Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

In Memoriam Bob Bondurant 1933-2021

Gedurende Petit Le Mans op Road America werd bekend dat oud sportscar-coureur Bob Bondurant op 88-jarige leeftijd dit weekend overleden is. De naam van Bondurant is onlosmakelijk aan de geschiedenis van de fameuze Shelby Cobra's verbonden. In de zestiger jaren kwam de Amerikaan voor het eerst naar Europa en werd later fameus om zijn beroemde raceschool die meer dan 500.000 geslaagde cursisten de afgelopen decennia afleverde.

2021 Bob Shelby
Een legende ging afgelopen vrijdag van ons heen. Bob Bondurant onlosmakelijk met de Shelby Cobra verbonden.

Tekst: Willem Staat
Foto's: Bondurant Racing SchoolFord Performance

In Memoriam Bob Bondurant
De eerste maal de auteur van de naam Bondurant hoor was in de Michel Vaillant comic "Concerto voor Piloten" uit 1966 waarin hij als stripfiguur met de fameuze Shelby Cobra opdook. Bondurant werd op 27 april 1933 geboren en ontdekte al snel de motorische sporten. Op achtjarige leeftijd werd Bondurant door zijn vader naar de midget-wedstrijden donderdagsavonds meegenomen. Vervolgens kwam er een korte periode in de motorsport. Op 23-jarige leeftijd vond Bob uit dat hij over vier wielen meer controle had dan over twee.

Met een Morgan Plus 4 begon hij aan lokale sportscar wedstrijden deel te nemen. Tussen 1961 en 1963 nam Bondurant met Chevrolet Corvettes aan 32 wedstrijden deel en won er maar liefst 30. Concurrentie kwam van grote namen zoals Dan Gurney, Carroll Shelby en Richie Ginther. Het winnen van de L.A. Grand Prix in 1962 betekende een doorbraak. Vervolgens werd hij door Carroll Shelby uitgenodigd om met de Cobra's in Europa te gaan racen. Spa, Nürburgring en de Targa Florio waren toen de legendarische lange-afstandsklassiekers. Een GT klasse-overwinning samen met Dan Gurney vormde de bekroning op zijn werk. In 1966 haalde hij voor Shelby en Ford de wereldtitel binnen.

2021 Bob 2
Begin zestiger jaren. Bob in volle actie met de Cobra.

Vervolgens was er de overstap naar de Prototypes met de fameuze Ford GT 40. Maar ook kwam Bondurant met een Ferrari 365 P2 uit. In de Formule 1 kwam Bob voor Eagle, Ferrari en BRM uit. In 1965 verving hij de geblesseerde John Surtees bij Ferrari op Watkins Glen en kwam als negende over de finish. Hoogtepunt was een vierde plek in 1966 met een Team Chamaco 2.0L BRM in de GP van Monaco.

Nadat Bondurant als instructeur voor Shelby had gewerkt openden er zich tevens nieuwe deuren. Voor de beroemde film Grand Prix uit 1966 werd Bondurant als rijderscoach aangetrokken. Een zware CanAm crash op Watkins Glen, in 1967, deed Bob gedurende lange tijd in het ziekenhuis belanden. Op zijn ziekbed kwam hij op het idee de Bondurant School of High Performance Driving op te richten. Ook mensen van diverse veiligheidsdiensten ontvingen er rijvaardigheidstrainingen.

In 1968 opende Bondurant de Bondurant School of High Performance Driving. De eerste twee beroemde leerlingen waren Robert Wagner en Paul Newman. De film "Winning" betekende voor Paul Newman een levenslange passie voor de autosport die nooit meer overging. In 2019 waren er vanwege wanbeheer de nodige financiële problemen bij de school die noodgedwongen overgenomen moest worden en werd tot Radford Racing School omgedoopt.

"Het team van Radford Racing School is bedroefd om het overlijden van Bob Bondurant te vernemen", zegt Mike Kessler, algemeen directeur van de Radford Racing School. "We groeten een man die zijn passie, vasthoudendheid en talenten in elke onderneming heeft gekanaliseerd.

2020 Bob Cobra 1965 Bob Bondurant met de auto die hem voor eeuwig een legende maakte.

Als kampioen op het circuit verdiende hij een plaats in de historie van racehelden toen hij Amerika hielp het enige FIA-wereldkampioenschap voor sportwagens te winnen. Bob wijdde zijn leven om anderen te helpen hun rijvaardigheid te ontwikkelen, zowel op straat als op het circuit, het trainen van enkele van de grootste namen in de racerij, beroemdheden, professionele atleten en gewone coureurs die zijn lesmethoden zouden waarderen om hen veilig achter het stuur te houden ." zo gaf de Radford Racing School in een statement bekend.


Toen het nog de Bondurant School was, en Bob er elke dag was, hielden degenen die voor hem werkten van hem."Ik kende Bob heel goed, hij heeft me uitgekozen om voor zijn raceschool te gaan werken direct nadat ik mijn middelbare school had afgerond en daar ongeveer vier jaar heb gewerkt", zei autocoureur en instructeur Tommy Boileau.

"Ik heb bijna vier jaar lang bijna elke dag met hem doorgebracht. Bob was gewoon, hij was absoluut ongelooflijk. Hij was gewoon een vriendelijke ziel en om naar te luisteren, vertelde hij de verhalen van toen hij in zijn bloei was en in de Formule 1 racete voor Ferrari, al die coole dingen deed, en dan alleen al de geweldige acteurs en beroemdheden waarmee hij de afgelopen jaren werkte hij was zeker uniek in zijn soort.

2021 Bondurant
Bob Bondurant overleed afgelopen vrijdag op 88-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis.Een man die op zijn manier een legende was.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet