Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Belcar

Belcar: Nabeschouwing New Races Festival

Afgelopen weekend werd de eerste manche van het nieuwe seizoen van Belcar Endurance Championship verreden op Circuit Zolder. De traditionele seizoensopener "New Race Festival" stond terug op de kalender na twee jaar afwezigheid, en het stelde zeker niet teleur.

2021 Belcar Openingswedstrijd


Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

Tijdens het New Race Festival kwamen heel wat series aan bod die hun seizoensopener verreden op Circuit Zolder. De Porsche Sprint Trophy Benelux, BMW M2 CS Racing Cup Benelux, Belcar Historic Cup, Belcar Endurance Championship en Belcar Skylimit Sprint Cup stonden op het programma. Dat laatste was trouwens een primeur van formaat, met maar liefs 52 wagens aan de start. De opstap naar het endurance kampioenschap is weer verzekerd met de gloednieuwe Belcar Skylimit Sprint Cup.


winnaar


Sterke start voor Russell Racing, Belgium Racing en QSR Racing

Sterke start voor Russell Racing, Belgium Racing en QSR RacingNa een intense qualifying stond op zondag de race op het programma. Voor het eerst sinds lange tijd werd de normtijd geschrapt op zaterdag waardoor alle wagens het beste van zichzelf konden laten zien. Russell Racing nam de pole in de PROTO klasse met Gilles Magnus aan het stuur. In de GTA klasse kwam de Lamborghini Super Trofeo van Totaalplan Racing met Cédric Wauters sterk opzetten, zij namen de pole position in hun klasse. RED ANT RACING was als enige deelnemer in de GTB klasse zeker van de eerste plaats in hun kwalificatiestrijd. In de Touring divisie nam Pricon Racing met hun BMW M3 GTR de kop in de TA klasse, terwijl de Abarth 695 Assetto Corse van Racing Projects hun eerste plaats in de TB kwalificatie kon verzilveren.

Op zondag zagen we een nieuw startgrid format. Klasse PROTO, meestal de snelste klassen in Belcar Endurance Championhip, was niet in de mogelijkheid om de eerste paar startrijen op te eisen vanwege nieuwe regels. Russell Racing startte vanop pole position, met naast hem de Totaalplan Racing Lamborghini die de pole nam in hun klasse. De twee snelste klassen in Belcar Endurance Championship vormen naast elkaar hun respectievelijke gridslots, met de touring klasse achter hen.

De Belgium Racing Porsche 911 GT3 Cup van Ooms en Paenen kwam in de grindbak terecht na een remfout in de eerste ronde, waardoor er al snel een safety car op de baan kwam na de start van de race. Maar een sterke start voor Russell Racing met Jeffrey Van Hooydonck aan het stuur zag hen daarna de eerste paar ronden uitlopen op de andere PROTO's.


lamborghini


De Totaalplan Racing Lamborghini Supertrofeo wist zijn plek te behouden en hield de PROTO's achter hun op waardoor Van Hooydonck kon uitlopen op de rest van het deelnemersveld. Belgium Racing kon achteraan weer aansluiten en begonnen aan hun gevecht terug naar voren.De McDonald's Racing Norma M20 FC kwam al snel problemen tegen met een lekke band. Zij hebben hun race moeten staken na mogelijke schade aan de ophanging.


uitval


Halfweg race kwam de Porsche 911 GT3 Cup 992 van RED ANT RACING in de problemen na contact met hun tegenstander Belgium Racing van Koen en Kris Wauters. RED ANT RACING moest hun wagen uit de race halen na het onfortuinlijke racing incident.


wouters-wouters


De Porsche van Koen en Kris wist wel zijn weg voort te zetten na een reparatietijd van 45 minuten in de pitstraat.

Na ronde 50 kwamen er hier en daar wat meer problemen opzetten voor verschillende teams. Zo spinde de leider in de PROTO klasse, Russell Racing, in de Villeneuve chicane. Ze kwamen snel weer op de baan en konden uiteindelijk hun race nog winnen. De Lamborghini van Totaalplan Racing van Cédric Wauters en Jarno D'hauw kwamen dan weer in technische problemen. Na een zeer lange stop in de pitstraat konden zij hun race weer verderzetten, maar de schade was reeds opgelopen. Een ronde later kreeg de Norma M20 FC van Deldiche Racing dan weer technische problemen. Na twee lange pitstops konden ook zij weer de baan op om de strijd verder aan te gaan.

Krafft Racing kreeg een 10 second stop&go penalty aan hun laars gelapt na een onfortuinlijke pitstop. Ze kregen hun Norma M20 FC niet meer gestart waardoor de teamleden hem in gang hebben moeten duwen, wat natuurlijk tegen de regels is. Desondanks de penalty streden zij nog mee voor de podiumplaatsen in de PROTO klasse en werden ze uiteindelijk tweede. Derde plaats GHK Racing by T2 kreeg halverwege een sensorprobleem waardoor de vroeger moesten opschakelen. Tijdens de laatste pitstop besloten ze de sensor te wisselen en reden zo naar de derde plek.

Naar het einde van de race toe viel er nog een penalty, dit keer voor Pricon Racing in de TA klasse. De BMW M3 GTR viel zonder benzine op de baan waardoor de safety car voor de tweede keer moest buiten rijden. De teamleden van Pricon Racing hebben de wagen langs de baan bijgetankt waardoor hij weer verder kon, maar volgens het reglement mag er geen hulp van buitenaf aan te pas komen. Hierdoor werd de BMW van Pricon Racing uit de race gezet en gediskwalificeerd.


154-audi


Door de diskwalificatie van Pricon Racing kon de Audi RS3 LMS van QSR Racing zich naar het voorfront strijden. Zij namen een mooie overwinning in hun klasse, met in hun kielzog de BMW M2 CS Racing van BMS Motorsport. TCL Motorsport nam met hun BMW M2 CS Racing een derde plaats in hun debuut in Belcar Endurance Championship. De gebroeders Terclavers deelden het stuur met Didier Dexters. Didier is de enige piloot die in elke tak van de Belcar Series heeft deelgenomen. In de Virtual Belcar met de Lamborghini Supertrofeo, Belcar Skylimit Sprint Cup samen met Davy Suffeleers in hun Toyota AE86, Belcar Historic Cup met dezelfde wagen en nu ook in Belcar Endurance Championship met TCL Motorsport. Dexters is bovendien ook Sales Advisor van Circuit Zolder & Belcar Series, je kan dus wel stellen dat autosport in zijn aderen stroomt.


fiat


RED ANT RACING nam met hun Porsche 718 Cayman GT4 de overwinning in GTB en Racing Projects met de Abarth 695 Assetto Corse de overwinning in TB. Na het verrijden van deze mooie race kijkt Belcar Endurance Championship uit naar de volgende ronde, op de Hockenheimring.


2-winnaar-overall


UITSLAG RACE

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet