Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Logan Sargeant onder voorbehoud F1-coureur bij Williams in 2023

sargeant-williams

Williams heeft de GP van Amerika op het circuit van Austin aangegrepen om een (voor)aankondiging te doen over de promotie van reservecoureur Logan Sargeant naar een van de Williams-auto's in 2023. De Amerikaan treedt bij het team uit Grove in dienst onder het voorbehoud dat hij eind november in het laatste F2-weekend van het seizoen een eindklassering zekerstelt die genoeg is voor een superlicentie.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Williams Racing

De komst van Sargeant is dus nog niet helemaal zeker, maar het team wilde de Amerikaan toch op zijn thuiscircuit alvast in het zonnetje te zetten. De kans dat Sargeant de tweede Williams van 2023 niet tot zijn beschikking krijgt, is overigens vrij gering. De vrije trainingen die hij dit weekend en straks in Mexico en Abu Dhabi voor het team rijdt, plus de talententest op Yas Marina, leveren ook nog wat puntjes op: 100 km in een F1-auto is goed voor een punt. Daardoor hoeft Sargeant slechts zesde te worden in het F2-kampioenschap. Momenteel staat hij derde, maar hij op zeer korte voet gevolgd door Jack Doohan, Jehan Daruvala, Enzo Fittipaldi, Liam Lawson, Frederik Vesti en Ayumu Iwasa. In theorie kan de Amerikaan dus nog steeds buiten de top-zes vallen.

Als Sargeant in zijn missie slaagt, heeft de Formule 1 alsnog zijn Amerikaan aan boord – na de mislukte missie van AlphaTauri om Colton Herta in te lijven. Ook daar waren onvoldoende superlicentiepunten het probleem. Sargeant kan de eerste Amerikaan in de F1 worden sinds de vijf GP's die Alexander Rossi in 2015 voor Marussia reed. We moeten terug naar 2007 voor de laatste Amerikaan die een heel F1-seizoen volmaakte: Scott Speed bij Toro Rosso.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet