Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Tsunoda neemt plaats van Kvyat in bij AlphaTauri

AP-24VP3S34D2111 news

Een van de laatste stukjes van de F1-puzzel 2021 is op zijn plek gevallen. Zoals de laatste weken alom werd verwacht, heeft AlphaTauri voor de jeugd gekozen en Daniil Kvyat opzijgeschoven voor de jonge Japanner Yuki Tsunoda. De Red Bull-junior – tevens Honda-protegé – werd het afgelopen seizoen derde in het F2-kampioenschap.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's : Dutch Photo Agency

De derde plaats die Tsunoda in het laatste F2-weekend in Bahrein haalde, was genoeg voor de superlicentie die hij nodig had. Dat hem dat doel zo openlijk werd voorgespiegeld door het Red Bull-programma, maakte al duidelijk dat Red Bull van plan was om hem een kans te geven in de Formule 1. Ook de test in een oudere Toro Rosso op Imola was daar een helder teken van.

AP-24VP3S9312111 news

Tsunoda kwam dit seizoen relatief langzaam op gang in zijn debuutseizoen in de Formule 2, maar ontwikkelde zich vervolgens razendsnel. Met drie overwinningen, zeven podiumplaatsen en maar liefst vier pole positions ontpopte hij zich als veruit de beste rookie van het seizoen. Aan het slot eindigde hij op maar één punt van Callum Ilott en met slechts 15 punten achterstand op kampioen Mick Schumacher. Beide Ferrari-juniors zijn tweedejaars.

Even was er eerder dit jaar vrees voor de kansen van Tsunoda, toen Honda bekendmaakte dat het zich na het seizoen 2021 zou terugtrekken uit de Formule 1. Opmerkelijk genoeg bleef Honda zijn jonge thuistalent steunen. Hij wordt daarmee de eerste Japanse F1-coureur sinds het vertrek van Kamui Kobayashi in 2014.

SI202008290306 news

De coureur die bij AlphaTauri moet wijken, is Daniil Kvyat, die daarmee voor de tweede keer door Red Bull wordt versmaad. Tegenover Pierre Gasly stak de Rus dit seizoen regelmatig bleek af, zeker op de zondagen. Hoe Kvyat zijn carrière gaat vervolgen, is nog niet bekend. Destijds werd hij reservecoureur bij Ferrari, maar die plek is inmiddels vergeven aan Ilott.

Tsunoda wordt de derde F2-coureur die volgend seizoen zijn debuut maakt in de Formule 1, een relatief goede oogst voor een F2-bezetting die er aan het begin van het seizoen niet uitzag als de sterkste uit de geschiedenis van de opstapklasse. Eerder werd al bekend dat Mick Schumacher en Nikita Mazepin een duo gaan vormen bij Haas.

SI202008290304 news
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet