Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Steven Palette wint Frans TC kampioenschap op Paul Ricard. Ricardo van der Ende tweede in titelstrijd

Steven Palette is nieuwe Franse Toerwagenkampioen. De Fransman had afgelopen zaterdagavond op het circuit van Paul Ricard aan een vierde plek met zijn BMW M2 CS voldoende om de titel binnen te halen. Polesitter Ricardo van der Ende had nog theoretische kansen om voor het team Lespace Bienvenue kampioen te worden. Daarvoor had het Franse team andermaal de Belg Benjamin Lessennes ingehaald. Een blunder van Lessennes zorgde ervoor dat concurrent Steven Palette de allereerste nieuwe TC toerwagenkampioen werd. Wel sloot Van der Ende het seizoen met een prachtige overwinning op zondag af en eindigde als tweede in de eindstand.

Start Ricard
Start van de allerlaatste seizoenswedstrijd op Paul Ricard met maar liefst 26 auto's op de startgrid.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: FFSA

Steven Palette wint Frans TC kampioenschap. Ricardo van der Ende tweede.
Het team van Lespace Bienvenue had andermaal de Belg Benjamin Lessennes als ondersteuning voor Ricardo van der Ende binnengehaald. Het pakte afgelopen zaterdagavond op Circuit Paul Ricard anders uit. Van der Ende vertrok vanaf pole en had een goede uitgangspositie om zijn titelkansen te verhogen.

De psychologische oorlogsvoering van Steven Palette werkte eigenlijk perfect. Van der Ende's teamgenoot verremde zich in de eerste bocht volledig en "torpedeerde" daar de BMW M2 CS van zijn teamgenoot die achterstevoren ging. Daarmee was Palette definitief kampioen. Van der Ende moest een pitstop maken en verloor twee ronden. Uiteindelijk werd hij als 18e geklasseerd.

Steven Palette: " Geconfronteerd met Ricardo van der Ende en Benjamin Lessennes die er was om hem bij het Lespace Bienvenue Team te helpen wist ik dat ik geen andere keuze had dan dat ik ze meteen onder druk moest zetten. Ik had zaterdagavond een geweldige start en probeerde zo dreigend mogelijk te zijn. En toen was er dit incident tussen beiden teamgenoten." Missie Palette geslaagd.

finish R2 Wat een prachtige finish afgelopen zaterdag op Circuit Paul Ricard.

De Fransman eindigde als vierde en was daarmee de eerste nieuwe TC kampioen. In totaal behaalde hij slechts drie overwinningen, kwam 12 maal aan de finish en behaalde 10 podiums in 12 wedstrijden. Een spectaculaire wedstrijd die door de Peugeot 308 RC's werd beheerst. De Fransman Viny Beltramelli (Ropers Racing Team Legend) versloeg zijn merkgenoot Florian Briche (JSB Competition) met een voorsprong van slechts 1/3000e seconde!!! Toerwagen racen zoals we het zo graag willen zien!

2021 Ricardo 2 Beide Lespace Bienvenu BMW's aan de leiding. Voorop Ricardo van der Ende  met daarachter Benjamin Lessennes.

En ook in de laatste wedstrijd op zondag werd er flink geknokt. Een dubbelpodium voor het team van Lespace Bienvenue met Ricardo van der Ende als winnaar en Benjamin Lessennes als tweede. Van der Ende nam direct de leiding maar leverde een mooi duel met de Peugeot Florina Briché die zich niet zomaar gewonnen gaf.

De Fransman moest na contact met Van der Ende met een kapotte radiateur definitief opgeven. In de allerlaatste ronde was er ook nog voldoende spektakel toen de BMW's van Palette en Lessennes de nodige confrontaties hadden waarvan van der Ende kon profiteren. Lessennes werd voor zijn acties bestraft en naar de vijfde plek teruggezet. Palette die als vierde eindigde kreeg alsnog P3 toegewezen. Voor Viny Beltramelli betekende het met P2 zijn tweede podiumresultaat dit weekend.

2021 Ricardo 3
Vijfde seizoenszege op Paul Ricard en P2 in het kampioenschap.

GT4 in 2022
Na afloop bevestigde Van der Ende dat hij samen met Lessennes in 2022 in het Franse GT4 kampioenschap voor het team van Lespace Bienvenue zal terugkeren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet