Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Eerste Cup zege voor Christopher Bell op Daytona Roadcourse

In een prachtige wedstrijd behaalde JGR-coureur Christopher Bell(20) op de roadcourse van de Daytona International Speedway zijn allereerste MEN's Cup-overwinning. Tevens onderbrak hij de zegeserie van Chase Elliott, de regerende kampioen, die een abonnement op roadcoursezeges leek te hebben.

2021 Bell 2
Moment van de wedstrijd Bell verschalkt Logano in het zicht van de finish. Team Penske lijdt voor de tweede achtereenvolgende week een flinke nederlaag.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Eerste Cup-zege voor Christopher Bell op Daytona Roadcourse
Het NASCAR MEN's Cup seizoen is nog maar amper begonnen en al drie nieuwe winnaars binnen één week. Vorige week was het Michael McDowell die verrassend de Daytona 500 won, afgelopen zaterdag zorgde Ty Gibbs voor een verrassing in de Xfinity-series en tijdens de MEN's Cup sloeg Bell in de allerlaatste ronde genadeloos toe. Voor Daytona winnaar Michael McDowell was de wedstrijd eigenlijk al bijna voorbij nog voordat hij eigenlijk begonnen was. Al in de warming-up ronde miste hij de eerste linkse bocht terwijl vervolgens ook nog de velg van het liep reed. Het leidde tot een kettingreactie waarvan ook Kyle Busch(JGR Toyota het slachtoffer werd. Busch maakte contact met de Ford Mustang van Chase Briscoe. Maar nog voor de herstart konden beiden weer aan de staart van het veld aansluiten.

In de derde ronde kon de wedstrijd hervat worden terwijl Chase Elliott(HMS Chevrolet) en Austin Dillon(RCR Chevrolet) direct het commando namen. Hoewel Chase Briscoe(Ford) spinde werd er niet geneutraliseerd. Twee ronden later voor Penske-coureur Joey Logano aansluiting bij de koplopers. Na tien ronden beschikten Elliott en Dillon over een voorsprong van ruim tien seconden op Elliott. Inmiddels hadden Kyle Busch en Michael McDowell weer aansluiting bij de Top 30 gevonden. Brad Keselowski liep in de elfde ronde op de frontstretch een lekke band nadat hij zich verremde in een aanval op Ross Chastain.

2021 Bulldozer Chastain Een flinke schuiver op het infield.


Zowel Erik Jones als Matti DiBenedetto werden in de elfde ronde het slachtoffer van een klapband waardoor er geneutraliseerd moest worden. Terwijl Christopher Bell besloot om niet naar binnen te gaan kwam Chase Elliott in de veertiende ronde als eerste de pits uit. Vanwege een slordige pitstop(rollende band door de pitlane) werd William Byron bestraft.Elliott behield de leiding terwijl Bell onder druk van Keselowski stond. De Penske-rijder ging het echter het gras van het infield op. Het eerste wedstrijdsegment kwam op nam van Chase Elliott, gevolgd door Joey Logano, Denny Hamlin, Brad Keselowski, Kurt Busch, Kyle Larson, Martin Truex Jr. Austin Dillon, Kevin Harvick en Chris Buescher.

Bij aanvang van het tweede segment nam Chase Elliott opnieuw de leiding terwijl A.J. Allmendinger zich in de 23e ronde inmiddels naar de Top 5 had weten op te werken. Martin Truex had inmiddels Joey Logano gepasseerd terwijl Brad Keselowski de Bus Stop chicane miste en daarvoor met een drive-through werd bestraft.

2021  Almirola 2 Almirola gaat in de rondte.


In de 27e ronde waren Ryan Blaney en Ross Chastain bij een aanrijding betrokken wat andermaal een neutralisatie betekende terwijl bij Tyler Reddick ook de motor nog eens tot overmaat van ramp afsloeg. Een slechte pitstop van Chase Elliott leverde A.J. Allmendinger in de 30e ronde de leiding op. Sinds Kansas 2018 reed hij weer voor de eerste maal op kop in een MEN's Cup-wedstrijd. In de 31e ronde nam Hamlin de leiding van Allmendinger over. Die viel overigens achter Kurt Busch, Martin Truex en Joey Logano snel terug. Martin Truex Jr. zette Busch nog ever onder druk maar hij door versleten banden moest hij die strijd staken. Het tweede segment kwam op naam van Denny Hamlin gevolgd door Chase Elliott. Ook in 2020 was dit bij de Roadcourse wedstrijd het geval.

Met nog 30 ronden te gaan had Chase Elliott nog steeds de leiding in handen. Elf ronden ronden stond hij onder druk van de JGR Toyota Armada bestaande uit Christopher Bell, Martin Truex en Kyle Busch. Verder had Denny Hamlin het flink aan de stok met Elliott's HMS teamgenoot Kyle Larson. In de 52e ronde ging Elliott voor een reguliere stop naar binnen en wist voor Bell de leiding in handen te houden.

Regendruppels zorgden er in de 56e ronde voor dat er geneutraliseerd moest worden. Kurt Busch was het er niet mee eens evenals Penske-Indycar-coureur Scott McLaughlin. "Behalve voor een overstroming ga je op een roadcourse toch niet onderbreken. Dit kan je race maken of breken" twitterde hij.


2021 Bell 1
Bell verschalkt Chase Elliott in zijn opmars naar de kop.

Met nog tien ronden te gaan reden de Fords van Logano en Briscoe aan de leiding. Na een offroad-excursie wist Kurt Busch zich alsnog in derde positie te herstellen. Direct na een herstart spinde Martin Truex Jr. en raakte daarbij Chrisopher Bell. Voor Truex Jr. waren de kansen op een goede klassering definitief verkeken. Er werd niet direct geneutraliseerd maar toen Corey Lajoie de muur raakte had de wedstrijdleiding geen andere keuze. Met nog acht ronden te gaan was er wederom een herstart.


2021 Briscoe
Chase Briscoe verloor zijn motorkap en kans op een goede klassering.

Logano kon gemakkelijk afstand nemen. Aan de binnenkant van Turn 6 probeerde hij Kyle Busch te passeren. Het leidde tot contact waardoor de Toyota-rijder de muur raakte. Er werd niet geneutraliseerd.Op P2 stond Kurt Busch flink onder druk van Christopher Bell terwijl Keselowski en Elliott ook flink in de slag waren. Na tikje van Hamlin spinde Chase Elliott wiens kansen op een vijfde achtereenvolgende overwinning de bodem werden ingeslagen. Verder was er chaos toen Briscoe's motorkap onverwachts omhoog kwam. De Ford-rijder werd met de zwarte vlag naar binnen gehaald. Een tweede lekke band maakte een einde aan de kansen van Kyle Busch. Te snel rijden in de pitlane leverde ook nog eens een bestraffing op.

In de allerlaatste ronde bestond de top 3 uit Logano, Bell en Kurt Busch. In de Busstop zat Bell achter Logano en tussen Turn 3 en Turn 4 reden beiden sensationeel naast elkaar. Bij het opkomen van het rechte stuk ofwel de frontstretch pakte de JGR Toyota-rijder definitief de leiding en pakte zijn allereerste Cup-overwinning voor het team van Joe Gibbs.

2021 Winnaar Bell
Christopher Bell gaat komend seizoen zeker voor nog meer verrassingen zorgen.


Uitslag O'Reilly Autoparts 253 Daytona
1. Christopher Bell Toyota 70 ronden
2. Joey Logano Ford 70 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 70 ronden
4. Kurt Busch Chevrolet 70 ronden
5. Brad Keselowski Ford 70 ronden
6. Kevin Harvick Ford 70 ronden
7. A.J. Allmendinger Chevrolet 70 ronden
8. Michael McDowell Ford 70 ronden
9. Ryan Preece Chevrolet 70 ronden
10. Alex Bowman Chevrolet 70 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet