Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

S5000: Aaron Cameron wint Tasmanserie ondanks monstercrash op Bathurst

De finale van het S5000 kampioenschap, in het voorprogramma van de Bathurst 1000, eindigde met een gigantische monstercrash van Aaron Cameron en zijn teamgenoot Luis Leeds. De wedstrijd werd na vier ronden met een Code Rood Definitief afgebroken. Drie afgelegde wedstrijdronden waren onvoldoende voor een wedstrijduitslag.


2021 Kampioen
Ondanks een monstercrash behaalde Aaron Cameron(geheel links) de titel voor het team van Gary Rogers Motorsport.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: FOX Sports Australia S5000/ARG

Aaron Cameron wint Tasmanseries ondanks monstercrash op Bathurst
Of de eenzitters ooit nog op het 6,2 km. lange circuit van Bathurst ooit nog terug zullen keren blijft uiterst twijfelachtig. De laatste dagen werden gekenmerkt door verschillende crashes in de serie. Aaron Cameron (Gary Rogers Motorsport) schreef de eerste Tasman titel met een enorme monstercrash op zijn naam. Bij de start van de allerlaatste wedstrijd kwam de kersverse kampioen Cameron zeer slecht weg.

In Hell's Corner maakte hij contact met de auto van Nathan Herne waardoor een safetycar-interventie noodzakelijk was. Bij de herstart probeerde Cameron op baangedeelte van "The Chase" zijn teamgenoot Luis Leeds te passeren. Contact was onvermijdelijk toen het linker- en rechterachterwiel van beide bolides elkaar raakten. Leeds maakte een flinke "jump" door de grindbak terwijl Cameron met een flinke crash in de buitenmuur verdween.


2021 Schenken Aaron Cameron ontvangt de Tasman Cup uit handen van de Australische legende Tim Schenken.

Beide rijders bleven gelukkig ongedeerd maar dit had heel slecht kunnen aflopen. Voor Cameron was het voldoende om de eerste Tasman titel op zijn naam te schrijven. Na twee decennia treedt Cameron dus in de voetsporen van Hill, Stewart, Clark en Amon..........In de tussenstand van het kampioenschap beschikte Cameron over voldoende punten en kon niet meer gepasseerd worden. Ondanks de crash gaat Cameron met 30.000 Aus$ naar huis.

Ook oud F1-coureur Roberto Merhi had een financieel goed weekend op Bathurst. De Spanjaard keert met 15.000 Aus$ terug naar Europa. Supercar-coureur James Golding eindigde als derde in de eindstand en mocht 5000 U$ op zijn bankrekening bijschrijven.

1
Cameron en Herne maken contact.

James Golding had de primeur om afgelopen donderdag de openingswedstrijd op Bathurst te winnen. Die wedstrijd werd na een crash tussen Tim Macrow en John Martin na acht ronden voortijdig afgebroken. Op zaterdag schreef Golding de derde wedstrijd op zijn naam en het betekende een drievoudige zege voor het team van GRM Motorsport. Achter Golding eindigden zijn teamgenoten Nathan Herne en Aaron Cameron resp. als tweede en derde.

2
Herne verdwijnt richting richting grindbak. Cameron slaat met zijn JPS Livery bolide linksaf.

De wedstrijd op zaterdag moest na een crash waarbij Joey Mawson, Yoshi Katayama en Jordan Boys betrokken waren eveneens na een crash voortijdig worden afgebroken. De tweede wedstrijd op vrijdag leverde een fraaie overwinning voor Tim Macrow na een mooi duel met Roberto Merhi op.

3
Cameron heeft met de buitenmuur  contact gemaakt. Een zware crash is het resultaat.

Na het grote aantal incidenten de afgelopen dagen zijn er bij insiders twijfels of de eenzitters nog op Bathurst terugkeren. Men kroop verschillende keren door het oog van de naald. Nog voor aanvang van het wedstrijdweekend besloot de organiserende ARG (Australian Racing Group) organisatie het aantal pk's uit veiligheidsoverwegingen flink terug te schroeven......

4
De Ligier gaat net niet over de buitenmuur heen......

5
Heftige TV beelden.

6
Leeds kon ongedeerd uitstappen.

7
Evenals de kersverse kampioen Aaron Cameron. De 30.000 Au$ zullen wel niet voldoende zijn om de schade te herstellen....
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet