Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Regional

Sterke zesde plaats voor Kas Haverkort in Formula Regional European Championship op Zandvoort, tegenslag voor Thomas ten Brinke

KHaverkort Zvrt.001

TeamNL-talent Kas Haverkort heeft op Circuit Zandvoort na een sterk gereden race in de tweede wedstrijd van het Formula Regional European Championship by Alpine beslag gelegd op een mooie zesde positie. Daarmee scoorde de 17-jarige MP Motorsport-rijder zijn beste klassering van het seizoen en kreeg hij zijn revanche voor de door een ongelukkig verlopen kwalificatie tegenvallende eerste wedstrijd. TeamNL-talent Thomas ten Brinke kreeg de kans op een revanche niet. De 16-jarige ART Grand Prix-coureur zag beide kwalificaties in het water vallen waardoor hij vanuit een kansloze positie aan de wedstrijden moest beginnen. Ten Brinke eindigde daardoor in beide races buiten de punten, terwijl hij eerder dit seizoen nog in vijf van de zes wedstrijden punten had weten te scoren.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Voor de vijfde ronde van de titelstrijd was het Formula Regional European Championship by Alpine neergestreken op ons eigen Circuit Zandvoort. Voor de twee TeamNL-talenten Thomas ten Brinke (16 jaar, ART Grand Prix) en Kas Haverkort (17 jaar, MP Motorsport) in principe een thuiswedstrijd. Van enig thuisvoordeel was echter geen sprake aangezien de twee Nederlanders in hun nog korte carrière niet of nauwelijks op het duinencircuit meters hebben afgelegd en publiek om het tweetal aan te moedigen helaas nog niet was toegestaan.

TtBrinke.Zvrt.001

De twee Nederlanders hadden in de kwalificatie voor race één de pech dat juist op het moment dat zij wilden aanzetten voor een snelle ronde, de sessie voortijdig werd beëindigd met code rood. Haverkort kon zijn eerder gereden tijd daardoor niet meer verbeteren en bleef steken op plek veertien, terwijl Ten Brinke met een 19de positie nog meer gedupeerd werd. De twee TeamNL-talenten wisten daarmee meteen dat het in een zo competitief veld van 33 deelnemers een zware eerste wedstrijd zou worden.

KHaverkort Zvrt.003

Helaas verliep de start ook niet zoals gewenst en viel Haverkort terug naar plek 19, terwijl Ten Brinke in de eerste twee ronden twee posities verloren zag gaan en zo op de 21ste plaats belandde. Inhalen is op Zandvoort met z'n vele hogesnelheidsbochten erg lastig en dus deden zich rondenlang bijna geen positiewisselingen voor. Ten Brinke klom nog een plek toen een rijder stilviel, terwijl beide Nederlanders een positie winst boekten toen een rijder voor hen door een crash wegviel. Daarmee passeerden Haverkort en Ten Brinke als 18de en 19de de finish.

TtBrinke.Zvrt.002

De kwalificatie voor race twee verliep door twee onderbrekingen opnieuw uiterst chaotisch, waarbij de snelste tijden pas in de slotminuten werden gezet. Haverkort verbeterde zich daarin aanzienlijk en legde beslag op de achtste positie, terwijl Ten Brinke, even daarvoor nog vijfde, in zijn laatste snelle ronde werd opgehouden en daardoor juist terugviel naar plek twaalf.

KHaverkort Zvrt.004

Bij de start hadden beide TeamNL-talenten meteen een plekje winst te pakken. Haverkort wist vervolgens een paar bochten verder met een mooie actie nog een plaats op te schuiven en lag daarmee na de eerste ronde op een zesde positie. In eerste instantie zat de MP Motorsport-piloot in het lint van rijders op de plekken twee tot en met zeven. Gaandeweg de wedstrijd ontstond er een fraaie strijd om de plekken vijf tot en met zeven waarbij Haverkort diverse keren de aanval inzette, maar zijn positie ook moest verdedigen. Uiteindelijk veranderde er niets meer in de volgorde en passeerde Haverkort als zesde de finish, zijn beste klassering van dit seizoen en het tweede opeenvolgende weekend dat het TeamNL-talent in de punten eindigde. Ten Brinke zat vanaf het begin van de race vast in een groep rijders en aangezien inhalen zoals eerder gezegd op Circuit Zandvoort erg lastig is, kon de ART Grand Prix-coureur zijn positie niet verbeteren en passeerde als elfde, net buiten de punten, de finish. Eerder dit seizoen was het TeamNL-talent nota bene in vijf van de zes races in de punten geëindigd. Tot overmaat van ramp kreeg Ten Brinke ook nog een tien seconden tijdstraf opgelegd voor een te vroege start, waardoor hij in de uitslag nog verder terugzakte.

KHaverkort Zvrt.002

Haverkort keek tevreden terug op zijn Zandvoort-weekend. "Ik ben uiteraard blij met die laatste race, maar vooral ook omdat we als team veel meer snelheid hebben gevonden. In de eerste kwalificatie zat ik in een ronde die goed zou zijn geweest voor een zesde startplek, toen die code rood kwam, dat was pech. De race was daarna niet spannend want inhalen was nagenoeg onmogelijk. In de tweede kwalificatie had ik gelukkig aan het eind een redelijk vrije ronde waardoor ik op plek acht kon starten. In de race had ik een goede start en lag meteen zesde. Ik was sneller dan de rijder voor me, maar kon er onmogelijk langs. Wat daarbij natuurlijk ook niet hielp was dat ik ook mijn spiegels in de gaten moest houden en af en toe verdedigen. Er had dus nog wel meer ingezeten, maar met een zesde plaats ben ik tevreden."

TtBrinke.Zvrt.003

"Dit was een weekend om snel te vergeten", kon Ten Brinke kort zijn. "Het werd uiteindelijk een opeenstapeling van problemen en dingen die misgingen. Ik had nog nooit op Zandvoort gereden en vervolgens verloren we ook nog tijd in de vrije trainingen. We kregen de snelheid er gewoon niet goed in waarbij het in de kwalificaties ook nog tegenzat. In de eerste race ging er iets kapot in de stuurinrichting en vervolgens kreeg ik in de tweede wedstrijd nog die tien seconden tijdstraf. Een flinke tegenvaller dit weekend."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet