Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

British GT: Halstead en Stanley komen als besten uit felle strijd op Spa-Francorchamps

220724 Start
31 auto's stonden ingeschreven voor British GT, maar 28 auto's zouden starten onder de warme Belgische zon

Het Intelligent Money British GT Championship maakte de jaarlijkse trip over het Kanaal voor een race van twee uur op Circuit de Spa-Francorchamps. De gehele race werd er hard gevochten en het was uiteindelijk McLaren-duo Nick Halstead en Jamie Stanley (Fox Motorsport) die voor het eerst een British GT-race algemeen wonnen. Ian Loggie (RAM Racing) kon zijn voorsprong in het kampioenschap wederom vergroten met een podium. Zestienjarigen Jamie Day en Josh Miller (R Racing) zegevierden in de GT4-divisie, terwijl Adam Morgan en Bobby Trundley (Team BRIT) knap een overwinning pakten in de GT4-Pro-Am-klasse.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Door ziekgevallen konden vader-en-zoon Richard & Sam Neary (Abba Racing) en Michael Broadhurst & James Wallis (Motus One Racing) niet deelnemen. Mark Sansom (Assetto Motorsport) crashte in Blanchimont op weg naar de grid en de beschadigde Bentley haalde de start niet. Adam Balon (Barwell Motorsport) leidde een veld van uiteindelijk 28 auto's richting La Source. Vooraan werd er constant gewisseld van positie tussen Balon, Halstead, James Cottingham (2 Seas Motorsport), Morgan Tillbrook (Enduro Motorsport), Graham Davidson (Paddock Motorsport), Loggie en Alex Malykhin (Redline Racing). Tillbrook viel weg uit het gevecht, toen hij een tik krijg van Davidson bij het uitkomen van de Bus Stop. Hij spinde en kon de achteruitversnelling niet vinden, omdat hij per ongeluk op de knop van de pit limiter had gedrukt. Na een half uur volop actie had Davidson de eerste plek in handen, maar de Safety Car kwam de baan op voor een crash van Mia Flewitt (7TSIX).

220724 DayMiller
Day en Miller wonnen voor de tweede maal dit seizoen om het gat naar Fielding & Williams en Brown & Burns te dichten in de GT4-Silver Cup-puntenstand

Na de herstart kreeg Davidson een stop-en-go voor het contact met Tillbrook en na nog meer gevechten voor de top vijf-posities was het Halstead die de leiding had voor Cottingham, Malykhin, Balon, Loggie en de teruggekomen Tillbrook. Stanley nam de auto over van Halstead en voor het eerst wonnen ze in de algemene klassering. Het resultaat blijft nog wel onofficieel, omdat de Fox Motorsport-coureurs eerst gediskwalificeerd waren van de kwalificatie, omdat hun McLaren niet voldeed aan de Balance of Performance-specificaties. Het team ging in hoger beroep om hun originele startpositie terug te krijgen, maar er zit dus nog een onderzoek aan te komen.

220724 MorganTrundley
Trundley's geweldige pace in de slotfase zorgde ervoor dat hij voor de Aston Martin van Turner kon blijven om GT4-Pro-Am te winnen samen met Morgan

Achter Halstead en Stanley maakten Cottingham & Lewis Williamson en Jules Gounon & Loggie het podium af. James Dorlin en Malykhin reden in een Porsche in plaats van zoals gewoonlijk met een Lamborghini ter voorbereiding op de 24 Uur van Spa. Ze domineerden de Silver-Am-klasse na het wegvallen van de Neary's en werden vijfde algemeen achter Balon en Sandy Mitchell. John Ferguson en Ulysse De Pauw (RAM Racing), tweede in de Silver-Am-klasse, werden zesde algemeen voor Davidson & Martin Plowman, Lewis & Stewart Proctor (Greystone GT), James Kell & Simon Watts (Team Rocket RJN) en Nick Jones & Scott Malvern (Team Parker Racing). Titelkandidaten Michael Igoe en Phil Keen (WPI Motorsport) hadden de pace niet en Keen crashte op Raidillon met nog twintig minuten te gaan. Tillbrooks teamgenoot Marcus Clutton moest zijn McLaren aan de kant zetten met een lekke band.

220724 HalsteadStanley
Stanley won al eerder in de GT4-divisie, maar het is voor het eerst dat hij, Halstead en Fox Motorsport in de GT3 zegevieren

Day en Miller versloegen Seb Hopkins en Jamie Orton (Team Parker Racing) in de GT4-divisie en de Silver Cup, terwijl Pro-Am-klassewinnaars Morgan en Trundley derde werden. Morgan liep een dwarslaesie op, toen hij een motorcrossongeluk had op zijn zevende, en Trundley is autistisch. Het doel van Team BRIT is om succes te hebben als volledig andersvalide team en afgelopen weekend in de Ardennen waren ze sneller dan Matt Topham en Darren Turner (Newbridge Motorsport) en dat is ontzettend indrukwekkend. Sennan Fielding & Richard Williams (Steller Motorsport) en Jordan Collard & Tom Edgar (Toyota Gazoo Racing UK) werden derde en vierde in de Silver Cup, respectievelijk voor Matt Cowley en Marco Signoretti (Academy Motorsport). De Ford Mustang van de laatstgenoemden begon vanaf pole positie, maar viel in de openingsfase al terug.

220724 DorlinMalykhin
Niet in een Lamborghini dit keer, maar in een Porsche, maar dat hield Dorlin en Malykhin niet tegen: hun voorsprong op Ferguson in het Silver-Am-kampioenschap is groter met nog een overwinning in de klasse

UITSLAG RACE

Er zijn nog twee races van ieder twee uur te gaan in het Intelligent Money British GT Championship. Na de zomerstop komen ze weer terug op 11 september voor het evenement op Brands Hatch.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet