Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: In memoriam Ken Block (1967-2023)

230103 Ken Block
Ken Block kwam op 55-jarige leeftijd bij een ongeval met een sneeuwscooter om het leven

Ken Block is niet meer. De Amerikaanse driftkunstenaar, rally- en rallycrosscoureur, die met zijn Gymkhana-video's een miljoenenpubliek over de hele wereld fascineerde, kwam op 55-jarige leeftijd bij een ongeval met een sneeuwscooter om het leven. Dat maakte de door hem opgerichte onderneming Hoonigan zojuist bekend. Block, die ook uitkwam in het WK Rally en het WK Rallycross en de Amerikaanse Pro-Rally-competitie, laat een echtgenote en twee kinderen na.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Willem J. Staat

Na jarenlang met Fords en Subaru's zijn spectaculaire stunts te hebben vertoond, stapte Ken Block in 2021 over naar Audi. Twee maanden geleden verscheen zijn nieuwste video, waarin hij met een elektrisch aangedreven Audi, de S1 Hoonitron, in Las Vegas zijn talenten demonstreert. In de video komen ook diverse andere succesvolle Audi's uit de race- en rallysport voor, plus een aantal bekende Audi-coureurs.Van 2007 tot 2012 reed Block met zijn eigen Monster World Rally Team een aantal WK-rally's met de achtste plaats op Corsica in 2011 als beste resultaat. In de jaren erna liet hij het doorgaans slechts bij één rally, Catalunya 2018 was zijn laatste WK-optreden.

230103 Block WJS 1
Dwars met de Fiesta bij het WK Rallycross op Hockenheim in 2016

In 2016 en 2017 reed hij twee volledige seizoenen in het WK Rallycross met de derde plaats in 2016 op Hockenheim als beste resultaat. In 2014 was hij bij een incidentele deelname in het Noorse Hell ook als derde geëindigd.

230103 Block WJS 2
Derde plaatsen op Hockenheim in 2016 (foto) en Hell in 2014 waren Blocks beste resultaten in het WK Rallycross

Block was een van de oprichters van DC Shoes, waarmee hij flink verdiende. Al in 2008 verscheen zijn eerste Gymkhana-video, waarmee hij bekendheid verwierf. Hij kwam ook in het programma "Top Gear" en zijn tweede video, opnieuw met een Subaru Impreza, was op het officiële YouTube-kanaal al goed voor 58 miljoen weergaven. Daarmee werd Block een echte "influencer", nog voordat deze term bestond. In 2010 startte hij de samenwerking met Ford, waarop hij voor het eerst in een Ford Fiesta te zien was. Frankrijk, San Francisco, Los Angeles en Dubai behoorden tot de locaties van de spectaculaire video's, waarbij sommige meer dan 100 miljoen keer bekeken werden.230103 Block GP ICe Race
Block in januari vorig jaar tijdens de GP Ice Race in het Oostenrijkse Zell am See
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet