Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Binotto nu echt weg bij Ferrari

220010-abu-dhabi-gp-thursday

Waar rook is, is in Italië blijkbaar toch ook altijd vuur. Na twee weken van speculatie en verwoede ontkenningen van Ferrari is teambaas Mattia Binotto nu toch opgestapt bij het Formule 1-team van Ferrari. Vanochtend maakte Ferrari bekend dat de Italiaan tot 31 december aanblijft en intussen naar een vervanger zoekt.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari

Binotto liet in de officiële bekendmaking weten dat hij met spijt afstand neemt van zijn positie, maar meent dat hij daarmee de beste beslissing voor Ferrari neemt. De Italiaan meldde meteen ook dat hij met zijn ontslag ook geheel afscheid neemt van de Gestione Sportiva van Ferrari, na een werkverband van maar liefst 28 jaar.
  220047-abu-dhabi-gp-saturday

Ook deze keer kon het vertrek van een Ferrari-teambaas niet zonder media-operette plaatsvinden. Tot op het laatst werd er in de Italiaanse media op vertrouwde wijze gestreden over de vraag 'Bin8 out o no?' Gisteren nog kwam bijvoorbeeld oud-Ferrari-coureur Jean Alesi op Sky Sports Italia vertellen dat de journalisten van de Gazzetta dello Sport leugens hadden verspreid en dat Binotto zou aanblijven. Dat wekte bij andere media weer de nodige wrevel op, zoals bij Massimo Costa, hoofdredacteur van het toonaangevende (en Ferrari-kritische) Italiaracing.net, die op zijn persoonlijke Facebookpagina op poëtische toon liet weten: 'Zoals altijd moet je gewoon aan de oever zitten wachten op het juiste moment om te glimlachen. Je beledigt het werk van anderen [de Gazzetta dus] niet.'

Nu blijkt dat de Gazzetta het met zijn scoop van 15 november inderdaad bij het rechte eind had – al gaan er ook stemmen in Italië op die zeggen dat Binotto zich juist door die publicatie niet meer gesteund voelde en dat hij zijn ontslag pas erna nam. Hoe het ook zij, Binotto heeft zijn ontslag ingediend en bestuursvoorzitter John Elkann en CEO Benedetto Vigna hebben zich daarbij neergelegd.
  2200014-ferrari-capital-markets-day-2022

De rivaliserende teams Red Bull en Mercedes zullen het met tevredenheid aanzien. Binotto's vertrek maakt de kans groot dat na een winterperiode zonder echte leiding ook 2023 een seizoen zonder succes wordt – of in ieder geval een opbouwjaar voor de nieuwe teambaas. Of dat Frédéric Vasseur wordt, zal de tijd leren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet