Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: NK HTGT viert feest in Spanje

Rhea Sautter - Andy Newall - Jaguar E-type - winners race 1


Het NK HTGT powered by Nolte Küchen viert dit jaar zijn 25-ste verjaardag. Voor de trouwe rijders was er een cadeau: een gratis race. Ze moesten er wel een eindje voor reizen, namelijk naar het Circuito de Catalunya, het Formule 1 circuit nabij Barcelona in Spanje. Het leverde een onvergetelijk weekend op.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

Terwijl het de hele dag zonnig en warm was geweest viel er uitgerekend tijdens de kwalificatie van het NK HTGT powered by Nolte Küchen een regenbui. Na een paar rondjes was de baan spekglad. Andy Newall was er op tijd bij en pakte de pole in de E-type die hij deelt met Rhea Sautter. Frans van Maarschalkerwaart pakte P2 dankzij een supersnelle tijd in de derde ronde, toen het nog net droog was. Michiel Campagne met de Corvette GS en Mark Dols met de Marcos 1800GT kwalificeerden zich op de tweede rij. Op rij 3 manifesteerde zich de eerste toerwagen, de Ford Falcon van Bijleveld en Van der Ende. Norbert Gross (Ford Falcon) was tweede snelste bij de toerwagens voor de Mini Cooper equipes Bert Mets / Christian Frankenhout en vader en zoon De Vries.
  Racing in the dark - Circuito de  Catalunya

Om 20 uur op vrijdag was het tijd voor de avondrace. Kort na de start nam Michiel Campagne de leiding, gevolgd door Armand Adriaans in de "gewone" Corvette. Adriaans viel echter in de zevende ronde op een gevaarlijke plaats stil, waarop de Safety Car werd ingezet. Een aantal rijders wist hiervan slim te profiteren, in combinatie met het Pit Window dat na 20 minuten open ging. Michiel Campagne maakte zijn stop te laat, waardoor Andy Newall in de E-type Jaguar de leiding in handen kreeg, voor Norbert Gross (Ford Falcon) die in de pits Martin Bijleveld was gepasseerd en Erwin van Lieshout die met zijn Porsche 911 een reuzensprong naar de derde plaats had gemaakt. Michiel Campagne wist nog terug te komen naar de tweede plaats, maar Newall kon hij niet meer achterhalen. Terwijl de duisternis viel, werd de Duits-Britse equipe met ruim een minuut voorsprong als eerste afgevlagd, Gross mocht de derde podiumplaats beklimmen en won het toerwagenklassement. Mark Dols maakte diverse spectaculaire uitstapjes maar stuurde zijn Marcos op de valreep toch nog langs de Porsche van Van Lieshout en pakte de vierde plaats. De zesde plaats was voor Martin Bijleveld in de Falcon. René en Thijmen de Vries werden zevende algemeen en wonnen de kleine toerwagenklasse in hun Cooper S. Inmiddels was de duisternis gevallen en bleef het nog lang gezellig in de paddock. Het zou een kort nachtje worden, want op zaterdag moest er alweer om 9:45 gereden worden.

  Start race 2 - Circuito de Catalunya

Exact op tijd ging het licht op groen en was de race begonnen. Kort na de start viel Hemmo Vriend's Ford Falcon stil, waarop de wedstrijdleiding direct de Safety Car inzette. Dat was een tamelijk verrassende actie die zorgde voor chaos. Toen de stofwolken waren opgetrokken had Michiel Campagne de leiding. Daarachter was het Jaap van der Ende voor Norbert Gross in hun Ford Falcons en een groepje met Frans van Maarschalkerwaart (Shelby Mustang), Thijs van Gammeren (Falcon), Rhea Sautter (Jaguar E-type) en Mark Dols (Marcos 1800GT).


GTS11 battle with Theo van Gammeren Porsche 911 - Dennis Bron MGA twin cam  - Frank Veenstra MGB


Van der Ende zat safe op de tweede plaats toen Gross de pits in moest om een loszittend spatbord te verwijderen. Sautter vocht zich langs de concurrentie en pakte de derde podiumplaats. Frans van Maarschalkerwaart, Thijs van Gammeren en Jac Meeuwissen maakten de top 6 vol. Pal achter de groene Healey zat Thijmen de Vries in de kleine Cooper S. GTS11 was een slijtageslag. Dennis Bron (MGA) kwam zonder benzine te staan en ook de Porsches verdwenen van het toneel. En dus waren het Frank Veenstra en Egbert Kolvoort met hun MGB's die met de bekers naar huis gingen
Volgende race: Dijon Motors Cup op 8-10 oktober.

Top 10 race 1:
1. Rhea Sautter /Andy Newall (Jaguar E-Type) 21 ronden
2. Michiel Campagne (Corvette Grand Sport) +64.4
3. Norbert Gross (Ford Falcon) +78.1
4. Mark Dols (Marcos 1800 GT) +111.8
5. Erwin Van Lieshout (Porsche 911) +113.4
6. Martin Bijleveld (Ford Falcon) +115.0
7. René & Thijmen de Vries (Austin Cooper S) +137.4
8. Frans van Maarschalkerwaart (Shelby Mustang GT350) + 1 lap
9. Ed van Dijk (Jaguar E-Type) + 1 lap
10. Hemmo Vriend (Ford Falcon) + 1 lap

Top 10 race 2:
1. Michiel Campagne (Corvette Grand Sport) 13 ronden
2. Jaap van der Ende (Ford Falcon) +37.5
3. Rhea Sautter (Jaguar E-Type) +37.7
4. Frans van Maarschalkerwaart (Shelby Mustang GT350) +38.8
5. Thijs van Gammeren (Ford Falcon) +39.8
6. Jac Meeuwissen (Austin Healey 3000) +67.3
7. Thijmen de Vries (Austin Cooper S) +67.6
8. Norbert Gross (Ford Falcon) +130.4
9. Frank Veenstra (MGB) +132.5
10. Egbert Kolvoort (MGB) +134.0

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet