Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Regional

Opnieuw podium voor Kas Haverkort in Formula Regional European Championship

Kas Haverkort PaulRicard.01

Kas Haverkort heeft voor het tweede weekend op rij een podiumpositie gescoord in het Formula Regional European Championship by Alpine. Na zijn derde plaats vorige week in de straten van Monte Carlo, reed het 18-jarige TeamNL-talent na een ijzersterke race op het Circuit Paul Ricard opnieuw naar een derde positie. Vanaf de vierde startplaats wist de voor Van Amersfoort Racing uitkomende Nederlander met een fraaie actie op te klimmen naar plek drie en deze tot de finish te behouden. Van de acht tot nu toe verreden wedstrijden in het Formula Regional European Championship by Alpine is Haverkort zes keer in de top vijf geëindigd, waarvan twee keer op een derde podiumpositie.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Veel tijd om na te genieten van zijn podium in Monaco kreeg Kas Haverkort niet. Dit weekend stond namelijk meteen alweer ronde vier van het Formula Regional European Championship by Alpine op het programma. De tegenstelling had bijna niet groter kunnen zijn. Na de nauwe straten van Monte Carlo, waar ieder foutje meteen wordt afgestraft door een aanvaring met de vangrail, was nu het ruim opgezette en van grote uitloopstroken voorziene Circuit Paul Ricard het strijdtoneel van de talentenklasse.

Kas Haverkort PaulRicard.02

Haverkort toonde echter aan op alle soorten omlopen snel te zijn. In de kwalificatie voor race één zette het 18-jarige TeamNL-talent de tweede tijd op de klokken, net als vorige week in het prinsdom goed voor een startpositie op de tweede rij. De teleurstelling kwam echter na afloop. De Van Amersfoort Racing-piloot was in zijn snelste ronde met vier wielen over de witte lijn gekomen, en hoewel dit geen tijdwinst had opgeleverd, werd zijn snelste ronde afgenomen. Haverkort zakte daarmee naar plaats vijf en moest derhalve in de eerste race vanaf startplek tien vertrekken.

Kas Haverkort PaulRicard.06

Bij de chaotisch verlopen start wist Haverkort de juiste lijnen te kiezen en in de eerste ronde een plaatsje winst te boeken. Op Paul Ricard is het door de vele lange en snelle bochten echter lastig om dicht achter iemand te rijden. Niet alleen verliest de auto neerwaartse druk, ook worden de voorbanden snel te warm, zeker bij de in Zuid Frankrijk heersende temperaturen van boven de 30 graden. Haverkort kon dan ook niet veel uitrichten, kon niet aanvallen, maar werd zelf ook niet bedreigd en passeerde zo in een voor hem weinig enerverende race als negende de finish.

Kas Haverkort PaulRicard.05

De revanche kwam echter in race twee. Met weer een tweede tijd in zijn serie toonde Haverkort opnieuw zijn snelheid en stond daarmee nu wel op zijn verdiende vierde startpositie. Bij de start behield de Nederlander zijn vierde plek om vervolgens na een safetycarperiode bij de herstart met een fraaie actie de derde positie te veroveren. Toen vervolgens de nummers één en twee met elkaar in gevecht raakten, leek Haverkort zelfs nog verder naar voren door te kunnen stoten. De VAR-piloot werd echter geblokt en om een aanrijding te voorkomen, sloot hij weer aan op plek drie. Na een tweede safetycarperiode waren er nog twee ronden te rijden. Even moest Haverkort verdedigen tegen de aandringende nummer vier, maar het TeamNL-talent reed zich in de laatste ronde weer los van zijn achtervolgers en passeerde zo in de slipstream van de nummers één en twee als derde de finish. Daarmee mocht Haverkort voor de tweede keer in een week op het podium plaatsnemen. In de tussenstand van het kampioenschap bezet Haverkort, op geringe afstand van de nummers drie tot en met vijf, de zesde positie.

Kas Haverkort PaulRicard.03

Nadat de 16-jarige Laurens van Hoepen vorige week in Monaco zijn eerste punten voor het kampioenschap had gescoord, viel de voor het Franse ART Grand Prix uitkomende Nederlander op Paul Ricard buiten de top tien. In de eerste race was Van Hoepen al in de eerste ronde bij een aanrijding betrokken en passeerde als achttiende de finish. In de tweede wedstrijd reed Van Hoepen een fraaie inhaalrace die hem vanaf een twintigste startplek op positie veertien bracht. De 17-jarige Dilano van 't Hoff moest de wedstrijden in Le Castellet vanwege een blessure aan zich voorbij laten gaan.

Kas Haverkort PaulRicard.04

De volgende, over twee weken te verrijden ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine, is voor de Nederlanders een thuiswedstrijd, aangezien dan Circuit Zandvoort op het programma staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet