Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Historische doorbraak in de autosport. Eerste wedstrijd met zelfrijdende raceauto's een feit

Terwijl velen zich afgelopen zaterdag bezighielden met de F1, ADAC GT Masters, BTCC en andere events werd er op de Indianapolis Motor Speedway geschiedenis geschreven. Een historische doorbraak in de geschiedenis van de autosport is een feit. (kort)

2021 Duitse Zege
De Technise Universiteit van München zegevierde op de Speedway.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indianapolis Motor Speedway

2
Werk in de pitlane. Geen coureurs meer in de cockpit.

Historische doorbraak in de autosport. Eerste wedstrijd met zelfrijdende raceauto's een feit.
Vandaag vond op de Indianapolis Motor Speedway de allereerste wedstrijd zonder coureurs plaats. Misschien dat teambazen in de toekomst op de salarissen van hun duur betalende rijders kunnen besparen...... Gelukkig was dit niet de insteek. De Indy Autonomous Challenge Powered by Cisco vond vandaag plaats. Voor dit project waarvoor het initiatief al in 2014 werd genomen werden universiteitsstudenten uit de gehele wereld bij elkaar gebracht. Uiteindelijk deden 9 universiteiten aan het interessante project mee.

1
Veel techniek achterin.


Het doel van het project was om voor de auto-industrie om een nieuwe generatie voertuigsoftware te bedenken en uit te vinden. Het andere doel van dit project was om het aantal verkeersdoden te verminderen maar ook te kijken hoe het energieverbruik van voertuigen met 60 procent verminderd kan worden.

3 De winnende auto van de Technische Universiteit van München.

Aan het evenement van vandaag namen negen universiteiten deel. Bij het project waren 21 universiteiten uit negen landen betrokken. Daarvan mochten er tien een Dallara AV-21 chassis programmeren. De Technische Universiteit van München was vandaag de grote winnaar. Het Duitse team mocht maar liefst een prijs van 1,5 miljoen dollar in ontvangst nemen. Enkele insiders beschouwden dit project als een behoorlijke klap in het gezicht van Tesla autoproducent Elon Musk. Er gaat zeker in de toekomst een vervolg aan komen maar dit was nog maar het begin. De topsnelheid zou ongeveer 280 km/u bedragen en ook de eerste touché met de muur was een feit.  (later meer)

4
Topsnelheden van boven de 280 km/u!

6
Wedstrijdleiders kunnen na vandaag ook met pensioen.......
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet