Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula E

Formule E: António Félix da Costa wint tweede race New York

220717 FE R2 DAC
Vrijwel een start-finishzege voor António Félix da Costa in New York

António Félix da Costa is de winnaar van de tweede Formule E-race van het weekeinde op het stratencircuit in Red Hook, het havendistrict van Brooklyn in New York. Het is zijn eerste zege van het seizoen en de zevende in zijn loopbaan. Ook voor zijn team DS Techeetah is het de eerste overwinning. Achter Félix da Costa, die voor het komende seizoen de overstap maakt naar Porsche, eindigde Mercedes-rijder Stoffel Vandoorne op de tweede plaats en deed het daarmee het beste van alle titelkandidaten. Mitch Evans behaalde voor Jaguar de derde plaats. Robin Frijns was als zesde de best geklasseerde Nederlander, een plaats voor landgenoot Nyck de Vries.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA Formule E

Aanvankelijk had Nick Cassidy net als gisteren de pole-position veroverd door in het rechtstreekse finaleduel van de kwalificatie António Félix da Costa te verslaan, maar vervolgens kwam het bericht dat Cassidy 30 plaatsen moest worden teruggezet vanwege het wisselen van de accu. De communicatie rondom de straf bleef enigszins onduidelijk, maar feit was in ieder geval dat Félix da Costa de pole-position erfde, voor Sims, Lotterer, Sette Câmara, Vandoorne, Evans, De Vries, Askew, Dennis en Frijns. De 'attack mode' voor deze race is vastgelegd op eenmaal acht minuten in plaats van de gebruikelijke twee keer vier.

220718 FE Cassidy quali De vreugde van Nick Cassidy over zijn vermeende pole-position duurde niet lang

Lotterer blijft na even kort bewogen te hebben staan bij de start en valt terug naar de twaalfde plaats, alle overige rijders kunnen het obstakel ontwijken. Félix da Costa pakt de leiding voor Sims, Vandoorne en Sette Câmara, De Vries is al vijfde. Frijns passeert in de eerste ronde Giovinazzi en is daarmee achtste. Lotterer is bezig aan een opmars en komt na de derde ronde als negende door.

In de zesde ronde komen Evans en Dennis kort met elkaar in botsing in de strijd om de zesde positie, maar Dennis houdt zijn plek vast. Ticktum, die als 18e is gestart, is na acht ronden al twaalfde en is de eerste die de acht minuten lange 'attack mode' activeert. Een ronde later halen ook Giovinazzi, na een sterke start flink teruggevallen, en Pascal Wehrlein het extra vermogen.

220718 FE R2 Start
Startfase met Félix da Costa voor Sims

In de tiende ronde passeert Evans Dennis binnendoor in de hairpin en neemt daarmee de zesde plek over. Een halve ronde later is ook Frijns er voorbij en is daarmee zevende. In de elfde ronde komen de eerste rijders uit de top tien langs de sensoren voor hun 'attack mode', namelijk Nyck de Vries en Sergio Sette Câmara. In de elfde ronde halen Félix da Costa en Sims extra vermogen, waardoor Vandoorne vanaf de derde plaats de leiding kan overnemen. Een ronde later rijdt Vandoorne buitenom en sluit net voor De Vries op de derde plaats weer aan.

Frijns haalt in de 16e ronde het extra vermogen en valt daardoor terug naar de negende plaats, achter Dennis en Lotterer. Twee ronden later passeert Evans De Vries in de strijd om de vierde plaats, waarbij De Vries opmerkelijk weinig verweer biedt. Iets later haalt Frijns met extra vermogen weer de zevende plaats terug ten koste van Lotterer en Bird. Frijns en Bird zijn met nog 20 minuten te gaan de enige twee die nog 'attack mode' hebben. Vooraan rijdt Félix da Costa voor Sims, Vandoorne, Evans, De Vries, Dennis, Frijns, Lotterer, Bird en Sette Câmara.

In de 22e ronde passeert Vandoorne Sims en pakt zo de tweede plaats. Evans probeert het ook, maar vindt daarop direct Nyck de Vries langszij, waarop het tot contact tussen Evans en De Vries komt, terwijl De Vries ook Sims raakt. Beide kunnen hun race voortzetten. Evans probeert een halve ronde later revanche te nemen, maar verliest daarop de controle over zijn auto en kan maar net een crash in de muur voorkomen. Frijns heeft alle geluk dat hij niet door Evans getroffen wordt, maar klimt wel op naar de zesde plaats.

De Vries gaat in de 25e ronde in de fout in de strijd met Sims, maar kan zijn vierde plaats behouden. In de 31e ronde gaat het mis voor De Vries, die nu op zijn beurt bij een inhaalpoging van Sims de controle verliest en de vierde plaats verspeelt aan Evans. Een ronde later gaat De Vries er weer bijna af en verliest nog een plek aan Bird. Frijns passeert vervolgens De Vries en neemt zo de zesde plaats over. Vooraan rijdt Evans vrij vlot het gat naar Sims dicht en maakt zo kans op de laatste podiumplaats, achter Félix da Costa en Vandoorne, maar Sims verdedigt de hele race al sterk en houdt dat vast. In de 36e ronde lukt het eindelijk: Evans remt Sims uit en pakt zo de derde plek. Met nog een minuut te gaan gaat het mis: Di Grassi is gecrasht en houdt meerdere rijders op, maar uiteindelijk kunnen de meesten, behalve Askew, die ook gecrasht is, de race vervolgen. Uiteindelijk wint Félix da Costa voor Vandoorne, Evans, Sims, Bird, Frijns, De Vries, Dennis, Lotterer en Mortara.

220718 FE R2 podium
Het podium van race 2 met de skyline van Manhatttan op de achtergrond
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet