Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Albuquerque behaalt op Laguna Seca eerste IMSA-pole

210914 IMSA Albu quali
Filipe Albuquerque behaalde zijn eerste IMSA-pole

Dit weekeinde komt het Noord-Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship in actie op WeatherTech Raceway Laguna Seca met een race van twee uur en 40 minuten in het kader van het Hyundai Monterey Sports Car Championship, zoals de titel van het evenement luidt. In de kwalificatie waren het de Acura's die, net als in de twee afgelopen jaren, het tempo bepaalden, aangevoerd door Filipe Albuquerque, die met een tijd van 1:14,441 minuten de Konica Minolta-WTR-Acura op pole zette. Voor de Portugees was het zijn eerste IMSA-pole. De pole-sitters in de overige klassen zijn Ben Keating in de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca in LMP2, Jordan Taylor in de nummer 3-Corvette in GTLM en Trent Hindman in de Wright Motorsports-Porsche in GTD.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Met de snelste tijd in de vrije training op vrijdag liet Albuquerque al zien dat de Acura's het ook dit jaar op Laguna Seca weer goed doen, maar op zaterdagochtend toonde Harry Tincknell met de eerste plaats in de tweede vrije training met de Mazda aan dat het nog geen gelopen koers was. Toch waren in de kwalificatie de Acura's dominant, met de pole-position voor Albuquerque en de tweede tijd voor Dane Cameron in de Acura van Meyer Shank Racing, die 0,023 seconden op Albuquerque moest toegeven. Het was de derde opeenvolgende IMSA-pole-position voor Acura, dat ook de afgelopen twee jaar de race op Laguna Seca wist te winnen.

210912 IMSA Ganassi
Derde startplaats voor de Ganassi-Cadillac-DPi van Magnussen en Van der Zande

Kevin Magnussen reed de kwalificatie in de Chip Ganassi Racing-Cadillac DPi, die hij deelt met Renger van der Zande, en kwam tot de derde tijd, maar hier was het verschil met Albquerque al aanzienlijk: 0,585 seconden. Daarachter kwalificeerde Tincknell de Mazda als vierde, maar de auto kwam niet door de technische keuring na afloop en moet daarom van achteraan het veld met de prototypes starten.

210912 IMSA Corvette
Jordan Taylor kwalificeerde de nummer 3-Corvette als snelste in GTLM

In LMP2 was het opnieuw Ben Keating die met de PR1/Mathiasen Motorsports-Oreca de pole-position binnenhaalde. Hier bedroeg het verschil met Dwight Merriman, die met de Era Motorsport-auto als tweede geklasseerd werd, niet minder dan 2,646 seconden! In GTLM is opnieuw de volledige eerste rij voor Corvette, met de nummer 3 dankzij de tijd van 1:21,151 minuten van Jordan Taylor op de beste startplaats, gevolgd door Tommy Milner. Cooper MacNeil reed de WeatherTech-Porsche naar de derde positie.

210912 IMSA Vanthor
Maximale punten en snelste GTD-tijd voor de Pfaff-Porsche dankzij Laurens Vanthoor

In GTD reed Trent Hindman in de nummer 16-Wright Motorsports-Porsche de snelste tijd in de kwalificatie die bepalend was voor de startposities. Met zijn tijd van 1:24,505 minuten was hij 0,063 seconden sneller dan Robby Foley in de Turner-BMW. Ook in de GTD-sessie voor de kampioenschapspunten eindigde een Porsche bovenaan, en wel de Pfaff-911 met Laurens Vanthoor. Eigenlijk was Ross Gunn in de Heart of Racing-Aston Martin met 1:23,805 minuten het snelst, maar hij stapte al voordat de zwart-wit geblokte vlag was gezwaaid uit de auto, en dat mag in IMSA niet, waarop zijn tijd geschrapt werd. Daarmee erfde Laurens Vanthoor de eerste plaats en de bijbehorende punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet