Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WRC

Rally WRC Monte Carlo: We zijn op weg

Donderdagmiddag om 14:08 zal de eerste deelnemer van start gaan in de beroemde Rallye Monte-Carlo. Als sinds 1911 wordt in het begin van het seizoen de rally gereden in de Zeealpen ten noorden van de Monte-Carlo. Het heeft allemaal aan een zijden draadje gehangen of het door kon gaan, maar de teams zijn allemaal in Gap aangekomen waar de rally op 21 januari zal starten.

2021MONTECARLO VT 064

Tekst:Harry van Veenendaal
Foto: PR

Veranderingen
Uiteraard zorgde Covid-19 voor de nodige hoofdbrekens bij de organisatie van de rally. Noodgedwongen moesten er nieuwe routes worden gezocht en ook het tijdschema liep daardoor anders dan anders. Het meest in het oog springend is dat er geen shakedown is. Door de regels rondom de avondklok was het niet mogelijk de shakedown te houden en ook nog proeven te rijden op donderdag. Dat is de reden dat op donderdag twee proeven worden gereden die al om 14:00 uur beginnen. Ook zullen proeven al heel vroeg in de ochtend beginnen zodat er op tijd kan worden gefinisht voor de avondklok ingaat. Toeschouwers zijn niet toegestaan.

Toch heeft de organisatie kans gezien een heel herkenbaar evenement neer te zetten. De start is weer in Gap waar ook het rally hoofdkwartier is gevestigd. Het begint met twee proeven op donderdag in regio's Hautes Alpes en Isère. Op vrijdag gaan de deelnemers richting het westen van Gap met drie nieuwe proeven, waarvan er twee, twee keer worden gereden en eentje eenmaal. Zaterdag is een kort dagje met slechts drie proeven omdat na die proeven de karavaan verhuist naar Monte Carlo. Na een overnachting daar gaat zondag de finale van start met vier proeven in de Alpen niet te ver van Monaco. De Col de Turini kan dit jaar niet gereden worden door grote regenschade in de dalen rondom onder andere deze proef. De nieuwe proeven mogen er echter ook zijn dus op zondag zullen er weer mooie beelden zijn. Zoals de laatste jaren gebruikelijk zullen alle proeven ook dit jaar weer live worden uitgezonden via WRC+ het betaalplatform van het kampioenschap.

Nederlander aan de start
De vaste vaderlandse rijder Henk Vossen zien we dit jaar niet op de lijst. Wel aanwezig is Kevin Abbring die samen met Pieter Tsjoen met startnummer 26 in een Volkswagen Polo GT R5 zal starten. De vijftiende plek overall in Monza vorig jaar heeft het koppel geïnspireerd om ook in Monte- Carlo te starten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet