Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Wierzbicki lacht op Circuit Zolder het laatst

20210911 1RL02249

En wie het laatst lacht, lacht het best. Op een opdrogende en steeds snellere baan profiteren Nikodem Wierzbicki en alweer Laurens de Wit van de beste grip en verdringen in de ultieme slotfase vier Belgen van de topplaatsen. Wierzbicki vertrekt morgenmiddag vanaf de beste plaats met naast hem de Belg Philippe Huart.

Tekst en foto's: PR

Vanwege het hele drukke tijdschema van zondg 12 september en de korte tijd tussen de eerste en tweede wedstrijd heeft de Ford Fiesta Sprint Cup-organisatie besloten om de startprocedure van de twee wedstrijden aan te passen. Op basis van de snelste tijden van de kwalificatie wordt de startgrid voor de eerste race samengesteld, waarbij de snelste deelnemer de poleposition krijgt, daarachter komen de vier snelste deelnemers van dezelfde Cup (Nederland of België).

In de andere rij komen de vijf snelste rijders van de andere nationaliteit. Vanaf startplaats elf wordt de uitslag van de kwalificatie weer gevolgd. Voor de tweede wedstrijd vertrekken de eerste vijf posities uit beide rijen in omgekeerde volgorde. De eerste rij bestaat uit de vijfde snelste uit de kwalificatie van elk land, met daarachter de vierde snelste uit de kwalificatie van elk land. De derde rij wordt gevormd door de derde snelste uit de kwalificatie van elk land, enzovoort. Vanaf startplaats elf wordt de uitslag van de kwalificatie gevolgd. Dit is besloten om incidenten tussen aandringende snellere coureurs in de eerste race te voorkomen.

De 18-jarige Poolse student Nikodem Wierzbicki maakte indruk tijdens de twee vrije trainingen op Circuit Zolder. Hij reed tweemaal naar de snelste tijd en liet Laurens de Wit en Kenny Herremans achter zich.

20210911 1RL02191

Voor de start van de kwalificatie begon het te regenen. Ook de zware trucks konden vooraf de ideale lijn niet droog rijden en wierpen alleen maar meer vocht op. Philippe Huart is de eerste die nog op de glibberige baan de snelste tijd zet, voor Milan De Laet en Wierzbicki, die een ronde later de snelste tijd overneemt. Op het rechte stuk net na de Sterrenwachtbocht komt Johan Van Loo tot stilstand en moet worden weggesleept.

20210911 1RL02202

Huart pakt de snelste tijd terug voor De Laet en Tomas De Backer. Drie Belgen vooraan gevolgd door de teruggevallen Wierzbicki. Laurens de Wit is gestegen naar een vijfde positie voor Kenny Herremans en de verrassend snelle Junior Planckaert. Alexander Borgmans heeft wat onder zijn wagen hangen, wat door de wedstrijdleiding wordt onderzocht. Geoffrey van Springel komt met vier wielen naast de baan en zijn snelste tijd wordt afgenomen.

20210911 1RL02227

20210911 1RL02232

Polle Geusens staat op een hinderlijke plaats stil in het grind van de Boutsen chicane. Een Full Course Yellow zorgt voor wat rust om de wagen los te trekken. Even wat grind wegvegen en de kwalificatie kan zijn vervolg krijgen.

20210911 1RL02211

Maxim De Witte mengt zich in de top drie. Vier Belgen vooraan terwijl De Wit blijft steken op een vijfde plaats. Laurens de Wit maakt zijn slotfase faam weer waar en stijgt naar de eerste plaats.

20210911 1RL02161

Maar ook Wierzbicki komt met een slotoffensief en pakt de poleposition voor de eerste wedstrijd. Huart pakt de derde plaats voor Herremans en De Laet. Nathan Vanspringel stijgt op een opdrogende baan naar de zesde plaats voor Junior Planckaert en De Witte. Een tegenvallende De Backer en Geusens maken de top tien vol.

Morgenmiddag om 14:10 uur gaat de eerste wedstrijd van start. Een Pool, tegen een Belg en een Nederlander vooraan. Als dat niet spannend wordt!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet