Formule 1: FIA grijpt uit veiligheidsoverwegingen in met richtlijn tegen porpoising

De FIA heeft vandaag een directief uitgevaardigd waarmee het op korte termijn de risico's van 'porpoising' in de Formule 1 wil tegengaan. De wereldbond grijpt in uit veiligheidsoverwegingen: er mogen geen ongelukken ontstaan door het fenomeen en evenmin mag de gezondheid van coureurs in gevaar worden gebracht. De richtlijn valt op door de gerichte manier waarmee de FIA het probleem wil aanpakken: niet alle teams naar een hogere rijhoogte dwingen, maar de hardst 'stuiterende' auto's het zwaarste straffen.
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1, Red Bull Racing
De ingreep van de FIA is een antwoord op de gebeurtenissen in het weekend van de GP van Azerbeidzjan, waar op het stratencircuit van Bakoe het stuiteren zulke vormen aannam dat diverse coureurs na afloop vreesden voor hun gezondheid. De discussie over wel of niet ingrijpen was al langer gaande, waarbij met name Red Bull – dat vrijwel geen last heeft van het probleem – vreesde dat een ingreep de teams zou straffen die juist zo slim waren geweest om het probleem onder controle te hebben.
De richtlijn die de FIA nu heeft uitgevaardigd, lijkt echter een weg te hebben gekozen waar Red Bull alleen maar tevreden over kan zijn – en waar Mercedes enige vrees voor mag hebben. De FIA wil namelijk als het ware een 'maximaal toegestane verticale beweging' vaststellen, op basis van onderzoek dat het vanaf nu gaat uitvoeren. Daarbij kijkt de FIA naar de bodemplaten en hun (vormen van) slijtage en naar de data van de auto's. Op basis daarvan wil het 'een kwantitatieve limiet stellen ten aanzien van een acceptabele verticale oscillatie'.

Met andere woorden, teams die weinig last hebben van stuiteren en hun auto daardoor met een lagere rijhoogte kunnen afstellen, hoeven niet het slachtoffer te worden van deze richtlijn. Zij blijven dan immers eenvoudig binnen de 'acceptabele verticale oscillatie'. Teams met auto's die flink stuiteren – daar hoort Mercedes bij, maar óók Ferrari – zullen wellicht hun rijhoogte moeten aanpassen om de 'porpoising' binnen de acceptabele normen te krijgen. Die hogere rijhoogte kan weer ten koste gaan van aerodynamische effectiviteit en daarmee van de rondetijd.
De FIA wil tegelijk samen met de teams kijken naar oplossingen voor de langere termijn. Die zitten vooral in het verruimen van de momenteel zeer beperkte ophangingsvrijheid, die nog eens extra hard – letterlijk in dit geval – aankomt door de overstap van 13"- naar 18"-velgen. Oplossingen zouden een terugkeer van ooit illegaal verklaarde technieken als actieve vering of massadempers kunnen zijn.