Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: The winner takes it all, Nikodem Wierzbicki pakt de dubbel op Zolder

202109126433

'The winner takes it all', zal op de terugweg naar zijn woonplaats in Polen door de luidsprekers van zijn auto tetteren. Een ongelofelijk weekend voor Nikodem Wierzbicki, die het gehele weekend alles won en heel veel indruk maakte. Ook de tweede wedstrijd op Circuit Zolder kende de nodige momenten, twee safetycarperiodes zorgden voor veel oponthoud. De beslissing moest vallen met nog één ronde op de teller. Laurens de Wit viel aan, maar nam teveel risico en verloor twee plaatsen. Wierzbicki profiteerde optimaal, passeerde eerste De Wit en met nog een paar bochten te gaan verwees hij ook Junior Planckaert, die de hele race de leiding had, naar de tweede positie. Een fraaie race met jammer genoeg toch weer enkele uitvallers.


Tekst en foto's: PR

202109126278


Voor de startopstelling van de tweede race worden de eerste vijf per land van de kwalificatie omgedraaid. Dat levert een verrassende grid op met Esmee Kosterman op de poleposition. Naast het 15-jarige KNAF Academy-talent uit Cothen staat de eerste Belg Junior Planckaert. De zoon van wielerlegende Eddy Planckaert reed tijdens de kwalificatie naar de vijfde Belgische tijd en mag daardoor vanaf de eerste rij vertrekken. Op de tweede rij staan Stefan Barewijk van NXT Racing en Nathan Vanspringel. De snelste in de kwalificatie en winnaar van de eerste wedstrijd Nikodem Wierzbicki mag vanaf de vijfde rij vertrekken met Laurens de Wit voor hem.

20210912 1RL02859

De twee Belgen Planckaert en Nathan Vanspringel zijn het beste weg na het doven van de lichten. Kosterman kent een slechte start en valt terug naar de achtste plaats. Stefan Barewijk heeft een prima eerste ronde, maar verliest zijn wagen in de Eerste Linker en toucheert na een spin de vangrail.

20210912 1RL02850

De rijder kan zijn weg vervolgen maar zakt ver terug. Laurens de Wit heeft een aantal plaatsen goed gemaakt en rijdt op een derde plaats, gevolgd door Milan De Laet en Wierzbicki. Dit vijftal neemt afstand van hun achtervolgers.

20210912 1RL02894

De safetycar verschijnt in de baan nadat Geoffrey Vanspringel zijn Fiesta midden op de baan stilzet, nadat hij tegen Kosterman was aangereden. De wagen is snel weggesleept en het veld wordt weer losgelaten voor de rest van de wedstrijd. Het valt op dat er na de herstart een enorm gat ontstaat tussen de eerste vijf en de rest daarachter.

20210912 1RL02928

De wedstrijd wordt alweer snel stilgelegd na een enorm heftige crash na de Lucien Bianchi-bocht. Maxim De Witte komt aan de buitenzijde op het gras, raakt de controle over zijn wagen kwijt en gaat hard voorwaarts rechtsaf de bandenstapels in. Hij komt door de harde klap de baan weer op, Esmee Kosterman moet uitwijken en komt op het gras, waardoor ze spint en hard achterwaarts de bandenstapel in gaat. Beide coureurs stappen gelukkig uit hun beschadigde wagens. Flink veel brokstukken op de baan, maar ook schade aan de bandenstapels wat de nodige vertraging oplevert om de baan weer veilig te stellen.

20210912 1RL02965

De twee wagens zijn snel weggehaald en ook het nodige veegwerk zorgt voor een snel opgeruimde baan. Na de herstart doet Laurens de Wit een poging om een positie goed te maken. Hij duwt Nathan Vanspringel op, maar in plaats van een positie te winnen verliest hij een aantal plaatsen in de Boutsen chicane. De Wit valt terug naar een vijfde positie. De uitgekookte Wierzbicki profiteert optimaal en pakt de tweede plaats.

20210912 1RL02852

In de laatste ronde wordt het nog heel spannend tussen de Pool en koploper Planckaert. In de Bolderbergbocht rijden ze naast elkaar, Plancaert wordt iets naar buiten gedwongen en Wierzbicki pakt de leiding over. "The winner takes it all", is dit weekend absoluut van toepassing op jonge Poolse rijder, die het beste uit de bocht kwam en naar zijn tweede overwinning van dit weekend rijdt. De beteuterde Planckaert finisht als tweede en Nathan Vanspringel als derde. Laurens de Wit wordt toch nog vierde voor Huart, Johan Van Loo en Aleksander Olejniczak. Tomas De Backer, Alexander Borgmans en de teruggevallen Stefan Barewijk maken het tiental vol.

20210912 2RL03781Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet