Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: In Memoriam Jean Pierre Jaussaud

Uit Frankrijk ontvingen wij vandaag het droeve bericht dat oud Le Mans winnaar Jean Pierre Jaussaud na een lang ziekbed in zijn geboorteplaats Caen is overleden. Jean Pierre Jaussaud werd 84 jaar.

2021 Jaussaud
Tweevoudig Le Mans-winnaar Jean Pierre Jaussaud overleed vandaag op 84-jarige leeftijd na een lang ziekbed.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: PR/archief Willem J. Staat

In Memoriam Jean Pierre Jaussaud
Het absolute hoogtepunt in de carriere van Jean Pierre Jaussaud was het winnen van de 24U van Le Mans met Renault in 1978. De zege van de combinatie Didier Pironi/Jaussaud legde de basis voor het autosportprogramma van de Regie Renault op de lange termijn waarbij de F1 voorop stond. Een dag na deze overwinning benoemde men Jaussaud tot lid van het Franse ere legioen. Twee jaar later won hij samen met de betreurde Jean Rondeau opnieuw de 24U van Le Mans.

Op de voor autosportbegrippen bepaald niet jonge leeftijd van 25 jaar stapte Jean Pierre in de autosport nadat hij bij Jim Russell in Engeland een racecursus had gevolgd. Vervolgens won hij in 1965 de Volant Shell en een Cooper BMC F3. Vervolgens werd Jean Pierre drie jaar lang in het Matra programma opgenomen maar werd na bezuinigingen de deur gewezen.Een zware crash tijdens de F2 wedstrijd op Monza betekende een behoorlijke knak in zijn carriere. Maar vechter Jaussaud sloeg terug. Het betekende terug naar de F3 maar wel een overwinning in het voorprogramma van de GP van Monaco.

2021 Cockpit De Spartaanse Cockpit van de Le Mans-winnende Renault A442 Turbo die enkele jaren geleden in Brussel te bewonderen viel.

Jean Pierre nam aan 42 wedstrijden deel en behoorde daar tot de absolute top en eindigde in 1972 met zijn privé Brabham BT38 BDA als tweede in het kampioenschap achter de fabrieks Surtees Ford TS10 van Mike Hailwood. Patrick Depailler eindigde met een Coombs March Ford 722 als derde. Een prestatie van wereldformaat tussen de vele grote namen die naar de F1 prolongeerden. Vanwege zijn leeftijd kreeg Jaussaud die kans niet meer maar werd door Renault met open armen ontvangen. De namen van Jaussaud en Renault zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Fransen die met een Frans merk de 24U van Le Mans winnen. Mooier kon het in 1978 niet worden.

In 1992 zette Jaussaud definitief een streep onder zijn actieve carriere nadat hij ook nog in Parijs Dakar en het Franse Supertourisme kampioenschap actief was geweest. Daarna werd hij race-instructeur en legde zich vooral de laatste jaren toe op het organiseren van Historische evenementen.

2021 Le Mans 1
De mooiste dag in het leven van Jean Pierre Jaussaud.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet