V8 Supercars

Supercars: Tander van Red Bull/Triple Eight-Holden naar Penrite/Grove-Ford

221209 Tander Penrite
Garth Tander rijdt volgend jaar voor het Penrite Racing-team van Stephen en Brenton Grove

Interessante ontwikkeling in de Australische Supercars: Garth Tander, sinds 2019 de vaste partner van regerend kampioen Shane van Gisbergen voor de endurance-wedstrijden in de serie, verlaat het door Red Bull gesponsorde Triple Eight Race Engineering. In oktober van dit jaar behaalde Tander samen met Van Gisbergen zijn vijfde overwinning in de Bathurst 1000, de belangrijkste race van het seizoen. De 45-jarige Tander koos ervoor om zijn contract met het Holden-team niet te verlengen. In plaats daarvan stapt hij over naar het team van vader en zoon Stephen en Brenton Grove, dat met een Ford Mustang uitkomt. Voor het door Grove Racing gerunde team Penrite Racing zal Tander volgend jaar de Sandown 500 en de Bathurst 1000 rijden, als teamgenoot van de jonge Matt Payne.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Red Bull Content Pool, Penrite Racing

221209 Red Bull Tander Bathurst In oktober behaalde Tander (l.) samen met Shane van Gisbergen zijn vijfde overwinning in de Bathurst 1000

Rijders die van Holden naar Ford overstappen is in Supercars-termen net zoiets als voetballers die Ajax verruilen voor Feyenoord. Het gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt, is het groot nieuws. Dat geldt dus ook voor de transfer van Garth Tander van Triple Eight naar Grove Racing. Het team van Stephen en Brenton Grove, dat zijn basis vindt in de Australische Porsche Cup-racerij en van daar uit de afgelopen jaren een gestage ontwikkeling doormaakte, wil van Tanders ruime ervaring profiteren voor het eerste seizoen met de Ford Mustang Gen3 in de Supercars. Daarnaast is het de bedoeling dat Tander als coach optreedt voor Matt Payne. Tanders negenjarige zoon Sebastian is bovendien opgenomen in het Grove Junior Team in de kartsport.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet