Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Lawson maakt Red Bull-feestje compleet met tweede zege, Kelvin van der Linde als leider naar Assen

210905 DTM R2 Finish
Lawson wint ook de tweede race van het weekeinde, voor Wittmann

Het Red Bull-feestje op de Red Bull Ring is compleet. Bij de terugkeer van de DTM op het prachtige circuit in de heuvels van de Oostenrijkse deelstaat Steiermark, na een afwezigheid van drie jaar, schreef de Nieuw-Zeelander Liam Lawson na zijn winst op zaterdag met de Red Bull-Ferrari van AF Corse ook de zondagsrace op zijn naam. Lawson, met 19 jaar de jongste rijder in het veld, is daarmee de eerste rijder die dit jaar beide races in één weekeinde wist te winnen, en dat ondanks 25 kilogram succesballast aan boord na zijn winst op zaterdag. De van pole gestarte BMW-rijder Marco Wittmann eindigde als tweede, Mercedes-rijder Maximilian Götz behaalde als derde zijn tweede podiumplaats van het weekeinde.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR

In de kwalificatie bepaalden BMW-rijders Marco Wittmann, uitkomend voor het Walkenhorst-team, en Sheldon van der Linde, rijdend voor ROWE Racing, grotendeels het tempo. Van tevoren werd al ingeschat dat de Red Bull Ring door zijn snelle karakter de BMW's goed zou moeten liggen, terwijl de hoogteligging voor de turbomotoren in de BMW's ook een positieve uitwerking heeft. Ook Ferrari heeft echter een turbo, en zo was het Liam Lawson die het zich aanvankelijk aftekenende complete BMW-feestje met de volledige eerste rij voor Wittmann en Van der Linde in de weg stond. Achter pole-sitter Wittmann pakte Lawson de tweede startplaats en verdrong zo Van der Linde naar de tweede rij.

210905 DTM R2 Start

Bij de start van de race ging opnieuw alles goed, de door sommigen gevreesde chaos in de beruchte Niki Lauda-bocht voor de bergop-passage bleef uit. Zo had Wittmann de leiding in handen voor Lawson, Sheldon van der Linde en Götz, die een Mercedes-trein met Ellis, Auer en Abril aanvoerde. In de derde ronde vervloog voor Sheldon van der Linde de hoop op een goede klassering, hij bleek een lekke rechter achterband te hebben.

210905 DTM R2 Startfase

In de vijfde ronde al kwamen veel rijders binnen voor hun pitstop, onder wie Wittmann als leider in de wedstrijd. Lawson stopte een ronde later en kwam voor Wittmann weer de baan op, wat cruciaal bleek in de strijd om de zege. Ook Albon had even later een lekke band. Voor de rest werd het een vrij tamme wedstrijd, waarin Nico Müller met de Rosberg-Audi als enige ellenlang door bleef rijden alvorens zijn pitstop te maken. In de 27e ronde passeerde Lawson Müller voor de leiding in de wedstrijd, een ronde later volgde Wittmann, waarmee meteen duidelijk werd hoe kansloos de missie van Müller was.

Leuk was wel een strijd tussen Abril, Auer en Juncadella om de vijfde plaats, waarbij Juncadella het nadeel had van een vijf-seconden-tijdstraf omdat hij bij de rollende start teveel afstand tot zijn voorligger had gelaten. Later in de race werden er nog eens een keer vijf seconden bij zijn tijd opgeteld vanwege de vermaledijde 'track limits', ook op de Red Bull Ring een wederkerend euvel met een belachelijk lange lijst van waarschuwingen en straffen. Naderhand kritiseerden meerdere rijders, onder wie ook winnaar Lawson en de als tweede geklasseerde Wittmann, dat de wedstrijdleiding niet consequent genoeg was in het bestraffen van overtredingen, waaraan ze, zoals ze zelf toegaven, zichzelf ook schuldig gemaakt hadden.

210905 DTM R2 Mercedes strijd

Hoewel hij in de slotfase met duidelijk slechter wordende banden te kampen had, kwam Lawson na 38 ronden als winnaar over de eindstreep, gevolgd door Wittmann, Götz, Ellis, Abril en Juncadella, die na zijn tijdstraf echter terugviel naar de 12e plaats. Auer eindidge daarmee als zesde, gevolgd door Kelvin van der Linde, Maini, Abril en Buhk. Kelvin van der Linde, die met de ABT-Audi een lastig weekeinde beleefde, komt daarmee als leider in de tussenstand naar ons land voor de volgende DTM-ronde, die op 18 en 19 september wordt verreden op het TT-Circuit Assen. Lawson klimt met zijn beide overwinningen in Oostenrijk op naar de tweede plaats met twaalf punten achterstand op Van der Linde. Götz staat als beste Mercedes-rijder derde in het kampioenschap.

210905 DTM R2 podium
Podium met vlnr Wittmann, Lawson en Götz
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet