Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Mohammed Bin Sulayem verkozen tot nieuwe FIA-voorzitter

bin-sulayem

De 60-jarige Mohammed Bin Sulayem is vandaag in Parijs verkozen tot de nieuwe voorzitter van wereldautosportbond FIA. De voormalig rallyrijder uit de Verenigde Arabische Emiraten volgt Jean Todt op, die al sinds 2009 het ambt bekleedde.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: FIA

Omdat Todt het maximum van drie ambtstermijnen van vier jaar had bereikt, kon hij zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. Dat betekende dat de FIA-leden tijdens de jaarvergadering hun stem konden uitbrengen op twee nieuwe kandidaten: Bin Sulayem en de Brit Graham Stoker. Bin Sulayem, die eerder onder Todt diende als vice-voorzitter van de afdeling autosport, kreeg 61,6 procent van de stemmen en behaalde daarmee een ruime overwinning. Ook Stoker was vice-voorzitter autosport onder Todt.

Bin Sulayem is de eerste niet-Europeaan die voorzitter van de FIA wordt. Hij stelde twee Europeanen en een Noord-Amerikaan aan als leden van zijn kernteam: Carmelo Sanz de Barros uit Spanje wordt voorzitter van de FIA-senaat, de Schot Robert Reid (voormalig rallynavigator van wijlen Richard Burns) neemt Bin Sulayems taak over als vice-voorzitter autosport, terwijl de Canadees Tim Shearman aantreedt als vice-voorzitter mobiliteit.

De Arabier uit de Emiraten kreeg achter de schermen steun van nog een beroemde ex-rallynavigator: Dave Richards van Prodrive, deze keer in zijn hoedanigheid als leider van Motorsport UK, de Britse autosportfederatie. Dat Bin Sulayem als voormalig rallycoureur weer een andere vermaarde ex-navigator opvolgt, is een saillant detail.

Tijdens zijn campagne liet Bin Sulayem weten dat hij aandacht wil besteden aan de toegankelijkheid van de autosport. Dat wil hij doen door regionale kampioenschappen te versterken en de deelname daarvan betaalbaarder te maken. Na de GP van Abu Dhabi krijgt hij er meteen een taak bij: orde scheppen in de sportieve reglementen (en de handhaving daarvan) in de Formule 1 en de circuitsport in het algemeen.

Bin Sulayem won als rallycoureur 14 keer het FIA-rallykampioenschap van het Midden-Oosten en werd vervolgens de eerste Arabier die werd verkozen als lid van de FIA World Motor Sport Council. Ook was hij een belangrijke drijfveer achter de komst van de Formule 1 naar Abu Dhabi.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet