Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT World Challenge America: Pro-Am-duo’s Heylen/Luck en Braun/Kurtz stoppen zegereeks van K-PAX op Watkins Glen

220724 Start
Het circuit nabij de Finger Lakes zorgde voor een spannend evenement met volop GT-actie

De SRO America streek afgelopen weekend neer in Upstate New York. De Lamborghini's van K-PAX Racing ondervonden problemen en scoorden voor het eerst dit seizoen geen maximale punten in de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS met Michele Beretta en Andrea Caldarelli. Jan Heylen & Charlie Luck (Wright Motorsports) en Colin Braun & George Kurtz (CrowdStrike with Riley Motorsports) wisten alle deelnemers van de Pro-klasse te verslaan om als Pro-Am-duo's de algemene klassering te winnen. In GT America powered by AWS, de sprint series voor amateurrijders, won Kurtz ook en op de zondag moest hij er hard voor vechten met Jason Harward (Zelus Motorsports).

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

GT World Challenge America
Beretta ving de zaterdagsrace aan vanaf pole positie. Bij een herstart na een flinke klap van Jeff Burton (Zelus Motorsports), die ook al in de kwalificatie een Lamborghini afschreef, duwde Beretta de BMW van Michael Dinan (Turner Motorsport) van de baan. Niet alleen verloor de Italiaan de leiding aan Russell Ward (Winward Racing), maar hij kreeg ook nog een stop-en-go voor het incident. US RaceTronics had een snelle pit stop en dat bracht Loris Spinelli voor Wards teamgenoot Philip Ellis. Beide Mercedes-AMG's liepen echter een lekke band op in de slotfase. Pro-Am-coureur Mario Farnbacher (Racers Edge Motorsports) zou de leiding overnemen, maar ook hij moest stoppen met kapot rubber. Heylen kwam vooraan te liggen en won samen met Luck, slechts 0,179 seconden voor Braun en Kurtz. Dinan en Robby Foley werden derde algemeen en zegevierden voor het eerst dit seizoen in de Pro-klasse. Michael Cooper en Erin Vogel (RealTime Racing) werden derde in Pro-Am voor de twee DXDT Racing-Mercedes-AMG's. Misha Goikhberg en Jordan Pepper (K-PAX Racing) werden vijfde in de Pro-klasse achter hun teamgenoten na mechanische problemen.

220723 HeylenLuck
Heylen en Luck pakten voor het eerst sinds de seizoensopeners op Sonoma weer een Pro-Am-zege

UITSLAG RACE 1

In de zondagsrace leken Ellis en Ward op jacht naar winst in de algemene klassering, maar ze hadden zo'n grote voorsprong in de Pro-klasse dat ze erg afremden om een lekke band te voorkomen. Braun en Kurtz wonnen naast de Pro-Am-klasse dus ook algemeen. Achter de twee Mercedes-AMG's finishten Farnbacher & Ashton Harrison en Bill Auberlen & Chandler Hull (BimmerWorld) en maakten het podium in de Pro-Am-klasse af. Beretta en Caldarelli hadden ditmaal ook zorgen over de banden, maar werden toch nog tweede in de Pro-klasse voor Dinan en Foley. Steven Aghakhani en Spinelli vielen uit met een gebroken ophanging. Door de afwezigheid van AF Corse was Ferrari-duo Charlie Scardina en Onofrio Triarsi (Triarsi Competizione) nog de enige in de Am-klasse en ze werden tiende en zesde algemeen.

220724 BraunKurtz
Braun en Kurtz hebben na winst op zondag een voorsprong van 21 punten op Heylen en Luck in het Pro-Am-kampioenschap

UITSLAG RACE 2

GT America
Bij de start van Race 1 raakten Justin Wetherill (Triarsi Competizione), Mirco Schultis (Mishumotors) en SRO3-titelkandidaat Jason Daskalos (Daskalos Motorsports) betrokken bij een crash, terwijl GT4-titelkandidaat Moisey Uretsky (Accelerating Performance) veel punten verloor, nadat hij in de rondte werd getikt door Marko Radišić (SRQ Motorsports). Kurtz domineerde voor Burton en debutant PJ Hyett (Team Hardpoint). Seth Lucas (Hattori Motorsports) die is geswitcht van Pirelli GT4 America naar GT America, won de GT4-klasse in zijn Toyota Supra voor de Aston Martins van Ross Chouest (Chouest Povoledo Racing) en Jason Bell (GMG Racing).

220724 Kurtz
Kurtz, hier met Harward recht achter zich, deed goede zaken voor de puntenstand met twee overwinningen

UITSLAG RACE 1

Kurtz won ook Race 2, maar op spectaculaire wijze. Hij wisselde meermaals van positie met Harward in de allerlaatste ronde en kwam uiteindelijk nog geen kwart van een seconde voor hem over finish. Wetherill, Schultis en Daskalos bleven ditmaal buiten problemen en maakten in die volgorde de top vijf af. Lucas werd de eerste dubbelwinnaar in de GT4-klasse. Chouest werd wederom tweede, maar het was Todd Coleman (Smooge Racing) die nu op het podium kwam, nadat Bell terugviel achter de andere Aston Martins van Bryan Putt (BSport Racing) en Gray Newell (Heart of Racing Team).

220723 Lucas
In een klasse van ondertussen bijna dertig auto's ligt Lucas meteen zesde in de GT4-tussenstand na zijn dubbelzege

UITSLAG RACE 2

De GT America powered by AWS zal op 6 en 7 augustus in het voorprogramma staan van IndyCar op de straten van Nashville, voordat ze samen met de Fanatec GT World Challenge America powered by AWS samenkomen op 20 en 21 augustus op Road America.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet