Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: In Memoriam John Paul Jr. Oud sportscarkampioen en Indycar-coureur verloor ongelijke strijd

Uit Amerika kwam in de loop van de dag het droeve bericht dat oud-Indycarcoureur en IMSA kampioen John Paul Jr. gisteren op 60 jarige leeftijd overleden is. Paul leed al jaren aan de ziekte van Huntington. Een verschrikkelijke hersenziekte.

2020 Paul Indycar
John Paul Jr. zoals we hem in de IRL in actie zagen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/Willem J. Staat

In Memoriam John Paul Jr. Oud sportscarkampioen en Indycar-coureur verloor ongelijke strijd
Ondanks de bizarre achtergrond van Paul's racecarriere regent het momenteel steunbetuigingen op de social media. Een schitterende racecarriere leek voor de jonge Paul in het verschiet te liggen. Maar de duistere praktijken van zijn in Eindhoven geboren vader John Paul Sr. legde voorgoed een diepe schaduw over het leven van Jr. die de afgelopen twintig jaar meer respect afdwong door zijn strijd tegen de ziekte van Huntington. Op 22 jarige leeftijd behaalde Paul in 1982 de fel begeerde IMSA titel in de sportscars. In 1981 kwam Paul voor de eerste maal naar Europa en racete met die fantastische IMSA Zakspeed Ford Mustang op de Norisring waar hij achter winnaar Bob Wollek met de Kremer Porsche K5 als tweede eindigde.

Met de IMSA titel op zak leek Paul Jr. een schitterende carriere voor de boeg te hebben maar Sr. haalde daar een flinke streep doorheen. In zijn vierde Indycar start versloeg hij Penske legende Rick Mears op Michigan en vervolgens moest icoon Mario Andretti op Ceasar's Palace ook in Paul zijn meerdere erkennen.

1981 Norisiring
Eerste kennismaking van uw redacteur met Paul Jr. op de Norisring 1981 toen de weg naar de top nog open lag.

De carriere van Paul Jr. werd in 1983 dramatisch onderbroken toen Sr. bij een undercover actie een getuige neerschoot die tegen hem zou getuigen. Paul Sr. werd tot 15 jaar veroordeeld en verdween na zijn vrijlating met nog meer uiterst dubieuze activiteiten van het strijdtoneel.Omdat Jr. weigerde tegen zijn vader te getuigen werd hij veroordeeld tot enkele jaren in een open strafinrichting. Na twee jaar werd Paul Jr. alweer vrijgelaten. Vechter Paul Jr. kwam in de IRL weer op het hoogste niveau terug toen hij in 1988 in Michigan weer in Winner's Circle stond. Paul Jr. bleef competitief in de sportscars maar kreeg voor de Indycars nog maar derderangs zitjes aangeboden.

1999 zette men bij GM toch een streep onder het verleden van Paul door hem een fabriekszitje voor de Corvette aan te bieden. Enkele jaren later kwam Paul nog voor één keer naar Europa waar hij aan de Interserie-wedstrijd met een de schitterende Nissan GTP ZX-T reed en de snelste ronde voor zich opeiste. Het was het laatste optreden van een unieke auto waarmee Arie Luyendijk Jr. op Daytona had gewonnen en die nu in het bezit was van de Zwitserse verzamelaar René Herzog.


1991 Hockenheim 1 Exact tien jaar later. Paul met de unieke Nissan ZX GTP tijdens een Interseriewedstrijd op Hockenheim.


Het was één van de laatste optredens van een coureur die zoveel potentieel in zich had en de smet van zijn vader zijn gehele leven lang moest meedragen. De in 2017 overleden IMSA-coureur Preston Henn werd ooit eens gevraagd of Sr. echt zo slecht was. Zonder te aarzelen kwam het spontane antwoord: "Meer dan"
Op 39-jarige leeftijd werd Paul Jr. getroffen door de ziekte van Huntington. Met het heilige vuur van een racer zette Paul zich volledig in voor de lotgenoten van zijn ziekte en schreef in samenwerking met zijn partner Darlene en Sylvia Wilkinson een boek: "John Paul Jr en zijn strijd tegen de ziekte van Huntington. Ook organiseerde Paul eind vorig jaar nog een 50/50 inzamelingsdiner waarvan de baten ten goede kwamen voor de John Paul Jr Huntington's Disease Foundation. Daarbij waren o.a. Derek Bell, Justin Bell, Tommy Kendall, Boris Said, Kevin Buckler aanwezig.

Daarna liet Paul Jr. het volgende weten: "Ik ben overweldigd door de ongelofelijke vrienden die ik heb en wat ze gedaan hebben om Dr.Perlman een geneesmiddel te vinden voor de ziektes van Huntington, Parkinson en Alzheimer. Jullie geven mij en de anderen hoop. Ik geloof er in. Love John."

1991 Hockenheim 2 Even nog een nieuw baanrecord vestigen met voordat hij in het musuem verdween.


Op 21 december meldt Paul Jr. zich voor het laatst op Facebook.Ik kan niet geloven dat het over een paar dagen Kerst is. De rare wereld van vandaag zorgt ervoor dat je echt waardeert wat in het leven belangrijk is en wat niet. Ik wil jullie allemaal prettige Kerstdagen wensen. Ik wil iets speciaals delen, de Christmas song van mijn zoon Jon. Mijn kinderen zijn het beste van wat ik ooit heb gedaan."

Mooie woorden van Indycar legende Bobby Rahal in de social media vanavond: "John Paul Jr. bezweek tegen de ziekte van Huntigton waar hij al jaren tegen vocht. Hij was altijd opgewekt en werd door veel van zijn vrienden met steun en liefde omringd. John Jr. was een uitstekende coureur wiens talent en houding altijd boven de wolk van het duistere verleden van zijn vader uitstralen. Hij zal altijd herinnerd worden als een enthousiaste leuke en sterke deelnemer. Of hij nu in de Indy 500 of een Nationale SCCA-wedstrijd reed. Het was altijd zijn doel om zijn best te doen"

Als strijder tegen deze verschrikkelijke ziekte wist Paul Jr.de harten van velen voor zich te winnen waardoor dat andere verleden gelukkig in de schaduw kwam te staan. En dit verdient heel veel respect. Die schitterende vlammende Mustang op de Norisring 1981. Memories forever

John Paul Jr
Slechte vader betekent nog geen slechte zoon. John Jr. heeft voor zijn lotgenoten heel veel gedaan. Respect.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet