Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Tijmen van der Helm houdt op drijfnat Spa-Francorchamps het hoofd boven water

TvdHelm Spa.01

Tijmen van der Helm heeft op Spa-Francorchamps in de onder erbarmelijk slechte omstandigheden verreden vijfde ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap een 23ste, 16de en 19de positie behaald. Hogere klasseringen hadden er ingezeten, maar door een kapotte uitlaat in de kwalificatie moest de MP Motorsport-rijder van buiten de top twintig aan zijn races beginnen. In race twee liet Van der Helm zich van zijn beste kant zien door ondanks de extreem moeilijke omstandigheden vanaf plek 23 op te rukken naar plek 16. Ook in race drie mengde het 17-jarige TeamNL-talent zich op de drijfnatte en spekgladde baan in de diverse gevechten en wist zo een paar plaatsen winst te boeken.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Voor ronde vijf van de titelstrijd reisden de teams van het FIA Formule 3 Kampioenschap naar het iconische circuit van Spa-Francorchamps. De baan in de Belgische Ardennen behoort met zijn snelle bochtencombinaties tot een van de meest uitdagende circuits ter wereld. Spa-Francorchamps is echter ook berucht om de vele regen die er kan vallen en het totaal onvoorspelbare weer. Dit weekend was daar opnieuw een typisch voorbeeld van.

TvdHelm Spa.02

Na een op een droge baan verreden vrije training, was het bij de kwalificatie nat, een voorbode van wat er nog zou volgen. Tijmen van der Helm had net zijn beste tijd in sector één verbeterd, toen het 17-jarige TeamNL-talent in sector drie door een kapotte uitlaat in de problemen kwam en zijn ronde niet kon afmaken. De MP Motorsport-piloot bleef daardoor steken op een 21ste kwalificatiepositie en wist daarmee meteen dat het behalen van punten een lastige zaak zou worden.

TvdHelm Spa.04

Op zaterdag deed Spa-Francorchamps zijn reputatie alle eer aan. De start van de eerste race moest vanwege de zware regenval en het slechte zicht zelfs meerdere keren worden uitgesteld. Uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding de race vanachter de safetycar te laten beginnen. Door de enorme spray en het water op de baan waren de omstandigheden echter uiterst riskant. Van der Helm nam geen grote risico's, werd zelf nog wel een keer van de baan gedrukt, verloor twee posities en passeerde als 23ste de finish, tevens zijn startpositie voor race twee.

TvdHelm Spa.05

Bij de start van de tweede wedstrijd waren de omstandigheden wat beter. Het regende niet, maar de baan was nog nat waardoor het gehele veld toch op regenbanden stond. In de eerste ronde had Van der Helm meteen twee rijders te pakken en wist vervolgens op de klimmen naar plek 18. Bij de herstart na een safetycarperiode boekte de MP Motorsport-piloot op de door de toch weer gestaag neervallende regen snel natter wordende baan nog twee plekken winst en lag daarmee 16de. Omdat meteen daarna de safetycar opnieuw voor het veld verscheen en daar ook tot de finish bleef rijden, zaten meer posities winst er niet in. In deze sterke inhaalrace eindigde het TeamNL-talent slechts twee plekken achter de rijder die eerder op de dag de eerste wedstrijd op zijn naam had geschreven.

TvdHelm Spa.06

In de op zondag verreden derde wedstrijd waren de omstandigheden vergelijkbaar met die in race één. Regen, een drijfnatte baan en veel spray waardoor de wedstrijd opnieuw vanachter de safetycar werd gestart. Vanaf plek 21 had Van der Helm in de eerste ronde twee plekken te pakken en was ondanks de abominabele omstandigheden de hele race in een vechtend groepje te vinden. Na eerst iets teruggezakt te zijn, wist het TeamNL-talent in de slotfase twee rijders in te halen, deed in de laatste bocht nog een ultieme poging om plek 18 te veroveren, maar passeerde toch als 19de de finish.

TvdHelm Spa.03

"Die kapotte uitlaat kostte me een aantal plaatsen op de startopstelling, dat was natuurlijk jammer. Normaalgesproken kun je op Spa echter in de races wel goed inhalen, maar dat bleek bij iedereen nu erg moeilijk. Er waren relatief heel weinig positiewisselingen. In de eerste race had ik wat problemen en last van een blokkerend wiel. In race twee hadden we dat aangepast en ging het eigenlijk heel goed. In race drie zat ik in verkeer en dat maakte het extra lastig. Pas tegen het eind kreeg ik meer grip en kon ik wat inhaalacties maken", aldus Van der Helm, om te vervolgen: "De rijcondities waren echt heel slecht. Je zag heel weinig, maar de race gaat van start en dan rij je gewoon", was de nuchtere constatering van de MP Motorsport-piloot.

TvdHelm Spa.07

Tijd om bij te komen van het enerverende weekend in België is er voor de Formule 3-rijders niet. Komend weekend treedt het FIA Formule 3 Kampioenschap aan op ons eigen Circuit Zandvoort voor ronde zes van de titelstrijd. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen voor komend weekend een stuk beter.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet