Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Red Bull accepteert cost cap-schikking met FIA voor 7 miljoen dollar en reductie in windtunneltijd

SI202210230075 hires jpeg 24bit rgb

De FIA heeft vandaag officieel bevestigd wat het eerder deze week al was overeengekomen met het F1-team van Red Bull: de overtreding door het team uit Milton Keynes van het kostenbeperkingsreglement wordt afgedaan met een schikking ter waarde van 7 miljoen dollar en een (verdere) reductie in windtunneltijd. Ook de details van de schikking met Aston Martin maakte de FIA deze middag bekend.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Red Bull Racing

De wereldbond maakte vanmiddag de tekst van de zogenaamde Accepted Breach Agreement (ABA) met Red Bull openbaar, zodat ook de rest van de wereld zijn oordeel kan vellen over de overeenkomst tussen de FIA en de kersverse constructeurskampioen. Het was al niet de verwachting dat de sportieve straf de vorm van puntenaftrek zou krijgen, in 2021 dan wel in 2022, en die verwachting is nu bevestigd.

In haar begeleidende persbericht maakt de FIA er bovendien gewag van dat Red Bull in de ogen van de bond niet te kwader trouw heeft gehandeld: het was nooit de bedoeling om een oneerlijk voordeel te verkrijgen door de fouten en evenmin heeft het team opzettelijk kosten proberen te verbergen.

In de uitleg vertelt de FIA dat Red Bull – zoals het team zelf ook al voortdurend verklaarde – diverse miljoenen onder de cost cap was gaan zitten, maar dat het vervolgens 5 miljoen pond aan kosten foutief in zijn opgave heeft opgenomen dan wel in de veronderstelling was dat ze niet onder de cost cap vielen. Daardoor kwam Red Bull alsnog 1,8 miljoen pond boven de cap uit. De FIA vermeldt bovendien dat de grootste fout van het team een foutieve belastingopgave betreft. Als Red Bull deze correct had opgegeven, zou de overschrijving niet 1,6%, maar 0,37% zijn geweest.
  SI202210240076 hires jpeg 24bit rgb

Deze overschrijding wordt beschouwd als een kleine overtreding, die kan worden afgedaan met een schikking. Die is nu gekomen in de vorm van 7 miljoen dollar boete en een reductie in windtunneltijd. Die reductie is overigens best fors te noemen. Red Bull krijgt door zijn constructeurstitel al flink wat minder windtunneltijd, maar die wordt nu nog eens met 10% gereduceerd: van 70% naar effectief 63%. Daarmee krijgt Red Bull alsnog een behoorlijke sportieve straf voor de kiezen – maar wel voor 2023, niet voor de titels die het al in de wacht heeft gesleept.

Even later maakte de FIA ook bekend wat het is overeengekomen met Aston Martin. Bij het team uit Silverstone ging het slechts om een procedurele fout. Die wordt nu geschikt voor een bedrag van 450.000 dollar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet