Sportscars: 1-2 voor Toyota in slotrace, LMP2-titels Frijns, Racing Team Nederland en Van Eerd, controverse in GTE-Pro (lang)

LMP2-titel voor Charles Milesi, Ferdinand Habsburg en Robin Frijns (vlnr)
Toyota Gazoo Racing sloot het eerste hypercar-seizoen in stijl af met de overwinning voor de nummer 8 met Brendon Hartley, de vertrekkende Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi in de acht-uursrace van Bahrein en de tweede plaats voor Mike Conway, Kamui Kobayashi en José María López, die daarmee de wereldtitel bij de rijders binnenhaalden. Vanuit Nederlands perspectief zijn de LMP2-resultaten het mooist: Robin Frijns won met zijn WRT-teamgenoten Ferdinand Habsburg en Charles Milesi de klasse in de slotrace van het seizoen, waarmee ze de FIA Endurance Trophy voor LMP2-rijders gewonnen hebben (officiële wereldtitels zijn er alleen in de klassen hypercar en GTE-Pro). Racing Team Nederland won met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Job van Uitert het LMP2-Pro-Am-klassement tijdens de race en behaalt daarmee ook de FIA Endurance Trophy voor LMP2-Pro-Am-teams. Frits van Eerd is winnaar van de FIA Endurance Trophy voor LMP2-Pro-Am-rijders. In GTE-Pro, waar dus wel een officiële WK-titel te verdienen viel, was de beslissing controversieel en blijft ook nog voorlopig: Alessandro Pier Guidi en James Calado kwamen als eerste over de finish en zouden daarmee kampioen zijn, maar dat gebeurde pas nadat Pier Guidi Porsche-rijder Michael Christensen in de rondte had getikt en hem zo kon inhalen. De wedstrijdleiding gaf Pier Guidi de aanwijzing om de plek terug te geven, maar dat deed de Italiaan niet, zodat wellicht nog een straf volgt. De winst in GTE-Am was voor de nummer 83-AF Corse-Ferrari van Nicklas Nielsen, Alessio Rovera en François Perrodo.
UPD: Om 23.16 uur lokale tijd kwam de beslissing van de sportcommissarissen ter plekke dat het protest van Porsche tegen de actie van Ferrari was afgewezen. Porsche heeft nog wel de mogelijkheid om tegen deze afwijzing in beroep te gaan, maar stuurde inmiddels zelf een persbericht waarin geschreven staat dat het de wereldtitel verloren heeft, dus dat er een beroep komt, lijkt niet erg waarschijnlijk. De titel in GTE-Pro gaat daarmee naar het AF Corse-Ferrari-duo Alessandro Pier Guidi en James Calado.
Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Laatste seizoenszege voor de nummer 8-Toyota
Bij de start nam Nicolas Lapierre in de Alpine vanaf de derde startplaats kortstondig de leiding, maar in de achtste ronde herstelde Conway de orde ten gunste van Toyota en nog in het eerste uur van de race verloor het Alpine-team zo'n drie ronden in de pits vanwege problemen met de versnellingsbak. Daarmee stond niets het succes voor Toyota meer in de weg en sloot de Japanse fabrikant het seizoen af met een 100-procent score. Onderling wisselden de beide Toyota's gedurende de acht-uursrace een paar maal van positie, maar toen het erop aan kwam, reed de nummer 8 vooraan en was het Nakajima, die in Bahrein zijn laatste WEC-race reed, die de auto met een marge van 7,351 seconden op López in de nummer 7-auto als winnaar over de eindstreep reed. Voor López en zijn teamgenoten Conway en Kobayashi was de tweede plaats genoeg voor het binnenhalen van de wereldtitel bij de rijders. López, die eerder viermaal wereldkampioen bij de toerwagens werd, is daarmee na Petter Solberg (rally en rallycross) en Fernando Alonso (Formule 1 en WEC) pas de derde coureur in de historie van de autosport die in twee verschillende disciplines een officiële wereldtitel behaalt. De geplaagde Alpine, die gaandeweg de race nog meer problemen kende, eindigde als derde op zeven ronden van de beide Toyota's.

Start van de LMP2-klasse
In LMP2 bekroonden WRT-rijders Robin Frijns, Ferdinand Habsburg en Charles Milesi een grandioos seizoen voor het Belgische team van Yves Weerts en Vincent Vosse, dat eerder al de kampioenstitel in de European Le Mans Series behaalde en tevens de LMP2-klasse in Le Mans won. En dan te bedenken dat het voor de renstal uit het Waalse Baudour het eerste volledige seizoen in de prototype-racerij was... Een betere aanbeveling voor een fabrieksproject, wat natuurlijk het doel op middellange termijn is, had het team niet kunnen afgeven! De bevestiging door Audi lijkt dan ook nog slechts een formaliteit. Passend was het Audi-rijder Frijns die de auto in Bahrein als winnaar over de eindstreep stuurde. Hij eindigde op 1:14,320 minuten voor António Félix da Costa in de nummer 38-JOTA-Oreca, die de Portugees deelde met Roberto Gonzalez en Anthony Davidson. Ook voor Davidson was het zijn laatste WEC-race: de Brit beëindigt na vandaag zijn carrière. De andere JOTA-Oreca met Sean Geael, Stoffel Vandoorne en Tom Blomqvist eindigde als derde.

WRT-rijders Habsburg, Frijns en Milesi (vlnr) als winnaars en kampioenen op het podium
Robin Frijns sprak na afloop: "Aan het begin van de race hadden we het lastig, meer dan vorige week, en we hadden wat kleine problemen, ook tijdens een van de pitstops, maar we hadden telkens de snelheid om terug te komen en hoe verder we kwamen in de race, des te competitiever waren we. Felicitaties aan het hele team en mijn teamgenoten. In feite waren we allemaal nieuwkomers en het eerste seizoen gelijk winnend af te sluiten, met drie overwinningen uit zes races, is iets voor de geschiedenisboeken, lijkt me..."

De Inter Europol-Oreca met onder anderen Renger van der Zande werd vijfde in de klasse
De op één na best geklasseerde Nederlander in de klasse was Renger van der Zande, die met zijn Inter Europol-teamgenoten Jakub Schmiechowski en Alex Brundle als vijfde in de klasse eindigde. "Vijfde in de race en ook vijfde in de eindstand van het kampioenschap", aldus Van der Zande. "Het team kan er trots op zijn, het hele jaar zo betrouwbaar gepresteerd te hebben. Er is nog best veel te verbeteren: we verliezen tijd in de pits en we verliezen ook best wat op de baan, dus er is nog wel wat te doen, maar voor het eerste jaar mag het team zeker trots zijn."
Trots, dat was men uiteraard ook bij Racing Team Nederland. De dit jaar voor het eerst uitgeschreven Pro-Am-titel in de LMP2-klasse, voor teams die een rijder met 'brons'-status in de gelederen hadden, was voor het team van Frits van Eerd uiteraard een zeer aantrekkelijke propositie en het binnenhalen van die titel was vanaf het begin het doel. Dat dat nu in Bahrein is gelukt, is een mooie bekroning van de inzet. Van Eerd en teamgenoten Giedo van der Garde en Job van UItert sloten de laatste race van het seizoen als zesde in de klasse af en waren daarmee ook het beste Pro-Am-team, al bleef het tot het einde toe spannend, want de naaste concurrenten van Realteam Racing eindigden in dezefde ronde, op slechts 16 seconden. Maar wat telt, is het resultaat, en dat staat nu in ieder geval in de boeken, met zowel de Pro-Am-teamtitel als de rijderstitel voor Frits van Eerd.

De Racing Team Nederland-Oreca op weg naar de Pro-Am-overwinning
"Het was een bijna ondraaglijk spannende race", meldde teammanager Mark Koense. "In de eerste paar uren pakten we al een voorsprong van een minuut, maar hadden net als vorige week veel last van een onfortuinlijke 'full course yellow'. Dat kostte ons bijna 40 seconden en zo waren we weer compleet in gevecht met de nummer 2, wat tevens onze titelrivaal was. Dat dat is eigenlijk de hele race zo gebleven, dus we hebben de laatste vijf uur steeds om 20 seconden gevochten. Het was spannender dan we gehoopt hadden, maar daardoor smaakt de overwinning wel extra zoet. De vierde overwinning van het jaar uit zes races, dat mag er zijn. We zijn super trots en dankbaar dat we dit met z'n allen hebben mogen bereiken! Frits die vijf jaar geleden begonnen is met het avontuur en er ontzettend veel tijd, energie en motivatie in gestoken heeft. Prachtig als het zo beloond wordt! Wij gaan vanavond nog even een klein feestje vieren..." Verderop in de klasse eindigde de Richard Mille Racing Team Oreca met Beitske Visser, Sophia Flörsch en Tatiana Calderón als negende.
In GTE-Pro was er een beetje een anticlimax. Nadat de nummer 92-Porsche gisteren in de kwalificatie de pole-position had veroverd, begonnen Porsche-rijders Kévin Este en Neel Jani, ditmaal geassisteerd door Michael Christensen, op gelijke hoogte met AF Corse-Ferrari-coureurs Calado en Pier Guidi in de tussenstand. De uitgangspositie voor de race had niet spannender kunnen zijn. De Porsche voerde lange tijd de klasse aan, maar leek in de slotfase in het nadeel toen Christensen op gebruikte banden buiten bleef, terwijl Pier Guidi het voordeel van nieuwe achterbanden had. Vervolgens tikte de Italiaan de Deen in de rondte, waarop hij vanuit de wedstrijdleiding de aanwijzing kreeg dat de gewonnen positie moest worden teruggegeven aan de Porsche-equipe. Dat gebeurde echter niet, nadat Christensen met nog tien minuten te gaan naar binnen kwam voor een 'splash and dash'. Zo won het Ferrari-duo uiteindelijk met 3,249 seconden voorsprong op de Porsche, maar de mogelijkheid bestaat dat Porsche nog in beroep gaat tegen de uitslag. De andere AF Corse-Ferrari van Daniel Serra en Miguel Molina werd als derde geklasseerd.
In GTE-Am won de nummer 83-AF Corse Ferrari met rijders Nicklas Nielsen, Alessio Rovera en François Perrdodo zowel de laatste race as de kampioenstitel. De Dempsey-Proton-Porsche van Christian Ried, Jaxon Evans en Matt Campbell eindigde als tweede, de Project 1-Porsche van Egidio Perfetti, Matteo Cairoli en Ricardo Perra.