Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ESports

Esports: Diogo C.Pinto Porsche Tag Heuer Esports kampioen

De Portugees Diogo C.Pinto is de kersverse Porsche Tag Heuer Esports kampioen. Uitkomend voor het Porsche 24 Team Redline verrichte hij op het virtuele Formule 1 circuit van Monza een tactische meesterzet. Pinto vermeed alle schermutselingen in de wedstrijden en scoorde de beslissende punten met een zevende plek in de Sprintwedstrijd en een zesde in de hoofdwedstrijd. "Mijn belangrijkste succes tot nu toe" verklaarde Pinto nadat hij in zijn slechts tweede seizoen de Porsche Tag Heuer Esportstitel op zijn naam wist te schrijven.

2022 Pinto

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Porsche

Diogo C.Pinto Porsche Tag Heuer Esports kampioen
Richting laatste wedstrijden was Sebastian Job van het Oracle Red Bull Racing Esports Team Pinto's grootste rivaal in de titelstrijd. Met de 375Kw (510 pk ) sterke Porsche 911 GT3 R reed de Brit voor de vijfde maal dit seizoen de snelste kwalificatieronde. Daarvoor ontving hij de TAG Heuer Pole Award. Met een derde plek in de Sprintrace was Job sinds 2020 nog steeds kanshebber voor een tweede titel.

In de hoofdwedstrijd leverde de Britse simracer met de Spanjaard Alejandro Sanchez(SDK Gaming) zeventien ronden lang slipstreamduels. De kop tussen beiden wisselde vele malen. Aan het einde mengden zich Charlie Collins (VRS) en Dayne Warren (AUS/Coanda) zich ook nog eens in de strijd. In hun honger naar succes was meermaals trading paint tussen de Top 4. Eén incident had als gevolg dat Sanchez naar de 18e plek terugviel en daarmee alle hoop op de overwinning verspeelde.

Sebastian Job bleek in de hoofdrace echter onoverwinnelijk en behaalde zijn derde seizoensoverwinning. Hij passeerde als de streep nipt gevolgd door Collins en de Fransman Yohann Harth van het Apex Racing Team. In de eindstand van het kampioenschap passeerde Job zijn landgenoot Kevin Ells Jr. maar kon Pinto niet meer van de eerste plek verdringen.

2022 Job

Marius Golembeck, Projectmanager Porsche Esports Racing: " Dit was een fantastisch jaar met Diogo C. Pinto als waardig kampioen. We kunnen het nauwelijks geloven maar in 2023 beginnen we met de 992 Cup-versie al aan ons vijfde seizoen. Behalve de klassiekers zijn er enkele nieuwe banen in de kwalificaties opgenomen. Op korte termijn volgen meer details.
"
Tyson "Quirlitzed" Meier wint All Starts titel in laatste wedstrijd
Contentmakers uit de eSports scene reden op Monza eveneens in de virtuele Cup-versie. Nadat Porsche Junior Laurin Heinrich aan het begin van het seizoen twee gaststarts had gemaakt keerde hij als gastrijder terug. Op Monza pakte de Duitser de pole en won de sprint. In de hoofdwedstrijd werd hij het slachtoffer van een ongeval maar kon de wedstrijd voortzetten en eindigde als negende. De allerlaatste overwinning van het seizoen 2022 ging naar Jaroslav "Jardier" Honzik(CS) gevolgd door de Australische Emily "Emree Jones en de Amerikaan Tyson "Quirkitized Meier.

Nog voor de dubbelheader van de finale werd Meier al tot kampioen gekroond terwijl Jones haar tweede plek wist te verdedigen. De Top 5 werd afgerond door Borja ZaZo, Xabier "Heikki360, de Spanjaard Sanchez en de Amerikaan Casey Kirwan. Alle worden voor hun deelname met een TAG Heuer horloge uit de Connected Series beloond.

2022 Start 2

De TAG Heuer Porsche Esports Supercup begint in 2023 aan haar vijfde seizoen. De 15 beste coureurs uit 2022 krijgen automatisch een startplek. De resterende startplekken worden toegekend in een proces van twee fasen. De kwalificatie begint in juli met de Qualifying Series en staat voor iedereen open. In oktober de toprijders van deze serie komen de toppers uit in de Contender Series waar ze het moeten opnemen tegen de simraces die als 16e en als 30e eindigden.

2022 Chicane

Diogo C. Pinto: "Dit was een gek seizoen. Ik wilde constant presteren en zoveel mogelijk punten scoren. Dit is mij gelukt. De laatste wedstrijd was best heftig. Gelukkig kon ik in de kwalificatie een goede ronde rijden. In de races probeerde ik alle incidenten te vermijden en de titel naar huis te rijden. Dit is mij gelukt."

Sebastian Job: " De slechte resultaten in de eerste twee wedstrijden hebben mijn seizoen verpest. Op dat moment stond ik negentiende in het algemeen klassement. Daarna heb ik grote risico's moeten nemen wat weleens misging. Zeven van de 20 races winnen en toch maar tweede worden voelt niet goed aan. Volgend jaar zal ik nog harder voor de titel moeten vechten. Felicitaties aan Diogo. Van ons allen was hij het meest constant in het behalen van punten.



Tyson "Quirkitized"Meier: " De Porsche TAG Heuer Esports Supercup is tot nu toe één van de beste series waaraan ik heb deelgenomen. Het was een geweldige en onvergetelijke ervaring. Ik zou het graag nog een keer doen en hoop dat er volgend jaar meer contentmakers mee zullen doen. De positieve sfeer tussen ons is gewoon geweldig."


Jaroslav "Jardier" Honzik: "Het seizoen met een overwinning afsluiten is gewoon fantastisch. Het is duidelijk dat ik niet echt de prestatie had om tegen Emily en Tyson te vechten. Dus ik probeerde kalm te blijven en te wachten. De slipstream was tenslotte enorm. Eindelijk had ik Vrouwe Fortuna aan mijn zijde.


2022 Start 1

PESC Uitslagen
Autodromo Nazionale Monza (I), sprint race
1. Charlie Collins (GB/VRS)
2. Dayne Warren (AUS/Coanda)
3. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports)
4. Kevin Ellis Jr. (GB/Apex Racing Team)
5. Yohann Harth (F/ApexTeam)

Autodromo Nazionale Monza (I), Hoofdrace
1. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports)
2. Charlie Collins (GB/VRS)
3. Yohann Harth (F/ApexTeam)
4. Jeremy Bouteloup (F/Coanda)
5. Jamie Fluke (GB/Apex Racing Team)

Eindklassement na 10 wedstrijden
1. Diogo C. Pinto (P/Porsche 24 Team Redline), 554 pnt
2. Sebastian Job (GB/Oracle Red Bull Racing Esports), 435 pnt.
3. Kevin Ellis Jr. (GB/Apex Racing Team), 487 pnt
4. Zac Campbell (USA/VRS), 469 pnt
5. Charlie Collins (GB/VRS), 450 pnt

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet