Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Russell krijgt in 2022 promotie van Williams naar Mercedes

M254516

Mercedes-junior George Russell is binnenkort geen Mercedes-junior meer. De jonge Brit werd vandaag zoals verwacht bekendgemaakt als de nieuwe teamgenoot voor 2022 van Lewis Hamilton bij Mercedes. Het team liet weten dat het Russell een langdurig contract heeft aangeboden.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1

Na zijn verbluffende invalbeurt in Bahrein in 2020 deed Russell er in 2021 alles aan om zijn kandidatuur voor een plaats in het fabrieksteam van Mercedes te onderstrepen. Met zijn onverminderd sterke optredens in de kwalificaties en doorgaans minstens zo sterke races was er voor Mercedes eigenlijk geen ontkomen meer aan: het was 2022 of nooit voor de promotie van George Russell. Dat Valtteri Bottas dit seizoen teleurstelt als teamgenoot van Lewis Hamilton, maakte de keuze voor Mercedes alleen maar eenvoudiger.
  M254010

De veruit succesvolste exponent van een verder bescheiden juniorprogramma voldoet daarmee aan de verwachtingen die aan hem werden gesteld toen Mercedes de Brit onder zijn hoede nam. Na zijn titels in de GP3 en Formule 2 bewees Russell bij Williams dat hij ook het hoogste niveau aankan. Russell is na Rosberg en Bottas de derde coureur op rij die Mercedes van Williams haalt.

De bekendmaking van Russell volgde zoals verwacht meteen op die van Bottas en diens transfer naar Alfa Romeo. Beiden zeiden op Spa nog dat hun toekomst mogelijk zelfs niet eens vóór Monza aan de openbaarheid zou worden gegeven, maar dat is nu dus toch gebeurd. Hun huidige en nieuwe teambaas Toto Wolff zei op Zandvoort al dat de beslissing binnenskamers al een tijdje was genomen. Daardoor is het plausibel dat ook de volgende aankondigingen in de stoelendans snel zullen volgen. Na de bevestiging van Pierre Gasly en Yuki Tsunoda bij AlphaTauri, die niet meer dan een formaliteit was, zijn alle ogen nu gericht op Williams (en eventueel nog eens Alfa Romeo). Nederland wacht daarbij in spanning af of daarin ook een rol voor Nyck de Vries is weggelegd.
  M254291

Met Dick Seaman voor de oorlog, Stirling Moss in 1955 en natuurlijk Lewis Hamilton in de recente succesjaren heeft Mercedes meer ervaring met het samenwerken met coureurs uit het Verenigd Koninkrijk, maar het wordt in 2022 de eerste keer dat het Duitse team met twee Britten tegelijk aan de start verschijnt. Groot-Brittannië zal ongetwijfeld snel een nieuwe GP-winnaar mogen toejuichen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet