Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mercedes zet sterke prestatie neer in Brazilië, Russell wint sprintrace

M345299

George Russell heeft de derde sprintrace van het seizoen gewonnen. De jonge Brit haalde hiermee zijn eerste sprintoverwinning binnen en start hierdoor in de hoofdrace op pole position. De Mercedes was feilloos op de zachte band, ook Russell's teamgenoot Lewis Hamilton behaalde een goed resultaat door derde te eindigen achter Carlos Sainz, die op zijn beurt vijf plaatsen straf zou moeten incasseren vanwege de wisseling van motorcomponenten. Poleman Kevin Magnussen wist één punt binnen te slepen door de schade te beperken en als achtste te eindigen.

Tekst: Redactie Autosport.nl
Foto's: Mercedes, Red Bull

De derde sprintrace van het seizoen, die ditmaal verreden werd op het fantastische circuit Interlagos in Brazilië, bestond uit veel sensatie. Vooraf aan de race was het al duidelijk dat Kevin Magnussen vanaf zijn eerste startplaats zijn uiterste best zou moeten doen om de schade te beperken en niet teveel plaatsen zou terugvallen. In de beginfase liep zijn missie voorspoedig. Magnussen had een betere start dan tweede man Max Verstappen en wist de coureur voor een aantal ronden achter zich te houden. Alpine-collega's Fernando Alonso en Esteban Ocon ontsnapten samen ternauwernood met zijn tweeën aan een crash; Ocon wist zijn auto ondanks veel overstuur op de baan te houden en tegelijkertijd ook Alonso te vermijden.

Drie ronden lang kon Magnussen zijn eerste plaats ten opzichte van de achtervolgende Verstappen vasthouden. Bij het inkomen van bocht één had Verstappen gemakkelijk de leiding in de wedstrijd overgenomen. George Russell en Carlos Sainz maakten hun actie op Magnussen de volgende ronde compleet waardoor de Deen naar P4 degradeerde en Russell de RB18 van Verstappen in zijn vizier had. Een combinatie van factoren zorgde ervoor dat Russell langzaam maar zeker binnen de gewilde seconde achter Verstappen terechtkwam; de Mercedes had op de softbanden een sterke pace te pakken, de RB18 van Verstappen had met de mediumband moeite om afstand te nemen van de achtervolgende Russell.

SI202211111184 hires jpeg 24bit rgb

Halverwege de sprintrace bleek het echt uitkijken voor Verstappen. Russell's Mercedes vulde de achterspiegel van Verstappen steeds meer op. Op een identieke manier probeerde Russell er in ronden twaalf en dertien voorbij te komen aan Verstappen. Bij het uitkomen van de "Senna S" en stomend richting bocht vier kwam Russell langszij aan de RB18, maar beide keren kon Verstappen de leiding vasthouden, tot in ronde vijftien de Brit er alsnog aan voorbij ging. Een combinatie van factoren was waarschijnlijk de reden dat Verstappen in pace wegviel en waardoor Russell aan de horizon verdween.

De balans leek zoek bij Verstappen's auto. Een vechtende Carlos Sainz en Lewis Hamilton kwamen steeds dichterbij aan de Nederlander, terwijl het gat tussen plaatsen één en twee alsmaar groter werd. In de negentiende ronde verloor Verstappen opnieuw een positie, dit keer aan Sainz. De Spaanse coureur en oud-collega van Verstappen had op het rechte stuk een goede run en kon zijn auto aan de binnenkant parkeren. Verstappen probeerde terug te kruisen maar toucheerde hiermee zijn voorvleugel aan de achterband van Sainz, waardoor de linkereindplaat van Verstappen's RB18 afbrak. Dit betekende dat de balans van de Red Bull-auto nóg meer verdween en dat de sprintrace van Verstappen nu werd omgeschakeld van meeracen voor het podium tot de schadebeperking van verloren posities.

M345302

Russell stond bij ronde twintig op een comfortabele voorsprong op Sainz. Hamilton was inmiddels ook op makkelijke wijze aan Verstappen voorbij gekomen en kon dankzij zijn sterke W13 ook bij Sainz aanschuiven. In bovengenoemde volgorde van coureurs werd uiteindelijk het podium gevuld. Russell behaalde zijn allereerste sprintraceoverwinning dankzij een magnifieke prestatie op Interlagos. Sainz kwam als tweede over de finishstreep, net voor Hamilton. De verwisseling van motorcomponenten voor Sainz betekende echter dat de coureur vijf plaatsen straf moest incasseren voor de hoofdrace op de zondag. Het werd een dubbele podium voor Mercedes en een "één-twee" startrij voor het Duitse team op zondag. Verstappen wist zijn gewonde RB18 als vierde over de streep te rijden, kort voor teamgenoot Sergio Peréz en Ferrari's Charles Leclerc. Magnussen kon de schade beperken met een achtste plaats en één behaalde punt. Sebastian Vettel en Pierre Gasly maakten de top tien af.

Naast dat deze editie van de sprintrace zeer spannend was en er een verrassende winnaar uit de hoed kwam, gebeurden er nog genoeg andere bijzonderheden. Na Alonso en Ocon's "kantje-boord" verhaal bij bocht vier in de eerste ronde, kwamen de twee even later alsnog met elkaar in aanraking. Alonso maakte een foute inschatting en schampte zijn voorvleugel aan Ocon terwijl hij op het rechte stuk probeerde voorbij te komen. Alonso was over de boordradio kwaad op Ocon, het bleek de zoveelste aanvaring tussen de twee. De tweede "broertjesruzie" was ten name van Sebastian Vettel en Lance Stroll. In de tiende ronde probeerde Vettel zijn teamgenoot tussen bochten drie en vier in te halen. Vettel kwam langszij aan Stroll, waarna de Duitser door zijn teamgenoot op het gras werd geduwd. Vettel's mening over het akkefietje was duidelijk: een simpele "ok" was er te horen. Niet geheel verrassend kreeg Stroll even later een straf van tien seconden aan zijn broek vanwege de gevaarlijke actie die erger had kunnen aflopen. Mick Schumacher herstelde zijn teleurstellende kwalificatieresultaat door van de laatste positie naar de dertiende plaats te rijden.

M345671

Grand Prix van Brazilië, Interlagos, Sprintrace, 12 november 2022

1. George Russell (Mercedes) - 24 ronden
2. Carlos Sainz (Ferrari) - 3"995 
3. Lewis Hamilton (Mercedes) - 4"492
4. Max Verstappen (Red Bull-Honda) - 10"494
5. Sergio Perez (Red Bull-Honda) - 11"855
6. Charles Leclerc (Ferrari) - 13"133
7. Lando Norris (McLaren-Mercedes) - 25"624
8. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) - 26"768
9. Sebastian Vettel (Aston Martin-Mercedes) - 30"218
10. Pierre Gasly (Alpha Tauri-Honda) - 34"170
11. Daniel Ricciardo (McLaren-Mercedes) - 39"395
12. Mick Schumacher (Haas-Ferrari) - 41"159
13. Zhou Gaunyu (Alfa Romeo-Ferrari) - 41"763
14. Valtteri Bottas (Alfa Romeo-Ferrari) - 42"338
15. Fernando Alonso (Alpine-Renault) - 48"985
16. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri-Honda) - 50"306
17. Lance Stroll (Aston Martin-Mercedes) - 50"700
18. Esteban Ocon (Alpine-Renault) - 51"756
19. Nicholas Latifi (Williams-Mercedes) - 1'16"850

Uitgevallen
Alexander Albon

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet