Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Tonny Zwaanenburg overleden (15 Juni 1952–16 augustus 2021)

Tonny Zwaanenburg 1970


Hij was de tweede leerling van Rob Slotemaker na Wim Loos. Tonny deed zijn best om in de voetsporen van Wim te treden maar een paar jaar later was daar Jan Lammers en werd Tonny een beetje ondergesneeuwd. Rob Slotemaker zorgde echter wel dat Tonny kon blijven racen door zijn contacten. Tonny had ook een gave om mensen aan zich te binnen door zijn ontwapenende blik, humor en verhalen.

  zwaanenburg-1970-start


De eerste races van Tonny waren in 1970 waarbij hij later in dat jaar in het diepe werd gegooid tijdens de Zandvoort Trophy. Een 4 uurs race nog wel voor het Europese kampioenschap.

De Alfa Romeo 1300 GTA Junior was best een pittige auto en dat 4 uur lang. 3 ronden voor het einde (van 72 ronden) vond Tonny zijn Waterloo vlak voor Bos uit. Gewoon bekaf en de armen (armpjes als luciferhoutjes sprak Ben Pon sarcastisch) wilden niet meer.

In 1971 was er alleen een éénmalige wedstrijd voor het SRT in een Alfa Romeo 1300 GTA Junior.

Geld was ook hier vaak het toverwoord.

  Tonny Zwaanenburg 50 Simca Rally

Aan kop van het veld vonden we Tonny weer in 1973 toen de Simca Rally's populair waren in de groep 1 races. Tegen nota bene debutant Jan Lammers, die reed met Slipschool reclame en Tonny met trouwe sponsor Nihot. Tonny met de wat oudere Simca Rally 1 en Jan met de Rally 2.


Tonny Zwaanenburg 1974


Tonny werd uiteindelijk derde in het Ned Kampioenschap en een jaar later vierde.
In 1976 zagen we Tonny terug in de VW Golf GTI Cup. Hij behaalde het podium. In 1977 en 1978 races in de Groep 1 met de vertrouwde Simca en ook de Formule Ford 1600. De Fordjes waren echt iets voor hem.
 
Tonny Zwaanenburg FF1600

Tonny was trots op zijn Formule Ford 1600 monteur; Trevor Carlin. Inmiddels een grootheid in de autosport. Ook de wedstrijd die Tonny samen reed met formule 1 coureur Brett Lunger in 1978 tijdens de Zandvoort Trophy stond hoog op zijn favorietenlijstje. Lunger wilde de baan verkennen voor de Grand Prix en zo ontstond hun deelname met de Opel Commodore GS/E.
 
Tonny Zwaanenburg Skoda 130 RS 1979


In 1979 een mooi resultaat met de Skoda 130 RS tijdens de Zandvoort Trophy voor het EK. Samen met Rob Slotemaker wonnen zij de 4 uurs race in de klasse tot 1300 cc. Een maand later zou Rob overlijden.

Privé ging het niet goed met Tonny. Hij verloor zijn lieve vrouw Mieke veel te vroeg en zijn gezondheid was niet best. De laatste jaren was hij best wel eenzaam.
 
Tonny Zwaanenburg Slipschool 1965

Zoals voormalig collega van de slipschool en vriend Leo Krippendorf het zo mooi schreef op Facebook: Mister Slipschool Zwaantje, collega, leermeester. Dat was Zwaan. Vaak met de handrem in de hand maar vooral ongeremd door het leven.

Tonny is niet meer, wat rest zijn al onze herinneringen. Wij wensen Normen, Jeroen & Amy en verdere familie veel sterkte met het verlies van hun Tonny. Ook hij deed het op zijn manier.

Rob Petersen
© foto's : Collectie RP en Martin van der Hulst.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet