Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1 Derde pole voor Massa in Barcelona

De Braziliaan Felipe Massa heeft tijdens de training voor de GP van Spanje op het circuit van Barcelona zijn derde achtereenvolgende pole veroverd. Massa stootte in de allerlaatste seconden Fernando Alonso van de pole. Ferrari en McLaren vertrekken morgen in Barcelona vanaf de eerste startrij. Massa kwalificeerde zijn Ferrari met 1.21.421 op de pole.

Tekst Willem J. Staat/Foto's Ferrari, Mercedes, Toyota

schumacher_barcelona
Het is toch even wennen, MS in een andere functie

Derde pole voor Massa
Voor de derde achtereenvolgende keer vertrekt de Braziliaan Felipe Massa vanaf pole met zijn Ferrari. Ook op de tweede startrij vinden we Ferrari en McLaren. De Fin Kimi Raikkonen eiste de derde tijd op, terwijl Lewis Hamilton als vierde van start gaat. Felipe Massa: “Het was een fantastische ronde, de derde achtereenvolgende pole geeft aan dat onze auto echt competitief geworden is. De eerste run was niet perfect, maar in de tweede reed ik foutloos. Het gaat morgen een spannende race worden. De toeschouwers, die hier in groten getale aanwezig zijn kunnen een enorm spektakel verwachten.. Ik hoop dat ik een goede start maak en van mijn pole kan profiteren. Ik ben erg gemotiveerd en heb erg veel vertrouwen in de wedstrijd.” Kimi Raikkonen: “Het begint een beetje gewoonte te worden dat ik mij als derde kwalificeer, maar je hoopt altijd eerste te zijn. Eigenlijk ging het erg goed, maar ik verloor wat tijd in de laatste sector, waar de auto een beetje weggleed. Ik hoop dat ik wat plaatsen goed kan maken, maar het zal niet gemakkelijk zijn. Mijn gevoel zegt dat de auto verrbeterd is, maar er moet nog veel werk gedaan worden. Maar ik geloof wel dat we nu in de juiste richting zitten.”

alonso_barcelona
Fernando Alonso werd voor de pole verslagen, maar was toch tevreden

Fernando Alonso: “Eigenlijk was het een hele goede qualifying en ik ben blij dat ik vanaf de eerste startrij mag vertrekken. Ik denk dat ik wel voor de overwinning kan gaan. In alle trainingssessies zijn we het snelst geweest en tijdens de kwalificatie was Ferrari eigenlijk voor het eerst aan kop. Eigenlijk verwacht ik dat de top voor de overwinning kan gaan en ik ben enorm blij dat ik hier voor mijn eigen fans kan rijden. Ook McLaren Mercedes-coureur Lewis Hamilton was met zijn kwalificatieresultaat uiterst tevreden. Lewis Hamilton:
”Ik ben al meerdere malen als vierde gestart en nu weet ik exact wat ik moet doen. Ik ben erg blij met de balans van de auto en de progressie die het team sinds Bahrein gemaakt heeft. Ik denk dat we morgen wel eens een hele spannende race kunnen verwachten.”


Toyota verrast
De grootste verrassing kwam dit weekend van Toyota. Jarno Trulli kwalificeerde zich uitstekend als zesde. Jarno Trulli: “Dit was een uitstekende job van het gehele team. De kwalificatie was erg moeilijk maar toch wisten wij ons hoofd koel te houden. Bijna hadden wij het eerste kwalificatiesegment gemist omdat ik in het “verkeer” terechtkwam en een tweede ronde op oude banden moest afleggen. Gelukkig lukte het en ik was ook heel tevreden over mijn rondetijden in de andere segmenten. In het laatste kwalificatiesegment ging ik er met nieuwe banden echt voor en P6 is natuurlijk een prachtige prestatie. Omdat wij hier in Barcelona over een nieuw aërodynamisch pakket beschikten had ik wel verwacht dat wij een enorme stap voorwaarts zouden maken.”

trulli_barcelona
Grote verrassing in Barcelona, Jarno Trulli met Toyota

Van BMW Sauber hadden insiders na de trainingen iets meer verwacht. Robert Kubica en Nick Heidfeld kwalificeerden zich respectievelijk als vijfde en zevende.

De Spykers van Adrian Sutil en Christijan Albers kwalificeerden zich respectievelijk als 20e en 21e. Albers ging er in zijn allerlaatste kwalificatieronde nog lichtjes af, maar liet uiteindelijk een tijd van 1,23.990 noteren. Daarmee was 0.2 seconden trager dan zijn teamgenoot Adrian Sutil. De Duitser liet een tijd van 1.23.811 noteren. Mike Gascoyne: “Beide coureurs hadden zeker minder grip dan in de ochtendsessie Trouwens de kwalificatiesessie toonde duidelijk aan waar je een seconde in de windtunnel moet vinden om in het volgende kwalificatiesegment terecht te komen. Ik hoop dat wij dit weekend op een solide basis af kunnen sluiten.”

Trainingsuitslag
1. Felipe Massa Ferrari 1.21.421
2. Fernando Alosno McLaren Merecdes 1.21.451
3. Kimi Raikonen Ferrari 1.21.723
4. Lewis Hamilton McLaren Mercedes 1.21.785
5. Robert Kubica BMW Sauber 1.22.253
6. Jarno Trulli Toyota 1.22.324
7. Nick Heidfeld BMW Sauber 1.22.389
8. Heikki Kovalainen Renault 1.22.568
9. David Coultahrd Red Bull Renault 1.22.748
10. Giancarlo Fisichella Renault 1.22.881
11. Nico Rosberg Williams Toyota 1.21.968
12. Rubens Barrichello Honda 1.22.097
13. Takuma Sato Super Aguri Honda 1.22.115
14. Jenson Button Honda 1.22.120
15. Anthony Davidson Super Aguri Honda geen tijd Q2
16. Vitantonio Liuzzi Torro Rosso Ferrari geen tijd Q2
17. Ralf Schumacher Toyota 1.22.666
18. Alexander Wurz Williams Toyota 1.22.769
19. Mark Webber Red Bull Renault 1.23.398
20. Adrian Sutil Spyker Ferrari 1.23.811
21.Christijan Albers Spyker Ferrari 1.23.990
22.Scott Speed Torro Rosso Ferrari geen tijd
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet