Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

British GT: Clutton/Tillbrook winnen Donington-finale, Buurman een positie verwijderd van titel

211017 LindMachitski
Lind en Machitski zijn de GT3-kampioenen in British GT van 2021

Het Intelligent Money British GT Championship werd afgelopen zondag afgesloten met een twee-uurs race op Donington Park. Marcus Clutton (Enduro Motorsport) versloeg de Mercedes-AMG's van Yelmer Buurman (Ram Racing) en Sam Neary (Abba Racing) op jacht naar zijn eerste zege samen met Morgan Tillbrook. Dennis Lind en Leo Machitski (Barwell Motorsport) finishten vierde en dat was net genoeg om het kampioenschap te winnen. Matt Cowley en Will Moore (Academy Motorsport wonnen in de GT4-categorie, waar Matt Topham en Darren Turner (Newbridge Motorsport) het Pro-Am-kampioenschap pakten.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Lind & Machitski, Buurman & Ian Loggie, Michael Igoe & Phil Keen (WPI Motorsport), Adam Balon & Sandy Mitchell (Barwell Motorsport) en Andrew Howard (Beechdean AMR) kwamen naar het in Leicestershire-gelegen circuit als de kampioenschapskandidaten in het GT3-veld. Igoe begon de race op Donington Park vanaf pole positie, maar de Lamborghini-rijder spinde slechts een halve minuut na het uitgaan van de lichten. De baan was niet heel nat meer, maar nog wel ontzettend koud, dus de banden kwamen maar niet op temperatuur. Een ronde later kwam hij vast te staan in de grindbak na een tweede fout. Richard Neary (Abba Racing) haalde Tillbrook om de leiding te pakken. Loggie sloot aan op P3 voor Balon, Machitski en Howard. De laatstgenoemde raakte Machitski en ging in de rondte in de Redgate-bocht. De Aston Martin zou verder geen rol van betekenis spelen.

211017 CluttonTillbrook
Clutton en Tillbrook bezorgden McLaren hun eerste algemene overwinning in British GT sinds Snetterton vorig jaar

Vanwege de goede resultaten in de afgelopen races, kregen Buurman en Loggie een successtraf tijdens hun pit stop, wat betekende dat ze tien seconden extra stil moesten blijven staan. Sam Neary nam de auto van zijn vader over na de verplichte rijderswissels en kwam zeven seconden voor Buurman terecht. De Nederlander werd op de hielen gezeten door Clutton. De McLaren-rijder vond een gaatje bij de Melbourne-haarspeldbocht, passeerde Buurman en ging vervolgens op jacht naar Neary. Uiteindelijk gingen Clutton en Buurman allebei voorbij aan Neary na een minutenlange gevecht tussen het GT4-verkeer door. Met Lind rijdend op de vierde positie moest Buurman de race winnen om het kampioenschap te pakken. Buurman zat constant binnen twee à drie seconden van Clutton.

211017 BuurmanLoggie
Na tweemaal maximale punten te hebben gescoord in GT3-Pro-Am pakten Buurman en Loggie die titel, maar het Ram Racing-duo liep net het algemene GT3-kampioenschap mis

De race eindigde onder rode vlaggen, nadat een van de GT4-McLarens van Team Rocket RJN stil kwam te staan op de baan. Er zou niet genoeg tijd meer zijn voor een Safety Car-periode en vervolgens een herstart, dus de seizoensfinale werd voortijdig beëindigd. Clutton en Tillbrook zegevierden voor het eerst in de British GT voor Buurman en Loggie die net het kampioenschap misliepen. Silver-Am-winnaars Richard en Sam Neary maakten het algemene podium af. Lind en Machitski pakten de titel in het GT3-klassement, nadat ze als vierde over de streep kwamen. Voor de Deen is het zijn eerste, maar voor de Rus zijn tweede: Machitski werd in 2006 al eerder kampioen. Buurman en Loggie wonnen nog wel de titel in de Pro-Am-klasse van de GT3-categorie.

211017 CowleyMoore
Een tweede zege hielp Cowley en Moore aan positie twee in het GT4-klassement

In de GT4-categorie zegevierden Cowley en Moore in hun Ford Mustang na een mooie strijd met Michaël Benyahia & Alain Valente (Team Rocket RJN) en Will Burns & Gus Burton (Century Motorsport). De laatstgenoemde BMW-rijders hadden de Silver Cup-titel al op zak. Dankzij hun overwinning, pakten Cowley en Moore de tweede plaats in dat klassement. Nick Halstead en Jamie Stanley (Fox Motorsport) wonnen de race in de Pro-Am-klasse, maar werden in het gevecht om de titel verslagen door de Aston Martin van Topham en Turner.

211017 TophamTurner
Ondanks dat Topham en Turner de seizoensopener op Brands Hatch misten, wisten ze toch de GT4-Pro-Am-titel te winnen

UITSLAG RACE

De enige verandering in de kalender van het Intelligent Money British GT Championship voor 2022 is dat de eerste race op Donington Park met een uur verlengd wordt. Oulton Park, Snetterton, Spa-Francorchamps, Brands Hatch en natuurlijk de Silverstone 500 en de finale op Donington Park staan weer op het schema voor volgend jaar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet