Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belcar

Belcar: Wie wint de 43ste editie van de 24 Hours of Zolder?

Het aftellen is bijna achter de rug! Nu zaterdag wordt om 16u00 stipt, het licht op groen gezet voor de 43ste editie van de 24 Hours of Zolder. Na een seizoen 'zonder', om de voor de hand liggende redenen, is het spektakel van de meest beproevende uithoudingsrace ter wereld terug. Circuit Zolder is 24 uur lang het strijdtoneel van een gevecht tussen prototypes, GT's en toerwagens. Bovendien is er de strijd in de strijd tussen Marc Goossens en Bert Longin, beide recordhouder qua aantal zeges met zes overwinningen. Beide rijders willen absoluut die zevende recordzege. Redenen te over dus om dit weekend naar Zolder af te zakken voor een weekend voor spanning en spektakel, waar het publiek meer dan welkom is!

2021 24 U Zolder


Aangeleverd bericht
Foto PR:

Wie wint de 43e editie van de 24 Hours of Zolder?
In 1977 was het Dirk Vermeersch, samen met Baudoin Corbiau en Rudy Frahm die de allereerste editie van de Limburgse uithoudingsklassieker won. Het trio deed dat met een Autobianchi A112, een wagen die vandaag, net als de Racing Projects Abarth in de klasse TB zou uitkomen. Ondertussen hebben heel wat andere merken hun naam op het palmares van de 24 Hours of Zolder ingeschreven, waaronder uiteraard BMW, Audi en Porsche, maar ook Chevrolet en Chrysler met de Amerikaanse GT1's en meer recent uiteraard Norma, dat de edities 2017 en 2019 wist binnen te halen. Bij de rijders tellen Anthony Kumpen, Bert Longin en Marc Goossens ieder zes zeges, maar Kumpen is nu teammanager bij PK Carsport, dus gaan Longin en Goossens in respectievelijk een Krafft Racing Norma M20FC en een Belgium Racing Porsche 991 GT3 Cup een gooi naar een zevende recordzege doen.

Prototype of GTA?
Als we het over de kanshebbers voor de algemene zege hebben, dan komen die in principe uit de klasse Belcar Proto of Belcar GTA. De afgelopen vier edities won er tweemaal een GT-wagen en tweemaal een prototype en dus verwachten we ons ook dit jaar weer aan een open strijd.

In Belcar Proto zien we Russell Racing en Krafft Racing, goed voor de zeges in respectievelijk 2017 en 2019. Christoff Corten is de enige van het lot die tweemaal in de juiste auto zat. De snelle man uit Tienen gaat voor een derde bekroning, in het gezelschap van vader en zoon Longin en Giorgio maggi.

Echter de concurrentie bij de open wagens is enorm, met GHK by T2 Racing, T2 Racing, McDonald's Racing by Comtoyou en Deldiche Racing die het allemaal met een Norma M20FC doen. Maar dat is nog niet alles, want GTA Racing en ART Racing zetten in op een Wolf GB08, terwijl Xwift Racing Events een Radical SR3 inzet.

Als het geen CN-prototype wordt, dan is de kans groot dat we een GT op het hoogste podium zien. Met 18 zeges in Zolder, denken we dan spontaan aan Porsche en de legendarische 911 GT3 Cup. Viervoudig winnaar Belgium Racing brengt twee exemplaren mee naar Zolder, waaronder één voor Marc Goossens, Dylan Derdaele, Kenneth Heyer en Nicolas Saelens. Die eerste drie zijn samen goed voor maar liefst 14 zeges!

Ook twee Porsche 911 GT3 Cup zien we bij Red Ant Racing, waar Bert Redant na een zege in 2013 als rijder... bij Belgium Racing, het nu met zijn eigen team wil doen en dat in het gezelschap van zijn zonen. Daarnaast zetten Speedlover en ProSport Racing één Porsche 911 GT3 Cup in. De vreemde eend in de bijt zien we ook, met de Totaalplan Racing Lamborghini Super Trofeo en twee Praga RX1 voor Xwift Racing Events.

In de klasse GTB nemen Red Ant Racing en Speedlover het tegen elkaar op met twee identieke Porsche Cayman GT4, intenser kan dus niet.

Toerwagens met hun eigen strijd
De laatste toerwagen die in Zolder won, was de Audi A4 van Hemroulle-Verbergt-Tarrès in het jaar 1999. Zo ver zal het dit jaar niet komen, maar de strijd in de strijd is minstens even boeiend om volgen.

Waar Porsche het dit jaar met acht wagens doet, zien we maar liefst elf BMW aan de start verschijnen. In willekeurige volgorde opteren VR Racing by Qvick Motorsport, TCL Motorsport by AR Performance, JJ Motorsport (2), BMS Motorsport, Xwift Racing Events en Stevens Motorsport voor de schitterende BMW M2 CS Racing en zij krijgen in de klasse Belcar TA concurrentie van een heuse TCR, de Audi RS3 van QSR Racing. Het mag niet verrassen als één of meer toerwagens zondag rond het middaguur in de top 10 algemeen postvatten.

Last but not least is er de categorie TB met eenzelfde beeld als in TA, met name één tegen allen. Vier BMW 325i, van Xwift Racing Events (2), QSR Racing en Simtag Racing nemen het tegen één Abarth op, de wagen van Racing Projects.

Noteren we nog dat met de families Longin, Redant, Verheyen, De Breucker, Paque, Van Rompuy en maar liefst tweemaal Stevens, de 24 Hours of Zolder ook een echte familie-uitstap geworden is.

Op zaterdag zijn er naast de 24 Hours of Zolder zelf ook vier wedstrijden van de Belcar Skylimit Sprint Cup en uiteraard is er een heel weekend lang animatie voor groot en klein, waarmee de 24 Hours of Zolder weer het feest is van weleer!

Een Covid Safe Ticket is vereist om toegang te verkrijgen tot dit event.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet