Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Red Bull en Aston Martin in overtreding van kostenbeheersingsregels voor seizoen 2021

SI202108280611 hires jpeg 24bit rgb

De Formule 1-teams van Red Bull en Aston Martin hebben inderdaad de kostenbeheersingsregels overtreden die vanaf vorig jaar zijn gaan gelden. Dat maakte de FIA eind deze middag bekend in een persverklaring. Enkele weken geleden was al uitgelekt dat deze teams zich voor het seizoen 2021 niet aan de regels hebben gehouden. Daarop ontkenden zij stellig. Nu blijkt dat de geruchten toch juist zijn geweest: Aston Martin heeft een procedurefout gemaakt, terwijl Red Bull zowel procedureel als financieel in de fout is gegaan.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Red Bull Racing

De FIA maakte bekend dat het aan zeven van de teams zonder meer certificaten van goedkeuring heeft verleend. Voor twee van de drie overige teams wacht nog een procedure en verder onderzoek. Williams blijkt ook in overtreding geweest te zijn, maar de procedurefout van het team uit Grove is in mei 2022 afgekocht en daarna onmiddellijk door het team rechtgezet.

Aston Martin en Red Bull blijken zich procedureel niet aan de regels te hebben gehouden, maar op welke manier is niet bekendgemaakt. Red Bull wordt daarnaast een 'kleine' budgetoverschrijding verweten. Het team liet de afgelopen week meermaals weten dat het juist ruim ónder de grens is gaan zitten en dat heeft gedaan met de goedkeuring van een van de grote drie accountantfirma's ter wereld. De onderzoekscommissie ziet dat dus anders.

De FIA liet weten dat de commissie zich nog op verdere stappen moet beraden. In haar uitgebreide uitleg van het controlesysteem dat voor de handhaving van de 'cost cap' is opgezet, vermeldt de bond dat de straffen voor geringe overbudgettering (met minder dan 5 procent) kunnen variëren van geldboetes tot 'kleine sportieve straffen'. Alleen een grote overschrijding kan worden bestraft met puntenaftrek.

Dat betekent dat er geen gevolgen zijn voor de eerste wereldtitel van Max Verstappen. Wel is het te verwachten dat rivaliserende teams zullen claimen dat die titel op onrechtmatige wijze is verkregen. Op dat kampioenschap rustte al een zekere smet door de controversiële afloop in Abu Dhabi. De discussie daarover zal nu zeker weer opflakkeren – als het vuur al ooit was gedoofd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet