Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Verstappen zet Zandvoort in vuur en vlam met ongenaakbare zege

Verstappen publiek

Op een kolkend Circuit Zandvoort heeft Max Verstappen precies gedaan waar de 70.000 feestvierende oranjefans haar snakten. Hij sloeg de aanvallen van Mercedes en Hamilton af, maakte geen enkele fout en zette Zandvoort in vuur en vlam met zijn eerste officiële thuiszege. De beelden van het uitzinnige feest gaan de wereld over. Een geweldig visitekaartje voor Nederland.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Red Bull en Mercedes

Met de twee kemphanen samen vooraan, kan de spanning bijna niet hoger voor de start van de Dutch GP. Geen enkele rijder heeft ervaring met de start hier op deze nieuwe baan met een Formule 1-auto. Hoe gaan ze door de Tarzanbocht? Wat gaan ze doen in de banking van de Hugenholtz? Hoe gaan de banden het 72 ronden uithouden?

De eerste zaak is goed wegkomen. En daar slagen ze allebei goed in. Verstappen gaat als eerste de Tarzan in en heeft heel veel marge richting Hugenholtz. De Mercedessen sluiten rustig aan en blijven uit de problemen. Gasly, Leclerc en Sainz sluiten aan. Alonso benut in de Hugenholtz al zijn oval-ervaring en hij gaat buitenom twee man voorbij.

Verstappen rechte stuk

Verstappen laat er geen gras over groeien en heeft na de eerste ronde al 1,7 seconde voorsprong. Het gat wordt al snel 3 seconden, en daar houdt Verstappen het even bij. Hamilton heeft door het missen van FP2 nog geen lange runs gereden, dus dit zijn eerste kennismaking. En al snel merkt hij op dat deze banden het niet lang gaan uithouden op dit tempo. Verstappen krijgt te horen dat Hamilton mogelijk een tweestopper gaat doen. Bottas valt in de tussentijd al snel weg; dat maakt de strategische opties van Mercedes wat kleiner.

Perez heeft het zwaar
Sergio Perez is na zijn dramatische kwalificatie met een nieuwe motor vanuit de pitstraat gestart. Hij merkt al snel hoe moeilijk inhalen is. Hij jaagt op Mazepin, zijn poging mislukt en hij loopt een flinke flatspot op. De vibraties zijn zo hevig dat hij na 9 ronden alweer een pitstop moet maken. Hij is laatste en mag opnieuw beginnen. Dat inhalen op Zandvoort wel mogelijk is laat hij vervolgens zien, door Mazepin, Latifi, Kubica en Tsunoda te verschalken.

Hamilton stopt, Verstappen reageert
Na 21 ronden hakt Hamilton de knoop al door: een tweestopper. De Brit maakt zijn eerste stop en verliest maar één plek aan Bottas. Verstappen reageert, komt de pits ook in en komt twee tellen voor Hamilton weer de baan op. Bottas heeft de leiding, met 10 seconden voorsprong. Maar Red Bull maakt hier de duidelijke keuze: het wereldkampioenschap is belangrijker dan de dagzege.

Bottas

Bottas wordt ingeschakeld
Verstappen is op de nieuwe banden net zo snel als Hamilton, en veel sneller dan Bottas. Hij rijdt het gat heel snel dicht, maar dan komt de grote uitdaging. Bottas blijft uiteraard doorrijden, hoe slecht zijn banden ook zijn. "Het is cruciaal om hem in te halen, als we dat kunnen", krijgt Verstappen te horen. In de tussentijd komt Hamilton langzaam iets dichter bij Verstappen. "Deze is voor de overwinning", is wat Bottas te horen krijgt. Bedoelen ze de overwinning voor Bottas, of voor zijn teamgenoot?

Verstappen moet ook niet te lang vast zitten achter Bottas, want dat kost veel van zijn banden. In het eerste rondje achter de Mercedes is Bottas nog iets te ver weg, in het tweede rondje maakt Bottas een klein foutje in de chicane. Dat is precies wat Verstappen nodig heeft. Hij sluit aan in de kombocht, pakt DRS en gaat via de binnenkant van de Tarzan naar de leiding. Hij moet ervoor van de ideale lijn, maar het werkt. Het publiek ontploft: Verstappen weer aan de leiding.

Hamilton mag uiteraard ook direct langs zijn teamgenoot. Het verschil is 1,5 seconde, ze mogen het samen weer uitvechten. Bottas maakt ook meteen zijn stop; hoe goed werkt de eenstopper voor hem? Mogelijk moet Verstappen Bottas in de slotfase nogmaals inhalen."Open het gat maar", wordt Verstappen verteld. Dat lukt nog niet direct; de tijden van de twee koplopers zijn bijna identiek. Bottas is op nieuwe banden een stuk sneller.

Gasly houdt stand
Achter de drie koplopers heeft Pierre Gasly bij de eerste stops de aanval van Ferrari voorlopig afgehouden. Hij rijdt nog steeds vierde, voor Leclerc en Sainz. Maar Leclerc is heel laat gestopt; hij gaat voor de eenstopper. Gasly heeft nog keuzevrijheid. 

Hamilton weer eerst
Na 38 ronden krijgt Verstappen de definitieve opdracht: stampen nu! En dat doet hij. Hij opent het gat naar Hamilton, en zal snel willen stoppen. Maar hij moet weer reageren: Hamilton stopt weer als eerste. En hij komt voor Bottas de baan op.

Verstappen maximaal gepusht
Nu is het woord aan Verstappen, die al een paar ronden razendsnel is. "Je gaat fantastisch en hebt momenteel ook baanpositie op Bottas!" "Keep pushing!" Verstappen komt natuurlijk de volgende ronde binnen. De druk op de pitcrew is maximaal, . Maar ze leveren weer een stop af van 2.1 seconde. En dus kunnen de oranje tribunes weer opveren: Verstappen blijft aan de leiding. En pitstops zijn niet meer nodig. Hamilton rijdt op (gebruikte) mediums, Verstappen op de harde band.

Speelt Hamilton toneel?
Mercedes heeft zijn troefkaarten gespeeld, maar Verstappen heeft vooralsnog de aanvallen afgeslagen. En dat frustreert Hamilton, die weer even in de moppermodus gaat. "Waarom stopten we zo vroeg?" "Waarom hebben we deze banden gekozen?" "Hierop ga ik de finish niet halen hoor." Dat hebben we vaker gehoord, maar regelmatig reed Hamilton zich toch door deze problemen heen. "Ze zijn zo snel man!" Is het oprecht gemopper, of gokt Mercedes stiekem op een driestopper op een laatste sprint op softs?

Hamilton

Verwarring bij Mercedes
Daar lijkt het wel op, want Hamilton perst alles uit zijn mediums en begint langzaam het gat te dichten. Was het eerste 3 seconden, hij rijdt het bijna dicht naar 1,3 seconde. Bono verwart hem dan: "Het plan is om de banden heel te houden en in de slotfase de snelste raceronde te rijden." "Wat? Ik ben net het gat aan het dichten!", reageert de verwarde Hamilton. Lewis wil ervoor strijden.

Hij lijkt wel te luisteren naar zijn opdracht: het gat blijft net onder de 2 seconden steken.

Duimpje voor Perez
Sergio Perez heeft na de valse start alle schroom van zich afgegooid. Hij laat zien dat inhalen op Zandvoort zeker kan, al heeft hij natuurlijk wel superieur materiaal ten opzichte van zijn tegenstanders. Met nog 15 ronden te gaan doet de Mexicaan een geslaagde actie bij Ricciardo en die brengt hem op p10. In ieder geval een punt dus. Ricciardo daarentegen kan zijn goede kwalificatie geen vervolg geven, en ligt nu achter zijn teamgenoot, die negende rijdt en Perez van zijn lijf probeert te houden.

Hoe is het met Verstappen zijn banden?
Bij Verstappen heerst serene rust, en zijn harde banden moeten hem rust geven. Maar de statistieken op tv laten zien dat zijn banden behoorlijk slecht zijn. Kloppen die statistieken, of probeert de regie het spannend te maken? In Baku leek Verstappen de touwtjes ook stevig in handen te hebben, en klapte zijn band vlak voor de finish.

Mercedes buigt het hoofd
Hamilton geeft wel aan dat zijn banden eraan zijn. En dat laten de rondetijden ook direct zien. De voorsprong loopt ineens snel op naar vier seconden. Mercedes laat ook het window voor een derde stop lopen; ze buigen het hoofd. Dat is op zich raar, want ze hadden alle ruimte om nog iets te proberen; wie weet had Red Bull gehapt of een foutje gemaakt.

Alonso en Perez nog scherp
Pierre Gasly heeft standgehouden tegen de Ferrari's. Zijn stop was veel eerder dan die van Leclerc, maar de Ferrari is niet in de buurt gekomen. Sainz heeft wel een grote achterstand op zijn teamgenoot en hij moet in de slotfase ook nog aan het werk. Fernando Alonso zit hem op de hielen en de oude meester wil dit Spaans onderonsje wel winnen.

Ook Perez is nog strijdbaar. Hij zit achter Norris en zet de aanval buitenom in. Norris heeft geen zin om te wijken en stuurt wel erg enthousiast richting de Red Bull. Hij wil Perez van de baan duwen, maar Perez wijkt niet. De twee raken elkaar twee keer, maar gelukkig zonder schade. Perez trekt aan het langste eind: p9.

Bottas wordt opstandig
Wat Mercedes in de slotfase nog wel zou kunnen doen, is Hamilton laten stoppen voor de snelste raceronde. Die heeft hij al in handen, maar wie weet wat Verstappen nog in het vat heeft.

Het is echter opvallend Bottas die de pits in komt. Gaat hij de snelste raceronde van Hamilton afpakken? "We gaan niet voor de snelste raceronde", krijgt Bottas de opdracht. "Waarom zijn we dan gestopt?" "Uit voorzorg", krijgt hij te horen. Bottas, van wie waarschijnlijk komende week officieel wordt gemaakt dat hij zijn stoeltje volgend jaar moet afstaan aan Russell, wordt echter opstandig. Hij klokt twee paarse sectoren. Hij krijgt de officiële opdracht om die laatste sector van het gas te gaan, en dat doet hij ook. Maar hij pakt daarmee nog steeds de snelste raceronde af van zijn teamgenoot. Is dat een kleine middelvinger naar zijn werkgever?

Hamilton reageert natuurlijk en komt ook binnen. Hij heeft één ronde voor de snelste raceronde, maar dat kun je aan de wereldkampioen wel overlaten. Terwijl Max geniet van het feest dat voor hem is opgetuigd, pakt Hamilton dat laatste puntje.

Verstappen publiek rook

Eén groot feest
De beelden van de uitzinnige oranjefans zijn pure reclame voor Nederland. Verstappen stapt uit, slaat de Nederlandse vlag om en onder toeziend oog van de koninklijke familie neemt hij alles in zich op. "Je hoort het. Dit is fantastisch. De verwachtingen waren erg hoog en het is niet makkelijk om daaraan te voldoen. Ik ben zo blij om hier te winnen en de leiding in het kampioenschap weer te pakken. Het is een geweldige dag. Dit publiek; het is ongelofelijk. De start was superbelangrijk en die ging goed. Mercedes probeerde het me moeilijk te maken, maar we hebben alle aanvallen afgeslagen. We mogen trots zijn op deze teamprestatie."

Ook Hamilton toegejuicht
Lewis Hamilton buigt het hoofd en kan niet anders dan klappen voor Verstappen en het Nederlandse publiek. En dat publiek doet precies wat het moet doen: de recordkampioen en groots sportman toejuichen, en niet uitfluiten. "Wat een race. Wat een publiek. Het was echt een geweldig weekend. We hebben alles gegeven en ik heb zo hard gepusht als ik kon. Maar Max had de overhand en volgen is hier echt moeilijk. Die laatste ronde, de snelste raceronde, met weinig brandstof op deze baan, was echt genieten. Dit is nu echt een van mijn favoriete circuits."

Bottas tandeloos
Valtteri Bottas speelde zijn teamrol vandaag, maar kon geen potten breken. "Helaas voor mij was het een beetje een saaie race. Ik probeerde een eenstopper en moest lang door om te kijken hoe ver de banden konden gaan. Maar ik had niet de snelheid vandaag."

Laatste woord aan Perez en Alonso
De strijdvaardige mannen in de slotfase slaan nog allebei een laatste slag. Alonso wint het Spaans onderonsje van Sainz en finisht op p6, tussen de Ferrari's. Perez is na de knokpartij met Norris nog niet klaar en weet ook Ocon nog te passeren. P8 is uiteindelijk een degelijk resultaat gezien de omstandigheden.

Uitslag Dutch Grand Prix
1. Max Verstappen, 72 ronden
2. Lewis Hamilton, op 20.932
3. Valtteri Bottas, op 56.460
4. Pierre Gasly, op 1 ronde
5. Charles Leclerc, op 1 ronde
6. Fernando Alonso, op 1 ronde
7. Carlos Sainz, op 1 ronde
8. Sergio Perez, op 1 ronde
9. Esteban Ocon, op 1 ronde
10. Lando Norris, op 1 ronde

11. Daniel Ricciardo, op 1 ronde
12. Lance Stroll, op 2 ronden
13. Sebastian Vettel, op 2 ronden
14. Antonio Giovinazzi, op 2 ronden
15. Robert Kubica, op 2 ronden
16. Nicholas Latifi, op 2 ronden
17. George Russell
18. Mick Schumacher

Yuki Tsunoda
Nikita Mazepin
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet