Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

Richard Verschoor scoort punten in beide FIA F2-races op Monza

MON GP EA-3361

TeamNL-talent Richard Verschoor heeft met top-tien klasseringen in beide races op het circuit van Monza goede punten gescoord. In de sprintrace op zaterdag werd de Trident-coureur achtste, in de feature race op zondagmorgen passeerde hij de finish als negende.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

MON GP SR-8222

Autodromo Nazionale di Monza bestaat in september 100 jaar en dat jubileum werd door de Tifosi uitbundig gevierd. Voor TeamNL-coureur Richard Verschoor was het een weekend waarin hij zich in de voorhoede wilde laten zien. Het 5.793 meter lange circuit van Monza heeft de bijnaam Temple of speed en dus wist Verschoor dat de afstelling van de auto optimaal moest zijn om punten te kunnen scoren.

Tijdens de kwalificatie laat op de vrijdagmiddag leek Verschoor de tiende tijd te rijden, maar in de laatste minuten verbeterde hij zich knap naar de vierde tijd. Eén coureur wist zijn tijd nog te verbeteren, maar met de vijfde startpositie voor de feature race op zondag kon het TeamNL-talent tevreden zijn.

0A3A3289

Door de omgekeerde startposities van de top-tien begon Verschoor de sprintrace op zaterdagmiddag vanaf de zesde startpositie. Met een prima start wist de Trident-piloot zijn zesde positie vast te houden. In de eerste ronde vielen drie rijders die achter hem reden uit en na de herstart moest Verschoor een plek prijsgeven aan Marcus Armstrong. Rondenlang zocht Verschoor naar een mogelijkheid om de Nieuw-Zeelandse coureur te passeren en dat lukte in de twaalfde ronde met een prachtige inhaalactie. Hij remde Armstrong net voor het ingaan van de chicane Variante del Rettifilo uit en pakte de zesde plaats terug. Verschoor kon de snelheid in de kopgroep goed volgen en ging op jacht naar Ayumu Iwasa. Ook de Japanner kon de ontketende TeamNL-coureur niet lang achter zich houden. De sprintrace duurde echter niet lang genoeg om verder naar voren te komen en dus passeerde Verschoor de finish als vijfde. Na afloop van de race kreeg Verschoor helaas een straf omdat hij bij de eerste chicane naast de baan gedwongen werd en daarbij voordeel zou hebben gehad. "Onterecht", vond de TeamNL-coureur. "Ik moest om een aanrijding te voorkomen inderdaad even naast de baan, maar ik heb Iwasa meteen weer tot op mijn achterkant terug laten komen en heb dus niets gewonnen. In gesprek met de wedstrijdleiding vonden zij dat eigenlijk ook wel, maar omdat Iwasa voor eenzelfde vergrijp wel bestraft was hielden ze mijn straf van vijf seconden toch aan. Daardoor werd ik uiteindelijk als achtste geklasseerd."

MON GP SR-0315

De eerste ronde van de feature race op zondagochtend verliep tumultueus. Verschoor had vanaf de vijfde startpositie een prima start en pakte direct een plek. Achter hem was er echter een flinke crash waarbij meerdere auto's betrokken waren. De safetycar kwam in de baan en pas in ronde zes volgde de herstart. Een ronde later werd de nummer 20 op het rechte eind voorbij gestoken door de winnaar van de sprintrace Juri Vips. Een ander incident op de baan zorgde voor opnieuw een safetycarperiode en de rijders die op de zachte band gestart waren kwamen direct de pits in. Het betekende voor Verschoor een moeilijke situatie, want hij was gestart op de medium band en kon zijn pitstop dus nog niet maken. De race duurde nog te lang om al te wisselen naar de zachte band. "Een heel vreemde beslissing, want zo kregen sommige rijders op de zachte band een enorm voordeel."

A06I5189

Zo kwam de Nederlander aan de leiding van de race. In ronde tien werd de race stopgezet met een code rood om de gestrande auto weg te halen. Bij het herstart behield Verschoor de leiding en reed zeer sterk op de medium band. Hij wist de koppositie vast te houden, reed en passant de snelste raceronde tot hij in ronde 26 zijn pitstop maakte. Jammer genoeg viel hij door zijn stop terug naar de tiende positie. In de vier resterende ronden kon hij nog één positie goed maken en hij reed de snelste raceronde, maar dat deed geen eer aan zijn sterke optreden in deze race.

0A3A6140

Voor de volgende en laatste ronde van het FIA Formule 2 kampioenschap moet Richard Verschoor geduld hebben. De Verenigde Arabische Emiraten is van 18 tot en met 20 november de gastheer van de twee laatste races van 2022. Op het ruim vijf kilometer lange Yas Marina Circuit wil het TeamNL-talent het seizoen zo goed mogelijk afsluiten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet