Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

Tijmen van der Helm ziet progressie nog niet beloond met punten voor het FIA F3-kampioenschap

TvdHelm PaulRicard.02

Tijmen van der Helm heeft op Circuit Paul Ricard bij de tweede ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap niet de beloning gekregen voor de progressie en snelheid die hij liet zien. Het 17-jarige TeamNL-talent reed in de eerste twee races uitstekende rondetijden, maar zag door een pitstop vanwege een beschadigde neus een goede klassering in beide races verloren gaan. In de door een opdrogende baan onder uiterst lastige omstandigheden verreden derde wedstrijd wist de als vijftiende gestarte Van der Helm op te rukken naar plek negen en lag daarmee op koers voor zijn eerste punten. De mede door een spin veroorzaakte bandenslijtage haalde het tempo er echter volledig uit waardoor het TeamNL-talent terugviel naar een zestiende positie. "De snelheid was goed, daar ben ik tevreden mee, maar het moet ook een beetje meezitten om in de punten te eindigen", aldus Van der Helm.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Na de openingsronde begin mei duurde het even voordat het 17-jarige TeamNL-talent Tijmen van der Helm weer aan de bak mocht voor ronde twee van het FIA Formule 3 Kampioenschap. Dit weekend was het met het Franse Circuit Paul Ricard dan eindelijk zover. Voor Formule 3-debutant Van der Helm staat het eerste jaar na zijn overstap uit de Formule Renault Eurocup vooral in het teken van leren en ervaring opdoen. Dat de voor MP Motorsport uitkomende inwoner van Den Hoorn na zijn eerste ervaringen meteen al flinke stappen heeft gemaakt, werd in de kwalificatie duidelijk. Bij rondetijden van iets meer dan 1 minuut en 50 seconden bleef Van der Helm slechts 0,7 seconden achter bij de polepositiontijd en pakte daarmee de vijftiende startpositie, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van zijn 22ste plek in zijn debuutweekend.

TvdHelm PaulRicard.04

Vanaf deze plek moest de MP Motorsport-piloot in race één bij de start, en in het gedrang om een aanrijding te voorkomen, vier posities inleveren. Na een mooie strijd had Van der Helm weer de 18de positie te pakken en leek op weg naar de rijder voor hem, toen hij in een gevecht verwikkeld raakte met Amaury Cordeel. Bij het uitkomen van de chicane raakte de MP Motorsport-piloot Cordeel op het achterwiel en beschadigde daarmee zijn voorspoiler. Na een bezoek aan de pits hervatte Van der Helm op een kansloze 29ste positie en met een ronde achterstand zijn wedstrijd. Het TeamNL-talent noteerde net als eerder in de race ook in de slotfase snelle rondetijden die zich verhielden met de tijden van de rijders in de top tien. Daarbij was Van der Helm zelfs enige tijd de snelste rijder op de baan. Positiewinst zat er echter niet meer in en aangezien de uitslag van race één bepalend is voor de startopstelling van race twee, wist Van der Helm dat ook daarin een goede klassering nagenoeg onmogelijk zou worden.

TvdHelm PaulRicard.05

De MP Motorsport-piloot startte echter in race twee direct een mooie opmars, maakte snel plaatsen goed, pakte in ronde zeven zelfs drie rijders tegelijk en kwam daardoor op plek 21 terecht, om even later op te rukken naar plek 20. Inmiddels was er echter een gat van ruim vier seconden ontstaan naar de rijder voor hem. Van der Helm reed het gat echter snel dicht, passeerde een concurrent en reed vervolgens met snelle rondetijden opnieuw een gat van vier seconden dicht om uiteindelijk op slechts 0,2 seconden van de rijder voor hem als 18de de finish te passeren.

TvdHelm PaulRicard.06

Geheel andere omstandigheden op Paul Ricard bij de op zondagochtend verreden derde wedstrijd. Na een flinke bui was de baan nat en stond iedereen op regenbanden. Een nieuwe ervaring voor Van der Helm die vanaf de 15de plaats aan de race mocht beginnen. De MP Motorsport-piloot voelde zich echter als een vis in het water. In de eerste ronde had Van der Helm al vier plaatsen goedgemaakt om meteen door te stoten naar de negende positie. Daarmee leek Van der Helm op weg naar zijn eerste punten voor het kampioenschap. Na een keer op de verraderlijk gladde baan te zijn gespind, moest de MP Motorsport-piloot twee posities prijsgeven, maar lag nog steeds in kansrijke positie. De baan droogde echter snel verder op waardoor de regenbanden het gedurende de race steeds zwaarder kregen. Van der Helm had daar nog extra last van na zijn spin, die zijn banden op de ruwe uitloopstroken van Paul Ricard uiteraard geen goed had gedaan. De Nederlander moest daardoor steeds meer terrein prijsgeven en viel terug naar de 16de positie, waarbij hij in de slotfase alle moeite moest doen om zijn auto op de baan te houden. Daarmee kreeg de MP Motorsport-piloot ook in race drie geen loon naar werken.

TvdHelm PaulRicard.03

"De snelheid was goed, daar ben ik tevreden mee. Het moet alleen een beetje meezitten. In de eerste race werd ik in de eerste ronde al geraakt waardoor ik schade aan mijn voorvleugel had en het insturen lastig ging. Daarna dus die aanvaring met Cordeel wat een ongelukkige samenloop van omstandigheden was. Na de pitstop was de snelheid echter heel goed. Dat was ook in race twee, maar er vielen voor me steeds grote gaten en vanuit het achterveld is het bijna ondoenlijk om richting de punten te rijden. In race drie was de start heel goed, ook al waren het mijn eerste meters met deze auto in de regen. De achterkant werd echter steeds losser, waardoor ik ook een keer spinde. We hadden gekozen voor een natweerafstelling en naarmate de baan opdroogde, werd het steeds lastiger, ook al omdat de banden bijna op waren. We hebben ten opzichte van het eerste weekend flinke stappen gezet en volgende keer moeten punten mogelijk zijn", blikte Van der Helm positief op zijn tweede Formule 3-weekend terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet