Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Williams kiest voor Albon naast Latifi in 2022

alex-albon-nicholas-latifi-williams

Alex Albon keert in 2022 terug in de Formule 1, maar niet als vervanger van Antonio Giovinazzi bij Alfa Romeo. In plaats daarvan neemt hij de plek van George Russell in bij Williams. Dat betekent dat er bij het team uit Grove geen plaats is voor Nyck de Vries.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Williams F1 Team

Na de bekendmakingen van Bottas bij Alfa en Russell bij Mercedes, met daartussendoor nog de alomverwachte contractverlengingen van Gasly en Tsunoda bij AlphaTauri, is de aankondiging van Albon bij Williams het vierde F1-stoelendansbericht in drie dagen tijd. Ook bevestigde Williams meteen het verlengde verblijf van Nicholas Latifi. Albon en Latifi waren al eerder teamgenoten: in de Formule 2 bij DAMS in 2018, het jaar waarin George Russell kampioen werd en ook Norris en Albon hun kandidatuur stelden voor de Formule 1.

Met de plaatsing van Albon bij Williams treden in 2022 dus maar liefst vijf Red Bull-coureurs in het strijdperk. Hoewel Mercedes bezwaar had aangetekend tegen de komst van een Red Bull-coureur naar een team met een Mercedes-krachtbron, bleek dat bezwaar uiteindelijk onvoldoende gewicht te hebben. Mercedes-teambaas Toto Wolff had ermee kunnen leven als Albon zijn banden met Red Bull zou verbreken, maar ook dat is niet gebeurd, zo blijkt uit een verklaring van Red Bull, waarin het team zijn Thaise coureur succes wenst bij Williams.

De keuze voor Albon betekent dat Mercedes zelfs twee keer aan het kortste eind trekt: het kon ook regerend Formule E-kampioen Nyck de Vries niet bij Williams kwijt. Of De Vries wél kans maakt bij Alfa Romeo, is de vraag. Albon was daar in ieder geval wel in beeld, want het was bekend dat Red Bull ook in gesprek was met het door Sauber gerunde team. De verwachting is eerder dat Alfa nu op zeker speelt met een vierde seizoen voor Antonio Giovinazzi.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet