Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally WRC Monte Carlo: Ogier vestigt record; Abbring tevreden

Ogier liet geen enkele twijfel; hij is de beste man in Monte-Carlo. Dat geldt niet alleen voor deze editie van de Rallye Monte Carlo want met deze achtste overwinning scoorde hij meer overwinningen dan wie dan ook in dit evenement.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

OgierPodium2
Ogier springt een gat in de lucht voor zijn 8e overwinning hier.


Na de lange verbindingsroute van Gap naar Monaco moesten de overgebleven rijders de volgende ochtend alweer vroeg uit de veren. Rond kwart voor zeven moesten ze het wachtpark uit naar de bandenwisselplek en weer een verbindingsroute van 80 kilometer naar Puget Théniers waar ze om 08:30 moesten starten voor de eerste ochtendproef. Op dat moment had Ogier een voorsprong van 13 seconden op zijn teamgenoot Elfyn Evans. Zijn tijd op de eerste zondag proef ontnam Evans bijna meteen alle hoop. Ogier was 8 seconden sneller. Maar Evans gaf het niet op en pakte op de volgende voor de helft besneeuwde proef weer vier tellen terug. Op deze proef pakte Neuville nog even een snelste tijd, maar daarna vond Ogier het welletjes. Hij won de laatste twee proeven inclusief dus de PowerStage en liet geen twijfel over wie er vandaag de beste was. Uiteindelijk zette hij Evans op ruime achterstand van ruim een halve minuut. Met acht overwinningen mag hij zich met recht"Monte-Meester" noemen. Ook zijn nieuwe teambaas Latvala was heel blij: "Dit is het beste resultaat dat we hier konden behalen. Hier heb ik niet van durven dromen," was zijn commentaar bij de finish. 

LatvalaPOR
Latvala kon zich geen beter resultaat voor stellen.

WRC 2021 Rd1. 201Evans
Evans koos eieren voor zijn geld en ging niet meer in de aanval hij vond een tweede plek voldoende

Champagnedoop voor Wijdaeghe
Derde man was Neuville. De al geruime tijd durende strijd tussen hem en Rovanperä werd uiteindelijk beslist door een lekke band voor de laatste. Neuville was best tevreden over dit resultaat. "Het was voor ons natuurlijk een heel moeilijke wedstrijd. Mijn nieuwe navigator Martijn Wijdaeghe en ik hadden nog geen meter op snelheid samen gereden voor deze rally. Maar Martijn heeft het heel goed gedaan. Ik had nog niet 100% vertrouwen maar kon wel een hoog tempo aanhouden, dat is zeker een compliment voor hem. Wijdaeghe kreeg na zijn vuurdoop in de wedstrijd ook nog een champagne doop ter ere van zijn eerste WRC-podium. Alle rijders goten een deel van hun champagneflessen leeg in zijn overall.


NeuvilleSneeuw
Thierry Neuville en Martijn Wijdaeghe haalden een mooi resultaat bij hun debuut als team

WijdaegheChampagne
Martijn Wijdaeghe kreeg voor dit resultaat een extra douche...

Greensmith22
Gus Greensmith hield de M Sport eer nog enigszins omhoog, maar vond zijn achtste plek ondermaats. "Ik had beter moeten presteren..."


Kevin Abbring tevreden
Na de finish spraken we nog even met Kevin Abbring. "We hebben geen gekke dingen gehad," vertrouwt hij ons toe. Even wat problemen met een tussendif waardoor we maar twee wiel aandrijving hadden. Verder ging alles volgens plan. Wel is het jammer dat ik me niet volledig heb kunnen voorbereiden op deze rally. Kortgeleden stond ik nog in de woestijn in Marokko waar ik moest testen met GCK Motorsport. Ik kon dus niet meer tijd vrijmaken om me optimaal voor te bereiden. Dat vind ik wel jammer want als ik meedoe kan ik dat niet vrijblijvend doen. Maar goed deze kans kon ik toch niet laten lopen en dat moet ik me natuurlijk ook voor houden. Ik heb het ontzettend druk met allerlei werk in de autosport en daar ben ik heel blij mee en dan moet ik gewoon genieten van dit soort momenten. Het is tenslotte een mega uitdagende wedstrijd en ik blijf rally rijden nog steeds heel mooi vinden!"

Veel werk
"Maar ik zei het al ik ben erg blij met de dingen die ik ook aan het doen ben. Ik heb veel werk met de simulatoren en doe veel testwerk. Daarom was ik in Saudi Arabiê. Met het Franse team GCK Motorsport zijn we bezig met de ontwikkeling van 'groene' auto's. Het doel van het team is om in 2023 aan de start te komen van de Dakar Rally met een volledig door duurzaam auto. Op dit moment is dat nog met een elektrische auto gevoed met duurzaam geproduceerde elektriciteit. We gebruiken deze energie niet alleen voor de auto's maar ook de energie voor het hele bivak waarmee we in de woestijn waren. Daarin zijn we heel ver. Maar uiteindelijk kijken we voor evenementen zoals Dakar vooral naar met waterstof aangedreven auto's. Wellicht kom ik over een jaar of twee aan de start in Dakar. Dat is tenminste het doel, maar of het lukt met natuurlijk nog blijken. Dat hangt onder andere af van sponsoren die in dit traject willen stappen. Zo nu eerst maar even wat eten, eindigt hij, Pieter heeft net iets gehaald bij een supermarkt. Dat is met die Covid maatregelen zo ongeveer de enige manier om iets te eten."

Voorlopige einduitslag Rallye Monte Carlo 2021
1. S. Ogier J. Ingrassia Toyota Yaris WRC 2:56:33.7
2. E. Evans S. Martin Toyota Yaris WRC +32.6
3. T. Neuville M. Wydaeghe Hyundai i20 Coupe WRC +1:13.5
4. K. Rovanperä J. Halttunen Toyota Yaris WRC +2:33.6
5. D. Sordo C. del Barrio Hyundai i20 Coupe WRC +3:14.2
6. T. Katsuta D. Barritt Toyota Yaris WRC +7:01.3
7. A. Mikkelsen O. Fløene Škoda Fabia R5 +7:23.6
8. G. Greensmith E. Edmondson Ford Fiesta WRC +8:21.1
9. A. Fourmaux R. Jamoul Ford Fiesta R5 +9:15.8
10. E. Camilli F. Buresi Citroën C3 R5 +10:41.0
20. K. Abbring P. Tsjoen Volkswagen Polo GTI +3:18:38.3

Ambience


Tussenstand in het 2021 FIA Wereld Rallykampioenschap voor constructeurs
Na ronde 1 van 12
1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 52
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 30
3 M-Sport Ford World Rally Team 10
4 Hyundai 2C Competition 8

Attentie: Deze stand is inclusief de extra punten die in de PowerStage kunnen worden behaald. Het is voor het eerst sinds de introductie van PowerStage punten dat constructeurs ook kunnen scoren.

Tussenstand FIA Wereld Rallykampioenschap voor rijders
Na ronde 1 van 12

1 S. Ogier 30
2 E. Evans 21
3 T. Neuville 17
4 K. Rovanperä 16
5 D. Sordo 11
6 T. Katsuta 8

Ambience2
Dit zagen we ook tijdens Rallye Monte-Carlo 2021
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet