Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Bottas opent échte stoelendans met verhuizing naar Alfa Romeo

M279495

Na een stortvloed van contractverlengingen heeft Valtteri Bottas de F1-stoelendans van 2021-2022 echt geopend. De Fin tekende een meerjarig contract met Alfa Romeo en vervangt volgend jaar zijn vertrekkende landgenoot Kimi Räikkönen. De verwachting is dat de rest van de aankondigingen elkaar nu snel zullen opvolgen, George Russell naar Mercedes voorop – maar ook Williams staat in het middelpunt van de aandacht, dankzij Mercedes en Red Bull die allebei een coureur daar willen stallen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: Mercedes AMG F1

De transfer van Bottas naar Alfa Romeo zat al weken in de pen, maar alle betrokkenen wilden wachten totdat alles rond was – 'alles' betekent in dit geval in ieder geval ook de promotie van Russell naar Mercedes. Toen Kimi Räikkönen vorige week zijn afscheid bekendmaakte, was het een kwestie van tijd voordat de stap van Bottas naar buiten zou komen. Bottas wordt bij Alfa Romeo herenigd met Fred Vasseur, de voormalige ART-teambaas met wie de Fin successen boekte in de toenmalige Formule 3 en GP3.

Zo krijgt de tot nu toe weinig spannende stoelendans van 2021-2022 toch nog wat vuurwerk. Het restant van dit explosieve slotakkoord draait om Alex Albon en het team waarvoor hij in 2022 uitkomt. Red Bull heeft er veel voor over om zijn 'vijfde coureur' ergens te plaatsen, ook als dat een team met Mercedes-krachtbron is. Mercedes-teambaas Toto Wolff is minder over dat vooruitzicht te spreken en accepteert zo'n overstap alleen als Albon zijn banden met Red Bull verbreekt. Bovendien heeft Wolff een eigen alternatief klaarstaan: F2- en Formule E-kampioen Nyck de Vries.

Voor Albon is ook een overstap naar Alfa mogelijk, omdat het team niet langer is gebonden aan de verplichting om minimaal één Ferrari-coureur in dienst te hebben. De toekomst van Antonio Giovinazzi staat daardoor niet langer vast. De Italiaan heeft dit jaar wel beter gepresteerd – zijn zevende startplek op Zandvoort was een nieuw hoogtepunt – maar het aantal krantenkoppen dat Giovinazzi de afgelopen jaren heeft verzameld is desondanks niet erg groot. Het is daarom een reële optie dat Albon teamgenoot van Bottas wordt bij Alfa Romeo, terwijl De Vries naast Latifi bij Williams mag aanschuiven – toevallig de coureur die de Fries tijdens zijn winnende F2-seizoen versloeg.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet