Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Kampioenstitels Henk van Zoest en Cor Euser in Spaanse lange-afstandsserie

221214 CER Zoest podium
Henk van Zoest won de titel in zijn klasse en zijn divisie

In het voorjaar deden we verslag van de activiteiten (en successen) van onze landgenoten Cor Euser en Henk van Zoest tijdens het openingsweekeinde van het Campeonato de España Resistencia, het Spaans lange-afstands-kampioenschap, dat toen in het voorprogramma van de DTM in Portimão reed. Inmiddels is het hele kampioenschap achter de rug, en wederom zijn er successen te melden: zowel Van Zoest als Euser werden kampioen in hun respectievelijke klassen en divisies.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: V-Line/CER, PR, Rebocar/R. de Boer

"Het was een fantastisch seizoen", zegt Clio-rijder Van Zoest terugblikkend op het racejaar, dat uit in totaal zes evenementen in Valencia, Portimão, Aragón, Jerez, Navarra en Barcelona bestond. "Vanwege het reglement was het bepaald niet gemakkelijk, want in deze serie wordt er gewerkt met straftijden. Hoe vaker je wint, hoe langer je bij de pitstops verplicht stil moet staan. Dat kann wel oplopen tot 120 seconden en ik kan je melden, dat lijkt echt heel erg lang als je in de auto zit, haha! De laatste race in Barcelona, een wedstrijd over twee uur, moest de beslissing brengen en de winnaar moest daar 40 seconden minder lang stil staan, dus dat kon ik met geen mogelijkheid goedmaken, maar ik ben toch nog tweede geworden en daarmee werd ik kampioen, niet alleen in mijn klasse, maar ook in de divisie, dus ik kom nu officieel als Spaans kampioen in het grote boek van de federatie te staan, daar ben ik wel trots op!"

221214 CER Euser in auto Concentratie bij Cor Euser voorafgaand aan de race

Ook voor Cor Euser, die met zijn vertrouwde MARC uitkwam, verliep het seizoen naar tevredenheid. "Ik heb vier wedstrijden overall gewonnen, waaronder de beide twee-uursraces, dus ook voor alle GT3's. En dat op mijn ouwe dag, daar ben ik best tevreden over", zegt hij lachend. Zo eindigde Euser bovenaan in de GPX-divisie en in klasse 1 van de Copa de España GT. Alleen in het totaalklassement van het GT-kampioenschap moest Euser het duo José Mora/Francisco Abreu met een Porsche 991 Cup voor zich dulden.

221214 CER Euser grid
De MARC is inmiddels verkocht naar Australië, waar de auto vandaan komt

Of Euser volgend jaar terugkomt om zijn titel te verdedigen, kan hij nog niet zeggen. "De MARC heb ik verkocht, die gaat terug naar Australië, waar hij vandaan komt", vertelt hij. "Voor de rest ben ik druk bezig om de Marcos LM 600 weer op te bouwen voor de Classic Endurance Racing-serie van Peter Auto, die is 22 jaar oud, maar daar ga ik komend seizoen mee rijden. Voor de rest zie ik wel wat er op me af komt."

221214 CER Zoest acite
Henk van Zoest: "Die Clio, dat heb ik nu wel gezien"

Henk van Zoest is daarentegen vast van plan om er volgend jaar in het Spaans lange-afstandskampioenschap weer bij te zijn. "Het is een volwaardig kampioenschap, je rijdt in heel Spanje en ook in Portugal, en dat terwijl de kosten vergelijkbaar zijn met die van een regionaal kampioenschap, dus dat maakt het heel aantrekkelijk." Van Zoest kijkt echter wel naar mogelijkheden om naar een andere auto over te stappen. "Die Clio, dat heb ik nu wel gezien", zegt hij. "Het plan is om volgend jaar of met een BMW M2, of met een Porsche aan de start te verschijnen. Maar ik wil zeker door."

220502 Euser Zoest na afloop
Cor Euser en Henk van Zoest zorgden dit seizoen voor Nederlandse successen in de Spaanse serie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet