Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

Groeten van de Spa Euro Races

bloemstuk

Vorig jaar vielen de Spa Euro Races letterlijk en figuurlijk in het water. Enorme regenval zorgde voor zoveel overlast en schade dat het evenement al op vrijdag werd afgeblazen. Van al die narigheid was het afgelopen weekend geen sprake, prachtig weer, een prima sfeer en mooie races. Van alle kwalificaties en races hebben we al verslag gedaan. Het is nu tijd om wat luchtige groeten te doen vanaf de voor velen de mooiste baan ter wereld. Miljoenen heeft de Waalse regering nu weer in het circuit gestoken en dan blijft het toch vreemd dat de Formule 1 Grand Prix volgend seizoen hier waarschijnlijk niet gaat rijden. De tijd zal het leren.

Tekst: Gerrie Hoekstra mmv Eric van den Heuvel
Foto's: Eric van den Heuvel, Gerrie Hoekstra en Marco Antheunisse

Het circuit van Francorchamps blijft bij mij toch altijd iets magisch hebben. Als klein binkie wilde ik altijd, wanneer we in Limburg logeerden, naar Francorchamps. Een rondje met de auto door Burnenville, Malmedy en Masta om vervolgens door Holowel de verkante bocht van Stavelot, toen nog met grote reclameborden, te nemen. Herinneringen aan het verongelukken van buurtgenoot Wim Loos en het verschrikkelijke fatale ongeluk van Wim Boshuis, waar we nu een boek over aan het maken zijn. Ik krijg nog steeds de kriebels als we over het oude gedeelte rijden. Van dit alles was nu geen sprake. Het heilige asfalt van Masta tot Stavelot was compleet weggeschraapt. Stapvoets reden we langs de plek waar ooit de Alfa van Loos terecht was gekomen om daarna via twee linkse bochten te komen waar we moesten zijn. Spa-Racing, een hele fraaie ruimte voor het ophalen van de media kaarten. Een paar jaar geleden is hier een fraaie winkel neergezet, waar je eigenlijk alles kan kopen wat je nodig hebt om te kunnen racen. Maar ook veel automobilia, zoals boeken, posters etc en waanzinnige racewagens die je zomaar mag bewonderen.
  gebouw

We moesten onze mediakaarten ophalen bij Spa-Racing op de toegangsweg naar de kartbaan.
  museum

Een overzicht van het wagenpark in het museum.
  001

Bij binnenkomst valt het oog direct op een de oranje bolide uit de tijd dat racewagens nog enorm veel geluid wisten te produceren. Deze McLaren CanAm is voorzien van een zwaar roffelende V8 met de nodige paardjes in de achterkant die hard hun best kunnen doen om vermogen te maken.
  002

Nog volledig in originele staat is deze door Lola gebouwde Corvette GTP die eind jaren tachtig werd ingezet door Peerless Racing in het Amerikaans IMSA kampioenschap en werd ingeschreven in 1990 voor de 24 uren van Le Mans. De wagen is voorzien van een 10.2 liter Eagle V8 motor, gebaseerd op een Chevy Big Block. Er zijn in totaal slechts zeven van deze wagens gebouwd. Hij staat overigens te koop. Voor iets minder dan een slordige zes ton kun je jezelf eigenaar noemen van deze unieke Amerikaan.
  003

Diverse grootheden hebben achter het stuur plaats mogen nemen van de Corvette.
  005

Geweldig imposant zijn deze twee Franse Rally Raid kanonnen, de Citroen ZX Evo 2 en de Peugeot die een aantal jaren geleden met veel succes klinkende resultaten behaalden. Beide zijn in volledig originele staat. Sleuteltje omdraaien en crossen maar.
  006

De Renault 5 Turbo Group IV waarmee Formule 1 wereldkampioen Alain Prost eind 1982 deelnam aan de Rallye du Var. De Fransman reed samen met Jean-Marc Andrié, jarenlang de vaste navigator van Jean Ragnotti. Rijdend op een achtste plaats gooide een vastzittend gaspedaal roet in het eten en vond de R5 zijn Waterloo in een greppel waardoor Le Professeur moest opgeven. In Stavelot staat de 230 pk sterke wagen er bij of hij zo uit de fabriek is gerold.
  alfa-prototype

Een fraaie Alfa Romeo Tipo 33 TT12, waarin onder meer Arturo Merzario successen mee behaalde.
  mercedes-dummy

Een Mercedes Formule 1 van David Coulthard
  trapcar

Ik had hem zo mee willen nemen voor mijn kleinzoon Liam, maar hij was wat aan de dure kant.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet