Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Div. Formulewagens

W Series: Kimiläinen wint op Spa, Visser niet gestart na enorme crash in kwalificatie

kimilainen-spa3

Emma Kimiläinen was de natte omstandigheden op Spa het beste de baas in de vijfde W Series-race van het seizoen. De Finse passeerde lijstaanvoerder Jamie Chadwick met vijf minuten te gaan en keek vervolgens niet meer om. Chadwick liep in de tussenstand wel uit op Alice Powell, die vierde werd. Beitske Visser en Ayla Agren waren intussen de grootste slachtoffers van een enorme crash in de kwalificatie, waarin zes auto's betrokken waren. Visser en haar M Forbes-teamgenoot konden daardoor niet aan de start verschijnen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: W Series

De race werd vanachter de safety car gestart, want de baan was nog minstens zo nat als tijdens het laatste deel van de F1-kwalificatie, die al flink vertraging had opgelopen. De Mercedes van Mayländer bleef ruim acht van de 25 minuten vooroprijden, dus het zou een echte sprintrace worden voor de twee titelrivalen op de eerste rij.
  chadwick-spa

Terwijl Chadwick wegreed van Powell, schoof Kimiläinen halverwege de eerste raceronde voorbij aan Wood, die daarna ook teamgenoot Marta García langs zag komen. Met nog tien minuten te gaan, hield Chadwick haar voorsprong in stand, maar Kimiläinen en García naderden op Powell – waarna de Finse met een gedurfde actie buitenom in Blanchimont de tweede plaats overnam. Een ronde later kwam Powell ook onder druk te staan van García.
  garcia-spa

Vooraan was het intussen nog lang niet klaar. Kimiläinen vloog over de baan met een snelste ronde van de wedstrijd waarmee ze drie seconden inliep op Chadwick. De volgende ronde was het gebeurd: Chadwick moest zich bij het aanremmen van Fagnes gewonnen geven. Achter haar hield Powell nog stand tegen García, maar in Stavelot dook de Spaanse binnendoor om de derde plaats te pakken. Kimiläinen liep in de laatste ronde met reuzenpassen uit om met een straatlengte voorsprong op Chadwick te winnen. García veroverde daarachter haar eerste podiumplaats van het seizoen, vóór Powell, Wood, Jess Hawkins en Fabienne Wohlwend, die aan het slot Nerea Marti versloeg.
  crash-spa

Het enorme ongeluk in de kwalificatie was op vrijdag intussen het gesprek van de dag. Zes auto's werden daarin in één klap stuurloos toen ze van een droog Eau Rouge ineens op de Raidillon in een regenbui terechtkwamen. Sarah Moore was de eerste die erafging, waarna vervolgens Abbie Eaton, Fabienne Wohlwend, Belen García, Beitske Visser en Ayla Agren betrokken raakten in een carambolage die de Tatuus-auto's van Eaton en Visser door de lucht zagen vliegen. Visser en Agren werden voor controle naar het ziekenhuis gestuurd, maar bleken gelukkig redelijk in orde. Ze verschenen desondanks niet aan de start.
  visser-spa

W Series, Spa, 28 augustus 2021

1. Emma Kimiläinen - Ecurie W – 12 ronden, 35'21.478
2. Jamie Chadwick - Veloce Racing - 8.489
3. Marta Garcia - Puma W Series Team - 11.949
4. Alice Powell - Racing X - 18.182
5. Caitlin Wood - Puma W Series Team - 35.832
6. Jessica Hawkins - Racing X - 39.596
7. Fabienne Wohlwend - Bunker Racing - 40.095
8. Nerea Martí - W Series Academy - 40.880
9. Miki Koyama - Sirin Racing - 41.757
10. Abbie Eaton - Ecurie W - 42.989
11. Sabré Cook - Bunker Racing - 43.701
12. Vicky Piria - Sirin Racing - 46.332
13. Sarah Moore - Scuderia W - 47.178
14. Belén García - Scuderia W - 47.780
15. Bruna Tomaselli - Veloce Racing - 58.499
16. Gosia Rdest - Puma W Series Team - 1'13.855

Niet gestart
Ayla Agren
Beitske Visser

Stand kampioenschap
1. Chadwick 91; 2. Powell 84; 3. Kimiläinen 60; 4. Marti 41; 5. Wohlwend 40; 6. Moore 36; 7. Sidorkova 34; 8. M García 21; 9. B García, Visser 18.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet