Formula Regional

Gestart als 14e wint Kas Haverkort in Formula Regional European Championship op Red Bull Ring

RBR FR NB-6146

TeamNL-talent Kas Haverkort heeft op de Red Bull Ring na een indrukwekkende inhaalrace de eerste race gewonnen van het Formula Regional European Championship by Alpine. Nadat Max Verstappen op Spa-Francorchamps had laten zien dat hij zelfs vanaf de 14e startpositie een race kan winnen liet Kas Haverkort op Spielberg zien dat hij uit hetzelfde racehout is gesneden. In de tweede race begon de 18-jarige Van Amersfoort Racing-rijder als 21e en opnieuw maakte hij een flinke opmars richting een puntenscore, maar dit keer moest hij zich tevreden stellen met de 14e plaats.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

De achtste ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine vond plaats op het Formule 1-circuit van Spielberg, de befaamde Red Bull Ring. Het 4.318 meter lange circuit telt tien bochten en heeft veel hoogteverschil, wat het voor coureurs tot een aantrekkelijk circuit maakt.

RBR FR DL-7989

Voor de kwalificatie van race 1 konden Haverkort en zijn team onder droge condities niet de juiste afstelling van de auto vinden en zijn tijden waren niet voldoende voor een positie in de voorhoede. Met nog vier van de twintig minuten kwalificatie te gaan reed hij weliswaar de zesde tijd, maar meerdere rijders verbeterden zich en de TeamNL-coureur zakte naar de negende plaats in zijn groep. In de slotfase reed Haverkort nog wel een goede ronde, maar de achtste plaats en daarmee de 14e startpositie in het veld van 36 rijders voor race 1 is niet waar de rijder van Van Amersfoort Racing op gehoopt had.

RBR FR NB-6487

Terwijl de rijders op de grid klaarstonden voor de start van de eerste race op zaterdag werden ze overvallen door een heftige regenbui. De start werd uitgesteld en de teams monteerden regenbanden. Met de nodige vertraging ging de race van start achter de safetycar, die drie ronden lang voor het veld bleef rijden. Omdat de condities op de natte baan te slecht waren om het veld los te laten werd de race gestopt met een code rood. Alle rijders kwamen de pitstraat in. Gelukkig stopte de regen snel en met nog 24 minuten op de klok vertrok het veld weer achter de safetycar voor twee opwarmronden.

untitled-7623

Kas Haverkort begon de race zeer scherp. In de eerste ronde had hij op de kletsnatte baan al vijf posities goedgemaakt en hij zat kort achter de rijders voor hem. Een knappe inhaalrace met enkele schitterende acties op de langzaam droger wordende baan brachten het TeamNL-talent in ronde zes al op de zesde positie. Enkele rijders voor hem besloten om de regenbanden te verruilen voor slicks. Zij vielen daardoor ver terug, maar dachten dat in de slotfase goed te kunnen maken. Dat bleek een vergissing, want Haverkort was in deze fase op regenbanden de snelste man op de baan, passeerde de ene rijder na de andere en klom op naar de tweede positie. Met nog acht minuten te gaan kwam de safetycar in de baan. Drie ronden lang reed de VAR-coureur achter raceleider Pierre-Louis Chovet en met nog dertig seconden plus een ronde te gaan volgde de herstart. Met een schitterende inhaalactie passeerde de TeamNL-coureur Chovet, sloeg meteen een gaatje en won zo op fantastische wijze de eerste race.

RBR FR DL-9244

De kwalificatie voor de tweede race op zondagochtend begon Haverkort op een derde positie. De ideale afstelling van de auto voor droge omstandigheden was nog niet gevonden. Zijn tijd werd al snel verbeterd en hij zakte terug naar de tiende plek. Een goede ronde bracht hem weer naar de derde positie, maar terwijl andere rijders zich wisten te verbeteren lukte dat Haverkort niet. Een elfde tijd in zijn sessie betekende een 21e startpositie voor de tweede race en daarmee wist de 18-jarige rijder dat hij een zware race tegemoet ging.

RBR FR DL-7937

Haverkort had weer een goede start en pakte direct een positie. In de eerste ronde vielen twee auto's uit na een race-incident en nadat de safeycarperiode voorbij was lag de VAR-rijder 18e. Haverkort passeerde weer diverse rijders en klom op naar de 14e plek, maar daar kwam hij vast te zitten achter een groepje dat hem wist af te blokken. De vijf mogelijkheden om de 'push to pass button' te gebruiken om er langs te komen werden door de rijders voor hem gebruikt om te verdedigen en zo lukte het Haverkort niet om verder naar voren te komen. In het gedrang viel het TeamNL-talent even terug naar de 16e plek. Dat wist hij al snel weer goed te maken, maar deze race was de 14e positie helaas het maximaal haalbare.

RBR FR DL-6637-2

Met in oktober nog twee ronden te rijden, op Barcelona en Mugello, staat Kas Haverkort nu met 153 punten vijfde in het klassement van het Formula Regional European Championship by Alpine.

De 16-jarige Laurens van Hoepen kwalificeerde zich als 16e voor race één en kwam knap als achtste over de finish. De tweede kwalificatie leverde voor de ART Grand Prix-coureur een 15e startplek op. Na een felle strijd in het middenveld viel hij helaas in ronde 17 uit.