Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: 'Binotto maakt bij Ferrari plaats voor Vasseur'

220048-scuderia-ferrari-singapore-gp-sunday

Mattia Binotto moet zijn positie als F1-teambaas van Ferrari aan het eind van het seizoen inleveren, zo meldt vandaag de zeer goed ingevoerde Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. De concerndirectie van Ferrari houdt Binotto verantwoordelijk voor het niet inlossen van het potentieel dat het F1-team aan het begin van het seizoen zo duidelijk aan de dag legde. Naar verluidt zou Frédéric Vasseur, momenteel nog teambaas bij Alfa Romeo, het roer van Binotto overnemen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Scuderia Ferrari

Binotto stond bijna het hele seizoen al onder druk doordat Ferrari slechts vier GP-zeges wist te boeken met een auto die met grote regelmaat op pole stond. Vele malen lagen daar verkeerde strategische beslissingen aan ten grondslag. Afgelopen weekend bleek bovendien dat ook Mercedes het Italiaanse team op snelheid voorbij is gestreefd. Ferrari heeft in het constructeurskampioenschap nog maar 19 punten voorsprong op Mercedes en loopt daarmee het risico om derde te worden met een auto die aan het begin van het jaar nog toonaangevend was. Gisteren maakte Ferrari bekend dat het de F1-75 simpelweg niet meer kan doorontwikkelen omdat het geld binnen de budget-cap op is.

De teambaas was al sinds de GP van Japan niet meer aanwezig tijdens GP-weekenden. Zijn taken op het circuit werden waargenomen door Laurent Mekies, de racedirecteur en assistent-teambaas van Ferrari. Later op de dag maakte Ferrari bekend dat de geruchten over Binotto's vervanging "nergens op zijn gebaseerd".
  220034-scuderia-ferrari-mexican-gp-2022-saturday

Binotto werd bij Ferrari halverwege het vorige decennium verantwoordelijk voor de motorafdeling van het Formule 1-team, waar hij het roer overnam van Luca Marmorini. In 2016 werd hij gepromoveerd tot technisch directeur. Op de ontwerpafdeling had hij hoofdontwerper Simone Resta onder zich (nu technisch directeur van Haas), die daarna werd opgevolgd door Enrico Cardile. In 2019 werd Binotto vervolgens de vierde Italiaan op rij die de verantwoordelijkheid voor het hele team op zich nam. Na het relatief stabiele tijdperk 2008-2014 met Stefano Domenicali volgden twee 'tussenpausen', Marco Mattiacci en Maurizio Arrivabene. Ook Binotto kan nu wellicht met terugwerkende kracht in die categorie worden geschaard.
  220030-scuderia-ferrari-singapore-gp-free-practice-gallery

Ferrari kiest naar verluidt nu weer voor een buitenlander als teambaas – en net als Jean Todt is dat een Fransman. Fred Vasseur stapt daarvoor van Sauber/Alfa Romeo over naar het Italiaanse team. Vasseur was samen met Nicolas Todt – de zoon van Jean – oprichter van het uiterst succesvolle monopostoteam ART Grand Prix. Voor die tijd leidde Vasseur het al net zo succesvolle ASM. Nadat hij bij ART het stokje had overgedragen aan oud-coureur Sébastien Philippe, kwam de Fransman via een tussenstop bij de Formule E in de Formule 1 terecht. Na een korte periode bij Renault, die ten einde kwam na meningsverschillen met de toenmalige operationeel directeur Cyril Abiteboul, vond Vasseur een plek bij Sauber, waar hij momenteel leiding geeft aan het Alfa Romeo-team.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet