Rally - NL: Weijs maakt het waar in Assen

Assen – Een geleende auto, een nieuwe wedstrijd en ondertussen nog een keur aan auto's én een nieuwe cup runnen. Niks lijkt Hans Weijs Jr. teveel, want ondanks deze opmerkelijke feiten slaagt hij er 'gewoon' in om zijn hoofd koel te houden en de winst in Jack's International Drenthe rally te pakken. "We zijn heel tevreden, auto deed 't perfect. Het is Peter z'n auto en omdat de Polo's verkocht waren en wij deze auto in onderhoud hebben, mochten we 'm een keer lenen" lacht Weijs. Hij wil investeren in een auto uit de nieuwe Rally2 generatie, nu de Polo's niet meer doorontwikkeld worden en dus viel hij terug op de Fiesta. En oh ja, laten we hopen dat het de eigenaar van de auto, Peter Bijvelds, prikkelt om de wetenschap dat zijn auto een winnende kan zijn, zelf ook nog eens in de praktijk te brengen.
Tekst en foto's: Dré Galiart
Dijkjes als voorgerecht
Het blijven uitdagende tijden in de Nederlandse rallysport, want er zijn wedstrijden die al twee jaar in de Corona wachtkamer zijn geplaatst. Zo zien we ook dit jaar geen volledige Zuiderzee rally, maar besloten de locaties, net zoals in het verleden, hun krachten te bundelen. De verbindingsroute was aanzienlijk, maar het seizoen kon wel beginnen zoals het al vaker deed in het verleden; op de dijkjes van Kampereiland. Een uitdaging, want in het donker op verraderlijke dijkjes rijden is geen makkelijke start van het seizoen. Gelukkig voor de deelnemers had het weer meegezeten en lagen de wegen er droog en netjes bij. Het eerste 'slachtoffer' valt echter al op de verbindingsroute als Michiel Becx de Fiesta Rally3 aan de kant moet zetten met technische problemen.

WRC geweld van Van Loon
Het mag toch wel de publiekstrekker heten van de openingswedstrijd. De Fiesta WRC 2021 van Erik van Loon. Hij heeft kosten noch moeite gespaard om de auto naar Nederland te brengen in de hoop dat anderen zijn goede voorbeeld zouden volgen. Van Loon begint dan ook als snelste. "Fantastisch, heel goed gestart, rustig opgebouwd en eigenlijk niks meegemaakt" reageert Van Loon. Toch liggen zijn tijden niet gek ver weg van de R5's. Van Loon heeft daar wel een verklaring voor "Iedereen denkt, 'wat een geweld', maar hij accelereert vooral hard, maar op top loopt hij niet harder. Hij moet vooral snelle secties hebben, dan ga je 't verschil maken" zo legt hij uit. En als aan 't einde van de wedstrijd mag worden geconcludeerd dat de WRC op papier sneller is, maar de R5's blijkbaar zo ver geëvolueerd zijn dat ze niet overal onderdoen voor zelfs een moderne WRC, is de grote vraag of dit experiment niet vraagt om een vervolg. "Ik zou wel willen ja, want ik heb er thuis nog twee, maar je mag nergens rijden in Nederland. Als wij mogen rijden kom ik met een WRC, dan stap ik echt niet in een R5" laat Van Loon duidelijk verstaan. En misschien trekt dat al die namen die op voorhand werden genoemd ook wel over de streep om in een nevenwedstrijd te rijden. De vraag of de WRC's echt nog in de weg staan van de moderne R5's in een landenkampioenschap blijft open, want dat was toch ooit het argument om ze niet meer toe te staan. Laten we hopen dat er nog een aantal testevenementen volgen zodat er een duidelijk beeld ontstaat. Het is niet te meten, maar het publiek lijkt, door de grote getalen, vóór te stemmen.

Kobus start het snelste
Terwijl Van Loon met kleine stapjes weg sluipt bij de R5's, pakt Gert-Jan Kobus (Škoda Fabia R5) de snelste start in de reguliere wedstrijd. Lang kan hij van zijn marge niet genieten, want vanaf proef 2 zet Jim van den Heuvel (VW Polo R5) aan. Hij pakt de leiding over, terwijl ook Bob de Jong (Hyundai I20 R5) zich meldt met een snelste tijd op KP3. De regerend Nederlands kampioen heeft dan al zes seconden aan zijn broek en staat op plek 4 algemeen. Weijs doet het met de Fiesta R5 een plekje beter en staat derde. In de tweede boucle is het beeld een stuk duidelijker. Jim zet de pace en Weijs volgt gestaag binnen marges tot 1,6 seconde. Kobus en De Jong lijken een beetje af te haken, al zijn de verschillen (respectievelijk 5,5 en 9,7 seconden voor Kobus en De Jong) overall nog te overzien, met een lange zaterdag voor de boeg. "Normaal zijn we net zo snel in 't donker als in het licht, nu zag ik dat we net iets langzamer waren, terwijl de concurrentie wel net iets sneller was" verzuchtte Kobus. Inmiddels heeft Van Loon, in de nevenwedstrijd, ten opzichte van de R5's zo'n 17 seconden te pakken.

Bliksemstart voor Weijs
De rijders verruilen het donker voor het licht. En wat voor licht! Een stralend zonnige dag trekt naar verluid zo'n 10.000 toeschouwers naar Assen. Wie denkt dat Assen inhoudt dat er louter asfalt op de rijders wacht heeft het mis! Een lange onverharde lus om het circuit en hier en daar een gravel parkeerplaats zorgen dat beide ondergronden goed vertegenwoordigd zijn. Dat is aan Weijs wel besteedt! Hij pakt meteen een marge van 4,1 seconden op Van den Heuvel, die zich op de tweede proef revancheert door tijd gelijk te eindigen met Weijs. Daarvoor moet hij wel een waterbak aan de verkeerde kant ontwijken waarbij direct de vraag rijst of de wedstrijdleiding daar iets van gaat vinden. Kobus en De Jong volgen wat later en verklaren hun verlies. "We hadden een foutje op de eerste proef. Ik denk dat hij vooral op het onverhard veel pakt, hij heeft natuurlijk veel meer ervaring daar en ik durf 'm daar niet helemaal te laten staan" laat Kobus weten. De Jong heeft hele andere zorgen. "Er zit een hitteprobleem in het remsysteem waardoor het niet goed functioneert". Gedurende de dag weet het team dat probleem op te lossen, maar het gat is dan al geslagen. Voor Bob rest enkel om het vertrouwen te hervinden en de laatste puntjes op de i te zetten in de samenwerking met Erik de Wild.
Exit V/d Heuvel
Op de tweede omloop ontbreekt ineens de tijd van Jim van den Heuvel. Gevraagd naar de reden van de opgave geeft de VW Polo rijder aan; "We hebben een chicane geraakt op de eerste proef van de tweede boucle van zaterdag. Daarbij is de aandrijving en de ophanging beschadigd. We hadden wel mogelijkheid om door te rijden, maar ik heb besloten om te stoppen". Mede ingegeven door het feit dat hij nog een complete proef moet rijden met een beschadigde auto, verliezen we de leider in de wedstrijd. "We stonden eerste en voor 't kampioenschap ruim eerste en dan maak je een klein foutje en word je afgestraft. Dat hoort erbij, dat weet je" vervolgt hij. Zo komt Weijs ruim aan de leiding, zelfs overall, want de WRC van Van Loon heeft een probleem met de wastegate en verliest het nodige op de R5's.

Koers gemaakt
Zo is halverwege de zaterdag sprake van een soort patstelling. Kobus weet dat hij leidt in het kampioenschap omdat Weijs niet ingeschreven is. De Jong hoeft zich, na het verhelpen van het remprobleem, geen illusies meer te maken dat hij Kobus nog gaat achterhalen. "Voor 't kampioenschap is het prima, we moeten genoegen nemen met een tweede plek denk ik" laat De Jong op de valreep nog optekenen. Dat geeft de ruimte om 's wat verder op de ranglijst te kijken en dan is het onmogelijk om voorbij te gaan aan twee namen. Mitchel van de Brink en Ingo ten Vregelaar. Van Dakar talent Van de Brink wisten we vorig jaar al dat hij de 'coming man' van de Nederlandse rallysport is. Zo weet ook de concurrentie "Ik denk dat de tijd voorbij is dat we Mitchel kunnen bijhouden" liet Parren optekenen. Van de Brink zelf maakte de prestatie nog een tikkeltje knapper "We hebben in Kampen een goed gat geslagen, daar profiteerde we vandaag van, want vandaag hadden we niet het volle vermogen door motorproblemen. Zo zaten we er vandaag meestal kort er achter en soms ervoor" aldus Van de Brink. Ten Vregelaar liet in Assen de Fiesta Rally3 debuteren op Nederlandse bodem en verraste vriend en vijand. "We hebben bewust rustig opgebouwd, ik denk dat je dat ook wel kan zien aan de tijden, maar we zijn meer dan tevreden met het resultaat. We hebben een bepaalde verwachting bij de auto en die is vandaag al uitgekomen. We hopen veel te leren, dit jaar, zodat we nog verder kunnen opbouwen" aldus Ten Vregelaar.

Nog meer nieuws
Naast de nieuwe Rally3 Fiesta, waren er meer nieuwe gezichten op het paddock van Assen. Bijvoorbeeld de Clio R3T van Michiel Poel. De man bekend als jarenlange steun en toeverlaat van namen als Erik Wevers en Dirk Boers, pakte enkele jaren geleden al zelf het stuur ter hand en is nu overgeschakeld naar een Clio R3T. Hij werd verdienstelijk 15e. "Na gisteren was ik dolgelukkig dat ik 13e stond. Vandaag verloor ik wat op de 4x4's, maar ik zit nog lang niet aan de top van de auto. Dat zegt meer over de rijder dan over de auto. Ik wou na 't navigeren kijken of ik 't kon en nu vooral met deze auto heb ik er machtig veel plezier aan" lacht Poel. Daarnaast was er het debuut van de Yaris cup. Een cup die nog niet helemaal op volle kracht is, maar er stonden al 3 exemplaren aan de start. Jan Roenhorst bleek het snelste nadat Yannick Vrielink de strijd moest staken. "Het ging boven verwachting goed. Het rijdt iets makkelijker dan de BMW 1 serie waar we uit komen" laat Roenhorst weten.

In de Historische wedstrijd was de winst voor Marcel Ludwig, ruim voor John de Heijde, die de oude Jonkers Mercedes in alle glorie heeft hersteld. De MCC Delta's van Van der Heijden en Geeratz vielen onfortuinlijk uit, zo kon Justin Hendriks met de B-Ascona het laatste trapje van het podium pakken.

In de 206 cup was de winst voor Webbink, voor Schenkeveld en Dylan Teiwes. In de cup was er de hele wedstrijd een ontzettend spannende strijd tussen 4-5 rijders die in de laatste boucle nog moest worden beslist. Daarmee is nogmaals bewezen hoe leuk het rallyrijden in cupverband kan zijn.
Eindstand Jack's International Drenthe Rally
1. Weijs-Rietveld (Ford Fiesta R5) 53m25.9s
2. Kobus-Nortier (Škoda Fabia R5) +28.7s
3. De Jong-De Wild (Hyundai I20 R5) +1m19.3s
4. Van den Brink-Hulzebos (Evo 9) +3m09.3s
5. Parren-Stultiens (Evo X) +4m01.6s
6. Ten Vregelaar -Werger (Fiesta Rally3) +4m22.6s