Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: VeeKay start als 22e in GP Portland. Pole voor Alex Palou.

Zowel Rinus VeeKay als Takuma Sato moesten er in Portland rekening mee houden dat ze na de kwalificaties in Portland zes startplekken teruggezet zouden worden. De vrije ochtendtraining verliep een beetje chaotisch en moest tweemaal met een Code Rood onderbroken worden. De Ganassi Dallara Honda's van Scott Dixon en Alex Palou waren wel het snelst na afloop. Maar ook Palou zorgde voor een onderbreking. Daarachter volgden de Meyer Shank Racing Dallara Honda's van Jack Harvey en Helio Castroneves. VeeKay was in de tweede groep helaas gewoon niet snel genoeg en kwalificeerde zich aanvankelijk als 16e maar vertrekt vanwege een gridstraf van zes posities nu als 22e. De Spanjaard Alex Palou behaalde voor het team van Chip Ganassi zijn allereerste poleposition in de Indycar-series op Portland. Romain Grosjean werd tijdens de run van zijn groep bestraft voor het afblokken van Scott McLaughlin.

11 sept 2021
Alles in Portland stond vandaag in het teken van de 11e september herdenkingen. Hier de crew van Ryan Hunter Reay.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

VeeKay start als 22e in Portland. Allereerste Indycarpole voor Alex Palou
Een beetje teleurstellend kwalificatieresultaat voor de jarige VeeKay. Slechts een 25e startplek. De Nederlander wist tijdens zijn sessie niet de sprong naar de Fast 12 te realiseren. Samen met Takuma Sato en Ryan Hunter Reay vertrekt de Nederlander vanuit de achterste regionen voor de wedstrijd op Portland. In de Firestone Fast Six behaalde de Spanjaard Alex Palou zijn allereerste Indycar-pole voor het team van Chip Ganassi.

Andretti-coureur Colton Herta besloot op het allerlaatste moment om met de zwarte banden aan de "Firestone Fast Six" te beginnen. Herta wilde duidelijk iets anders uit de trukendoos trekken maar slaagde daar niet helemaal in. Zijn gok pakte totaal verkeerd uit. De Amerikaan vertrekt voor de GP van Portland als zesde. Alexander Rossi kwalificeerde zich als tweede gevolgd door, Scott Dixon, Felix Rosenqvist(de enige met een Chevrolet krachtbron in de Firestone Fast Six) en Colton Herta. Aanvankelijk leek het dat de veteranen Rossi en Dixon voor de pole gingen maar zij werden nipt door Alex Palou verslagen. Voor de Spanjaard betekende het zijn eerste echte pole op een roadcircuit. Op basis van de kampioenschapsstand mocht hij eerder dit jaar al op de Texas Motor Speedway vanaf pole vertrekken. Het verschil tussen Alex Palou en Alexander Rossi voor de pole bedroeg slechts 0.087 secs.

2021 MSR Racing In de vrije trainingen was Jack Harvey snel. In de kwalificatie kwam het er niet uit.

De groepen de Fast 12
De eerste groep bestond uit Pato O'Ward, Marcus Ericsson, Alexander Rossi, Graham Rahal, Scott McLaughlin, Romain Grosjean, Jimmie Johnson, Oliver Askew, James Hinchcliffe, Max Chilton, Callum Ilott en Ryan Hunter Reay. James Hinchcliffe, Takuma Sato en Max Chilton begonnen direct met de Rode Compound aan de sessie. Debutant Callum Ilott opteerde werkelijk als laatste voor de softe versie. Van deze groep kwalificeerden Ericsson, Rahal, Rossi, Chilton, Askew en O'Ward voor de Top 12.

Voor O'Ward was het met de hakken over de sloot overigens. Vanwege eerder opgelopen schade kon Ryan Hunter Reay niet aan de kwalificatie deelnemen helaas. Vanwege het afblokken van Scott McLaughlin(Team Penske) tijdens zijn snelle run werd Romain Grosjean zes plekken op de startgrid teruggezet. Hij start als 21e naast VeeKay.

Alex Palou
In de Firestone Fast Six keek de concurrentie alleen maar tegen de achterkant van Palou's bolide aan.

De tweede groep bestond uit Alex Palou, Jack Harvey, Josef Newgarden, Will Power, Colton Herta, Scott Dixon, Felix Rosenqvist, Sebastien Bourdais, Rinus VeeKay, Ed Jones, Conor Daly, Simon Pagenaud, Dalton Kellett, Takuma Sato. Alex Palou zette hier aanvankelijk de toon op de harde compound. Josef Newgarden switchte met 4.50 minuten te gaan als eerste naar de rode compound.

VeeKay liet op harde compound de vijfde tijd noteren voordat hij naar de Rode Softs overstapte. Ganassi-coureur Alex Palou bleef zelfs op de harde compound bloed snel en wisselde erg laat naar de Rode Compound. Rosenqvist, Palou Herta, Dixon, Jones en Bourdais kwalificeerden zich voor de Top 12. De jarige VeeKay haalde helaas "the cut" richting Top 12 niet. Vanwege de motorwissel vertrekt VeeKay morgen als 22e op de startgrid.

Alex Palou 2
Ditmaal een pole op eigen kracht voor Alex Palou.

Top 12 Qualifying
Voor de Top 12 Qualifying kozen Ericsson, Rahal, Chilton, Rosenqvist, Jones, Bourdais direct voor de harde zwarte compound terwijl de andere collega's met de Rode Compound aan de sessie begonnen. Dixon, O'Ward, Herta, Palou, Askew, Rossi gingen direct voor de Rode Compound. Met nog 3,5 miuut te gaan bevond de gehele Top 12 zich op de zachte band.Pato O'Ward werd in de allerlaatste seconde door zijn teamgenoot Felix Rosenqvist "gebumpt" en maakte de Top 6 helaas niet. Alex Palou, Scott Dixon, Graham Rahal, Colton Herta, Alexander Rossi en Felix Rosenqvist wisten de sprong naar de Firestone "Fast Six" te maken.


Portland
# Kwalificatieuitslag onder voorbehoud.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet